Glassbloggen

Hardanger Glass og Lås

Glassmester Hardanger - Hardanger Glass og Lås (Odda) ble etablert av Thor-André Aase i 2006 i Odda. Her disponerer firmaet egen kai og et stort kaiområde med enkel tilgang fra hovedveien. Bedriften har i dag 7 ansatte. Lageret inneholder eget verksted for glassarbeid og annet arbeid som krever gode arbeidsforhold.


En glassmester med lang erfaring

Glassmester Hardanger ledes i dag av Thor-André Aase som har 28 års erfaring i glassmesterfager og har som spesialfelt  restaurering og vedlikehold av gamle glass. Interessen for restaurering har han hatt siden han begynte i 87. I forbindelse med restaureringsarbeider har han knyttet et nært samarbeid med produsenten av munnblåst planglass- Glashütte Lamberts. Dette glasset kan på ingen måte sammenlignes med produksjonen av Float glass da Lamberts følger gamle produksjonsmetoder for å levere  glass til restaureringsprosjekter.


Lurer du på hvordan sylinderglass produseres kan du sjekke ut denne linken – dette er bare fascinerende å se på .  Dette er et gammelt håndverk på sitt aller beste.(filmen er i 3D - så finn fram 3D brillene)

 Godkjent som opplæringsbedrift

 Opplæring
Fra opplæring på Dovre mars 2011

 

I 2010 ble HGL, Hardanger Glass og Lås- godkjent som opplæringsbedrift på bakgrunn av sitt samarbeide med  Norsk Vasskraft-og Industristadsmuseum (NVIM). Her ble det gjennomført en stor restaureringsjobb av Tyssedal kraftanlegg, Norges største tekniske-industrielle kulturminne (2000-2007) Glassmester Hardanger ledet arbeidet med restaureringen av alle gamle vinduer.

Glassmester Ølen

I januar 2011 overtar HGL også Glassmester Ølen - Ølen Glasservice med egne lokaler i Ølen. HGL - Ølen Glasservice har sine kunder og leverer tjenester i Eidfjord, Ullensvang, Odda, Kvinnherad, Etne, Vindafjord, Sauda,… men leverer også glass til hele landet hvis dette må til.

Store og krevende jobber

Praktbygg i Bergen - Naturhistorisk Museum
Praktbygg i Bergen - Naturhistorisk Museum. Fotograf Marianne Røsvik

 

Det største prosjektet Glassmester Hardanger har levert er glass til restaurering av alle vinduene på naturhistorisk museum i Bergen. Alt glass i dette bygget var sylinderglass og det måtte byttes!

Sett fra innsiden

 

Utfordringer underveis
Noen utfordringer ble det underveis, stillas mellom hval skjelettet som henger ved vinduene i front av museet

 

Import av sylinderglass til Norge

På bakgrunn av det arbeidet Glassmester Hardanger utførte ved naturhistorisk museum ble det etablert import av munnblåst glass til Norge. Denne importen har  også kommet andre restaureringsprosjekter til gode og er enestående i sitt slag.

Følger du med på NRK serien - Anno fra Bryggen i Bergen? Har du lagt merke til alle de gamle glassene i bebyggelsen? – disse er levert  av Glassmester Hardanger

 

Andre prosjekter

Glassmester Hardanger – HGL har også levert glass Eidsvollsbygningen og en rekke kriker og fredede bygg i Norge og til en glassmontasje ved nasjonale turistveier ved Allmannajuvet i Sauda.

Ser muligens ut som en hytte, men størrelsen kommer liksom ikke helt frem på bildet, men . vinduene er ca. 1 meter høye og vindus lengden til venstre er ca. 6 meter lang.
Når du står inne og ser ut vil hodet ditt være ca. midt i glasset. Egentlig et enormt bygg som står på stylter. 10 x 10 meter med en høyde på 6 meter anslagsvis. Det er bare klossen, stylter og tak kommer i tillegg.
Totalhøyde fra bakken og opp til topp tak er ca. 20 meter.

 


Isolerglass i henhold til en arkitekts spenstige beskrivelse. Et prosjekt i samarbeid med Atelier Peter Zumthor & Partne

 

Glass til Løvebakken i Oslo

Løvebakken i Oslo
Thor André Aase på besøk i Oslo for å betrakte jobben som er gjort.
 

På bakgrunn av at Glassmester Hardanger behersker de gamle  teknikken for håndtering og restaurering  av gamle vinduer,  ble de kontaktet av en oppdragsgiver i Oslo. Oppdragsgiver ønsket bearbeidet munnblåst sylinderglass fra Tyskland til de store dørene i Stortingsbygningen i Oslo.


Glasset ble bearbeidet og kappet av HGL og montert i de store dørene ved inngangsportalen til Stortinget.

Glass i framtiden

Det "gamle" faget burde ivaretas bedre sier Thor André. Det er ikke mange igjen av de som ivaretar gamle arbeidsteknikker. Men det er også viktig at man følger med på utviklingen av tekniske glasstyper så som selvrensende, energibesparende og solbeskyttende glass. Glass er framtiden og benyttes i stadig større grad i nybygg og fasader. Men vi må også huske på å ta vare på vår gamle bebyggelse for de generasjoner som kommer etter oss. Så takk til dere som ser verdien av å opprettholde et gammelt håndverk!

Trenger du dyktige glassmestere? Sjekk ut vår glassmester Hardanger eller klikk deg inn på www.glassfagkjeden.no for inspirasjon og gode ideer eller for å finne din lokale glassmester
Vi er er stolte av alle våre medlemmer så les mer om våre glassmestere her

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.