Glassbloggen

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.

Vi har tatt en prat med Tore Tronrud, som for få måneder siden takket av etter 35 år i glass- og fasadebransjen som ingeniør og rådgiver hos Pilkington Norge AS.

Selv om han nå ikke lenger har glass som fulltidsjobb, er engasjementet for å formidle alle de fantastiske egenskapene ved glass som byggemateriale like høyt. Innimellom ulike gjøremål tok Tore seg tid til et intervju med Glassfagkjeden om glassfasader.

 

Kort og godt: Hvorfor bruke glass i en byggfasade?

“Glass har to primæroppgaver – å slippe inn naturlig dagslys og skape utsyn. Dagslyset har en veldig positiv effekt på melatonin-produksjonen, noe som gir økt trivsel og velvære. Det er dette som ligger i bunn for at glass i dag utgjør en langt større del av fasaden enn på bygg som ble reist for noen tiår siden. Hvis ikke disse to oppgavene hadde vært vesentlige – slippe inn dagslys og gi oss kontakt med uteomgivelsene – da hadde vi kanskje heller brukt tett vegg av annet materiale som ikke er knusbart, og som kontrollerer støy og varmestråling bedre.”

 

Med sin lange fartstid i glass- og fasadebransjen har Tore sett at holdningen til glass som bygningsmateriale har utviklet seg i takt med produkt- og teknologiutviklingen de siste 30 årene:

“Frem til for noen få tiår siden ble glassruter regnet som et dårlig isolasjonsmateriale. Og tidligere slapp bygningsglass inn mye veitrafikkstøy i forhold til de velkjente byggematerialene. Utover 80-tallet kom glass veldig i fokus, og produktutviklingen skjøt fart for alvor. I tur og orden har vi tilført glasset nye og spennende egenskaper og funksjoner som har vært medvirkende til at glass i dag brukes i langt større utstrekning enn tidligere.”

 

Ser Tore noen utfordringer ved den økende bruken av glass som byggemateriale i fasader?

“Glass har jo åpenbart noen svakheter i forhold til andre, mer solide materialer, ved at det KAN knuse ved belastninger. Men så har man fått frem nye og forbedrede egenskaper som nærmest gjør det likeverdig med annen fasadekledning.”

“I dag er det nærmest standard med trelagsruter i vinduene, med to «energibelegg». Hvis du tar hensyn til solvarmen som kommer gjennom vinduene, så er jo dette tilnærmet fullgodt som annet byggemateriale i huset. Derfor kan du i dag se hele høyhus bygget med glass. Men man skal tenke seg litt om, ikke minst med hensyn til overoppheting, som noen kanskje har oversett litt. På ekstra varme dager kan det bli steikvarmt i bygg."

 

Finnes det noen enkel løsning for å unngå overoppheting?

“Ja, faktisk. Det nylig lanserte glasset Pilkington Suncool™ Dynamic er en nyvinning som det settes store forventninger til. Dette glasset blender automatisk for solvarme i takt med solens intensitet. Glasset er såkalt termokromatisk og fungerer helt uten noen elektrisk oppkobling.”

 

Man kan trygt si at mulighetsbildet med bruk av glass aldri har vært større. Hvis ingeniøren skulle ta en kikk inn i krystallkula, hvilke nyvinninger ser han på horisonten?

“Det skjer mye innenfor nanoteknologi og berøringsskjermer. Teknologien vi er blitt fortrolig med på smarttelefoner og etter hvert i bilglass, den vil komme mer og mer for glass i byggsammenheng. For noen år siden kom det en serie visjonære videoer fra Corning, produsenten bak Gorilla Glass, som benyttes på bl.a. iPad. “A Day Made of Glass” viser en verden i nær fremtid, hvor sanntidsinformasjon leveres sømløst gjennom glassoverflatene vi omgir oss med til daglig. En vanlig familie kan gå bort til vinduet og berøre overflaten, slik du gjør på smarttelefonen, og så kommer det opp informasjon.”

 

 

Planlegge dagens gjøremål med noen få berøringer på baderomsspeilet mens man pusser tennene? Snakke med slekt og venner på en annen kant av landet gjennom interaktiv video på kjøkkenbenken? Eller at man leser Nesbøs siste krimbok på flortynt fleksiglass?

 

Er dette realistiske fremtidsutsikter?

“Da filmen kom i 2011, ble mye av det sett på som litt science fiction, men i dag ser vi at visjonen er virkelighet. Så ja, jeg tror helt klart at glass i fasade kommer til å ha funksjoner som gir brukere muligheter til å trykke og hente informasjon.”

 

Er det noen flere glassteknologiske nyvinninger Tore ser komme?

“Absolutt. I dag er rekkverk i glass mer utbredt enn noen gang, og det er ingenting i veien for at glassrekkverk kan ha paneler som forsyner hjemmet ditt med strøm. Eller at du kan få lagret solvarmen og bruke den til oppvarming av huset. For eksempel har jo Tesla lansert sin solcelletakstein i en glassvariant.”

 

Tore blir iallfall fort varmet opp når han snakker om fremtiden i glass- og fasadebransjen.

“Det skjer så mye spennende. Kanskje jeg ga meg for tidlig!”

 

I del to av intervjuet får du blant annet lese om Tores eksempler på bygg med både flott og funksjonell glassfasadeløsning. Og kan den rivende produkt- og teknologiutviklingen by på noen utfordringer for praktisk bruk av glass i fasader?

For tiden kan du lese mer om glassfasader i vår gratis e-bok “Glassfasader: Alt du trenger å vite om valg av glass til glassfasader”.

Gratis e-bok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.