Glassbloggen

Vi knuser noen av de moderne mytene om glassfasader

Det har blitt publisert en rekke artikler i internasjonale medier i det siste om hvordan fremtiden ser ut for glassfasader, nå som bærekraft står høyt på agendaen. 

Mange har fått en oppfatning av at glass ikke er bærekraftig nok, på grunn av at det medfører et stort behov for elektrisk nedkjøling, solavskjermingssystemer og høyt forbruk av miljøskadelige rengjøringsmidler. Men stemmer virkelig dette?

Riktignok er det mange glasstyper som fører til et større behov for aircondition og solavskjermingssystemer i glassfasader enn det mer tradisjonelle materialer gjør. Men, utviklingen innenfor funksjonsglass har gått lynraskt de siste ti årene, og med riktig glass er dette altså ikke lenger sant. La oss begynne med å se på hvordan man kan redusere behovet for elektronisk nedkjøling.

Solbeskyttende glass til glassfasader

Det har blitt utviklet flere glasstyper i produktkategorien solbeskyttende glass. Et høykvalitativt solbeskyttende glass vil gi deg utmerkede lysforhold og dempe varmen fra solen. Pilkington Suncool™-serien er et godt eksempel på dette. Med Pilkington Suncool™ får du et glass som betydelig reduserer behovet for klimaanlegg og kunstig belysning i bygninger. Glasset har også god isoleringsevne om vinteren, da det kan redusere varmetap. Dermed får du ikke like stort behov for oppvarming i de kaldere månedene.

Solavskjerming

En annen myte er altså at man blir nødt til å investere store summer i solavskjermingssystemer. Dette vil si alt fra markiser til persienner og automatiske rullegardiner. Dersom dette forventes å være en utfordring, kan man benytte seg av Pilkington Suncool™ Dynamic – et glass som automatisk justerer fargetonen på glasset.

Når sola ligger rett på kontoret, vil altså glasset bli mørkt. Du vil fortsatt kunne se ut gjennom det, men det vil ikke slippe inn like mye direkte lys. For å forklare det litt enklere, tenk på glasset som et par solbriller som automatisk justerer seg etter hvor lyst det er. Selv med de mørkeste solbrillene vil du kunne se helt klart gjennom glasset.

Rengjøring

Med bærekraft høyt på agendaen ønsker mange bedrifter å redusere bruken av miljøskadelige rengjøringsmidler kraftig. Ny teknologi gjør det dog mulig for bygninger å helt fjerne behovet for ekstern rengjøring av fasaden. Svaret er selvfølgelig selvrensende glass, som vi har skrevet mye om her på Glassbloggen. Selvrensende glass holder automatisk glassfasaden ren, da det bruker regnvann for å fjerne organisk smuss fra glassoverflaten.

Nå er det lett å tenke at 'alt glass blir vel relativt rent når det regner', men selvrensende glass er noe helt for seg selv. På selvrensende glass brukes et usynlig belegg som fører til at organiske smusspartikler som fester seg på overflaten, løses opp og brytes ned. Alt du trenger for at glasset skal virke, er dagslys og vann. Videre bryter glasset ned skadelig nitrogenoksid til ufarlig og lettløselig nitrat, som skylles bort når det regner.

 

Alle disse funksjonene kan naturligvis kombineres ved behov. Og med dét har vi knust de vanligste mytene om glassfasader. Andre utfordringer og løsninger med glassfasader kan du lese om her. Dersom du ønsker mer informasjon om mulighetene som finnes med glassfasader, last gjerne ned vår gratis e-bok.

 

Gratis e-bok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Vinduets opprinnelige funksjon er å slippe inn dagslys samtidig som det skal beskytte mot vær og vind. I dag kan man oppnå så mye mer med flere glass i kombinasjon. Med en målsetting om at vinduer skal sørge for best mulig inneklima og lavest mulig miljøpåvirkning, er energispareglass er godt valg. 


Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Med de nedbørsmengdene vi forholder oss til her til lands, skulle man tro de fleste nordmenn er godt vant med regn, og at vi forblir nokså upåvirket av værforholdene. Tvert om virker det som mange nordmenn blir såkalt værsyke, og opplever at dagen blir like grå som den regntunge himmelen utenfor husets vegger. En gladnyhet er det jo da at du kan dra fordeler av regnet på måter du kanskje ikke har tenkt over.


Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Valget av bolig handler som kjent om “location, location, location”. De fleste av oss har en forestilling om hva slags nærmiljø vi ønsker oss og trives best i, men det er ikke alltid mulig å forene dette ønsket med realiteten. Mange bor derfor nært trafikkerte veier, i leilighet med felles bakgård eller midt i en travel handlegate.