Alt du trenger å vite om

Glass på kjøkken

Den første assosiasjonen til glass på kjøkken er som regel enten drikkeglass eller vinduer. Når vi snakker om glass på kjøkken, innebærer det så mye mer. Med utviklingen av nye glass, som har stadig flere egenskaper og visuelle uttrykk å velge blant, er glass et godt alternativ til mer enn vinduer.

Kapittel 1

Glass over kjøkkenbenken

Mange tenker kanskje på fliser som første alternativ når kjøkkenbenken skal få nytt liv. Lenge har kjøkkenfliser vært den mest brukte løsningen, men det er ikke det eneste alternativet. 

Med glassplate over kjøkkenbenken får du et tidløst materiale i høy kvalitet som er lett å rengjøre. Kjøkkenfliser er flotte å se på, men kan være vanskelige å rengjøre skikkelig på grunn av fugene. Med en glassplate får du en jevn, glatt overflate som du bare trenger å tørke over, og så er den like ren og pen igjen.

Dersom du foretrekker et matt uttrykk, kan du benytte matt glass, og foretrekker du et glass med høyglans, bestiller du det. Det finnes mange ulike alternativer her, og i denne artikkelen forklarer vi dette mer inngående.

Ønsker du en glassplate i en bestemt farge, med mønstertrykk, eller kanskje barnas tegninger trykket på? Det meste kan fikses med silketrykket glass


Ta kontakt med din lokale glassmester for en prat om hvordan dere kan finne den beste løsningen for nettopp deg.

Kapittel 2

Er det trygt med glass på kjøkkenet?

Som hovedregel skal du bruke sikkerhetsglass i områder der folk ferdes. Kjøkkenet blir fort et samlingspunkt for familien, og da er det fint å slippe å bekymre seg for at noen skal skade seg på knust glass dersom uhellet skulle være ute. 

 

Sikkerhetsglass er herdede og/eller laminerte glass i ulike kombinasjoner. Sammensetningen og oppbyggingen er avhengig av hva det skal sikres mot og hvor effektiv sikringen skal være. 

Her kan du lese mer om sikkerhetsglass

Kapittel 3

Store vinduer gir godt lys

Kjøkkenet blir ofte et mye brukt familierom, og har dere et stort kjøkkenbord eller en populær kjøkkenøy, blir det gjerne brukt til å bake boller, gjøre lekser og spille brettspill utover måltidene. Store vinduer gir godt arbeidslys, og kan gi en fin opplevelse av å ha naturen tett på. 

Er det behov for skjerming mot innsyn, finnes det flere gode og enkle løsninger på det.

I et mye brukt rom er det viktig med godt lys og et behagelig inneklima. Står sola ofte og steiker på vinduene på kjøkkenet, kan det føre til et svært varmt rom. Heldigvis kan du nå velge mellom flere ulike typer solskjerming, også i selve glasset i vinduet

Her kan du lese mer om de ulike typene solskjerming

Kapittel 4

Dekorglass: farget eller silketrykket

De fleste av oss har sett dører fra 60- og 70-tallet med et glassvindu i farget eller dekorert glass midt på. Selv om dette er en flott måte å bruke dekorglass på, finnes det også utallige andre bruksmuligheter for denne typen glass. Kanskje ønsker du et farget glass i vinduet ut mot veien, eller du har sett for deg at kjøkkenøya skal ha blått glass heller enn en mer tradisjonell stein- eller marmorplate? 

Vurderer du en glassvegg på kjøkkenet, finnes det mange muligheter for hvordan glassveggen skal se ut og hvilke funksjoner som skal være i glasset. Her kan du lese mer om hvordan du kan skape og vise din personlige stil med en glassvegg


Med silketrykket glass kan glasset lages i valgfritt mønster. Dette skjer ved at fargen brennes fast i en herdeprosess. Samtidig gjør herdingen at glasset blir et sikkerhetsglass, slik at det er godt egnet for områder der mennesker kommer, går og beveger seg. Silketrykk kan også sørge for at glasset ser diffust, sandblåst eller mattlaminert ut. Herdet glass tåler også både temperatursvingninger og slag fra panner og gryter.

Kapittel 5

Skyvedør i glass

En skyvedør i glass er en vakker og praktisk løsning. Glasset gjør at du verken mister det naturlige lyset eller oversikten over hva som foregår utenfor kjøkkenet. Leker barna på utsiden kan du holde et øye på dem mens du kokkelerer, og de kan se deg. 

En annen fordel med skyvedør i glass inn til kjøkkenet, er at du ved å lukke døra kan unngå at matosen sprer seg til rommene omkring. 

Les mer om de mange mulighetene med skyvedør i glass

Ønsker du en vanlig dør i glass, er det også mange gode løsninger å velge i. Her kan du lese mer om hvordan en glassdør kan utformes.

Kapittel 6

Støydemping

Glass med støydempende egenskaper kan settes i vinduene dine, i en skyvedør eller en glassvegg, for å nevne noen eksempler. 

Selv om det er hyggelig med liv og røre i huset, kan det også være deilig å komme inn på et stille, rolig kjøkken. Med en glassvegg med støydempende glass på kjøkkenet kan du følge med på det som skjer på andre siden, uten at du trenger å høre alt. Det vil også gjøre kjøkkenet bedre egnet til for eksempel lekselesing eller gitarøving, slik at storesøster er i stand til å tenke på matteligningene mens lillebror spiller fiolin på stua. 

Les mer om støydempende glass

Kapittel 7

Glassdører i matskap/spisskammer

De fleste kan kjenne seg igjen i uendelige leteaksjoner etter den pakken med tacokrydder du vet finnes i skapene et sted. Kanskje innser du idet du står med begge henda i brøddeigen at den siste melpakken ikke står der du trodde den stod? Med mange kokker blir det som kjent mer søl, og dette kan også gjelde orden og system i hvor alt befinner seg på kjøkkenet. 

Med glassdører i kjøkkenskapene eller inn til spisskammerset kan det være lettere å holde oversikt og orden, og lettere å få øye på melet eller tacokrydderet.

Kapittel 8

Glassvegg på kjøkkenet

Med en glassvegg på kjøkkenet kan du utnytte det naturlige lyset. Glassvegg mellom kjøkken og stue er spesielt populært, og skaper den luftige følelsen av at rommene henger sammen, samtidig som du får fordelene med at de faktisk er adskilt. 

Følg med på det som skjer på stua mens du lager mat eller får unna oppvasken, og hold matosen unna de andre rommene i huset. Også med glassveggen kan du velge hvordan den skal se ut, og dette er en unik mulighet til virkelig å skape særpreg og gi boligen et personlig uttrykk. 

Les mer: Alt du må vite om glassvegg mellom stue og kjøkken

Kapittel 9

Uenige om TV på kjøkkenet?

Det er ikke uvanlig at det går ei kule varmt rundt middagsbordet når man diskuterer om familien skal ha TV på kjøkkenet eller ikke. Den gode nyheten er at det finnes en hybridløsning som gjør at TV-skjermen kan få være på kjøkkenet men samtidig være kamuflert som et speil. 

Glasset Pilkington MirroView™ er et speil som lar deg skjule en TV eller en annen digital skjerm. I praksis fungerer det slik at når skjermen er slått av er glasset et vanlig speil, slår man på skjermen synes bildet gjennom speilet. På denne måten slipper du at en svart skjerm dominerer kjøkkenet. 

I denne artikkelen kan du lese mer om ulike måter å bruke Pilkington MirroView™

Kapittel 10

Ta gjerne kontakt med din lokale glassmester

Det hender at standardmål eller standardprodukter ikke passer inn i ditt kjøkken eller til ditt behov. Uansett hvilke spørsmål du har rundt valg av glass til kjøkkenet ditt, vil det være lurt å ta en prat med en glassmester. Du forplikter deg ikke til noe ved å ta kontakt, og Glassfagkjedens glassmestere har erfaring og kompetanse. 

Du finner en oversikt over glassmestere her, og kan enkelt kontakte den som holder til i nærheten av deg.

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om det perfekte kjøkkenet