Glassbloggen

Hva gjør en glassmester?

Når du hører ordet glassmester, ser du kanskje for deg en ensformig arbeidshverdag, hvor du står i et halvmørkt og støyende verksted hele dagen og skjærer og sliper i glass. Ingenting kunne vært lenger fra sannheten.

Å være glassmester i dag er et veldig allsidig yrke, hvor du jobber med forskjellige oppgaver fra dag til dag – både inne på verksted, i produksjon og ute på oppdrag.

For den som er nevenyttig, kreativ og liker en variert arbeidshverdag som byr på mange spennende utfordringer – med et av verdens mest allsidige og spennende materialer – kan glassmester være det perfekte yrke.

 

Hva gjør egentlig en glassmester?

Glassmesterfaget er et enormt stort fag, med veldig mange arbeidsområder. Den formelle yrkesbetegnelsen er glassfagarbeider. En glassfagarbeider/glassmester arbeider med tilskjæring og innsetting av glass og glassprodukter og industriell fremstilling av glassprodukter til ulike formål.

Vanlige arbeidsoppgaver for en glassmester er:

  • Produsere og prosessere glass- og aluminium-, stål- og plastkonstruksjoner
  • Montere glass i transportmidler, som biler, busser, bobiler og tyngre kjøretøy
  • Utføre håndverkstjenester, det vil si levering, montering, service og vedlikehold av glass, vinduer, dører og fasader til privatboliger, nærings- og institusjonsbygg
  • Rådgivning, planlegging og prosjektering av glass- og fasadearbeid
  • Innramming av bilder og kunst
  • Kundebehandling

 

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for en glassmester?

Når glassmesteren kommer på jobb, får han eller hun vite hvilke oppdrag de har den dagen. Har man oppdrag ute, laster man varene på bilen og kjører til stedet for den aktuelle jobben. Kanskje er det et vindu som skal skiftes ut, eller det er et glassrekkverk som skal monteres. Som oftest går det en hel arbeidsdag med til oppdraget utenfor verkstedet.

Når man har ledige øyeblikk på verkstedet, utfører man arbeidsoppgaver som glassliping, glasskapping, osv., for å få unna det som er av bestillinger.

Nettopp det at arbeidshverdagen som glassmester er så variert, hvor man hjelper kunder med gode løsninger og får brukt sine kreative evner, er noe av det som mange glassmestere trekker frem som årsaken til at de aldri går lei i yrket.

 

Hvor jobber glassmestere?

En glassmester arbeider i ulike bedrifter og industrier, f. eks. hos produsenter innenfor glass, metall og kunststoff, eller i bedrifter som leverer montering og reparasjoner av glass eller metallfasader. Noen glassmestere velger å være selvstendig næringsdrivende.

Faglig utvikling

Dersom du arbeider i en glassmesterbedrift som er medlem i en glassfagkjede, får du kontinuerlig faglig utvikling, blant annet i form av fagdager med opplæring på nye glassprodukter, eller kursing i regi av eksterne aktører.

 

Som glassmester har du en allsidig arbeidshverdag, hvor du får brukt på dine kreative og praktiske evner. Du kan blant annet jobbe som glassmontør, rammemaker, bilglassmontør eller med bygging av fasader. I glassfaget er ingen dager like.

 

Overveier du å bli medlem i en glassfagkjede?

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.