Glassbloggen

Hva gjør en glassmester?

Når du hører ordet glassmester, ser du kanskje for deg en ensformig arbeidshverdag, hvor du står i et halvmørkt og støyende verksted hele dagen og skjærer og sliper i glass. Ingenting kunne vært lenger fra sannheten.

Å være glassmester i dag er et veldig allsidig yrke, hvor du jobber med forskjellige oppgaver fra dag til dag – både inne på verksted, i produksjon og ute på oppdrag.

For den som er nevenyttig, kreativ og liker en variert arbeidshverdag som byr på mange spennende utfordringer – med et av verdens mest allsidige og spennende materialer – kan glassmester være det perfekte yrke.

 

Hva gjør egentlig en glassmester?

Glassmesterfaget er et enormt stort fag, med veldig mange arbeidsområder. Den formelle yrkesbetegnelsen er glassfagarbeider. En glassfagarbeider/glassmester arbeider med tilskjæring og innsetting av glass og glassprodukter og industriell fremstilling av glassprodukter til ulike formål.

Vanlige arbeidsoppgaver for en glassmester er:

  • Produsere og prosessere glass- og aluminium-, stål- og plastkonstruksjoner
  • Montere glass i transportmidler, som biler, busser, bobiler og tyngre kjøretøy
  • Utføre håndverkstjenester, det vil si levering, montering, service og vedlikehold av glass, vinduer, dører og fasader til privatboliger, nærings- og institusjonsbygg
  • Rådgivning, planlegging og prosjektering av glass- og fasadearbeid
  • Innramming av bilder og kunst
  • Kundebehandling

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for en glassmester?

Når glassmesteren kommer på jobb, får han eller hun vite hvilke oppdrag de har den dagen. Har man oppdrag ute, laster man varene på bilen og kjører til stedet for den aktuelle jobben. Kanskje er det et vindu som skal skiftes ut, eller det er et glassrekkverk som skal monteres. Som oftest går det en hel arbeidsdag med til oppdraget utenfor verkstedet.

Når man har ledige øyeblikk på verkstedet, utfører man arbeidsoppgaver som glassliping, glasskapping, osv., for å få unna det som er av bestillinger.

Nettopp det at arbeidshverdagen som glassmester er så variert, hvor man hjelper kunder med gode løsninger og får brukt sine kreative evner, er noe av det som mange glassmestere trekker frem som årsaken til at de aldri går lei i yrket.

 

Hvor jobber glassmestere?

En glassmester arbeider i ulike bedrifter og industrier, f. eks. hos produsenter innenfor glass, metall og kunststoff, eller i bedrifter som leverer montering og reparasjoner av glass eller metallfasader. Noen glassmestere velger å være selvstendig næringsdrivende.

Faglig utvikling

Dersom du arbeider i en glassmesterbedrift som er medlem i en glassfagkjede, får du kontinuerlig faglig utvikling, blant annet i form av fagdager med opplæring på nye glassprodukter, eller kursing i regi av eksterne aktører.

 

Som glassmester har du en allsidig arbeidshverdag, hvor du får brukt på dine kreative og praktiske evner. Du kan blant annet jobbe som glassmontør, rammemaker, bilglassmontør eller med bygging av fasader. I glassfaget er ingen dager like.

 

Overveier du å bli medlem i en glassfagkjede?

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

Å være i familie eller bo under samme tak er ingen garanti for at man har samme musikksmak. Selv om det å skaffe hvert familiemedlem sitt eget sett med øretelefoner gjør at alle kan gå rundt og lytte til det de vil, er det noe eget med å kunne nyte musikk på full guffe ut i rommet.


5 forholdsregler for å unngå riper i glass

5 forholdsregler for å unngå riper i glass

I utgangspunktet skal det ikke være behov for at vi tar så mye på glasset vi omgir oss med, og i alle fall ikke på en måte som forårsaker riper. Likevel er det en utbredt utfordring med riper i glass, så i denne artikkelen gir vi deg noen tips som gjør at du unngår å ripe opp glassflatene dine.


Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Vinduets opprinnelige funksjon er å slippe inn dagslys samtidig som det skal beskytte mot vær og vind. I dag kan man oppnå så mye mer med flere glass i kombinasjon. Med en målsetting om at vinduer skal sørge for best mulig inneklima og lavest mulig miljøpåvirkning, er energispareglass er godt valg.