08 Feb Anne-Charlotte

Vet du forskjellen på innvendig og utvendig kondens?

Utvendig kondens betyr at vinduene dine isolerer effektivt og at varmelekkasjen er minimal.

Dvs. at rutens temperatur blir lavere enn duggpunktet og det dannes kondens på glassets utside. Heldigvis forsvinner kondensen på glasset med en gang solen varmer luften. Er du plaget med utvendig kondens er ikke vinduet ditt ødelagt. Det finnes et glass på markedet som hindrer kondensdannelse.

utvendig kondens pa vinduet

Innvendig kondens
på vinduene skyldes stort sett  for høy luftfuktighet mot kald innvendig glassflate. Dette forsvinner også etterhvert som solen får tak og temperaturen stiger.innvendig kondens paa flere vinduer

Bytt ut punkterte vinduer.
Sensommer og høst er en fin tid for å bytte ut punkterte glass. Dersom vinduet ditt er uklart og ser uvasket og slitt ut, er det store muligheter for at glasset er punktert.
Et punktert glass betyr at det er en brist mellom tetnings-massen i karmen og ruten.  Dette resulterer i at det blir lufttilgang mellom glasset og den isolerende luften som er mellom rutene.  Luften siver ut og reduserer isoleringsevnen. Bakgrunnen for bristen kan være at det renner dugg og kondens nedover vinduet,  fuktigheten blir liggende i karmen og det dannes råte. En annen grunn kan være at vinduskarmene er fuktige og avgir damp om dagen. Fukten kondenseres på den kalde glassoverflaten når kvelden kommer.

Glassfagkjedens medlemmer hjelper deg med dette hvis du har glass som er ødelagt eller punktert. Og det som er bra er at du  ikke behøver bytte hele vinduet. I noen tilfeller holder det bare å bytte glasset hvis karmen rundt glasset ikke er ødelagt eller råtten.

Har du spørsmål om punkterte vinduer eller er plaget med kondens. Kontakt oss eller finn din glassmester