Den ultimate guiden

På tide med en vinterhage?

Har du behov for litt mer plass i huset eller ønsker du å komme tettere på naturen uten å måtte finne frem turklærne? Da kanskje en vinterhage er noe for deg.

Kapittel 1

Hva er en vinterhage?

En vinterhage er et påbygg på huset ditt som har glassvegger og -dører heller enn vegger i tre eller andre materialer. Vinterhagen kan utformes etter hvilke behov og ønsker eieren har, og tilpasses måten den skal brukes på. 

 

I dagligtale er det lett å forveksle vinterhage og hagestue, og derfor har vi skrevet en tekst som oppklarer nettopp forskjellen på disse to

Kapittel 2

Lukket eller åpen løsning?

Når du skal bygge en vinterhage, vil et av de første og største valgene være om den skal være åpen eller lukket. Selv om du kan bygge en åpen løsning med glass, er definisjonen på en vinterhage først og fremst et rom som er lukket. Det åpner likevel muligheten for å sette inn vinduer eller dører, dersom det er ønskelig. På den måten får du det beste av begge verdener, og kan selv velge når det skal være åpent for gjennomgangstrafikk og ikke. 


Her kan du lese om 5 ting du bør tenke på før du bygger vinterhage

Kapittel 3

Hvilke typer glass egner seg?

Hvilket glass du bør velge til vinterhagen din, avhenger av hvilke ønsker og behov du har. Det er mange valgmuligheter her når det gjelder hvilke egenskaper glasset skal ha og hvordan det skal se ut, men én ting du ikke bør velge bort, er sikkerhetsglass

Sikkerhetsglass er glass som er herdet og/eller laminert, slik at du reduserer risikoen for uhell dersom glasset skulle bli ødelagt eller knuses.

 

Videre kan det være greit å tenke på hvilke funksjoner du ønsker at glasset skal ha. Kanskje er det såpass med støy og lyd i nabolaget ditt at du ønsker å benytte støydempende glass

 

Les artikkelen som forklarer hvorfor du med støydempende glass kan bo hvor som helst


Ønsker du å sette farge på vinterhagen ved hjelp av glassvalgene, eller kanskje vil du ha glass med trykk eller mønster på? Det finnes et rikt utvalg i både farget og silketrykket glass. Trykket på glasset kan være produsert av en kunstner eller designer, eller du kan velge å trykke ditt eget mønster eller design.

Kapittel 4

Slik får du en behagelig temperatur i vinterhagen

Vinterhager plasseres som regel på den siden av huset med best solforhold. For at vinterhagen ikke skal bli en badstue på varme dager, er det viktig å velge glass som egner seg til nettopp denne bruken. 

 

Her kan du lese mer om hvordan du kan redusere varmen i vinterhagen.

 

Du kan også vurdere om du ønsker glass med digital folie. Mange tenker at hovedfunksjonen til vindusglass med digital folie er å skjerme for innsyn. Det er én av egenskapene til folien, og i tillegg absorberer den UV-stråling og reflekterer infrarødt lys. Det betyr at du ved å legge folien på vinduet unngår at rommet innenfor blir overopphetet av sola. Dermed er bruk av digital vindusfolie et valg som kan spare energi og følgelig utgifter til temperaturregulering.

 

Du kan også redusere strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Kapittel 5

Interiør og utforming

En vinterhage er jo i praksis veggene i et nytt rom i huset ditt, og med en glassløsning vil du få masse naturlig lys inn. Hvordan vinterhagen skal se ut på innsiden, er helt opp til deg. Innredningen og det visuelle uttrykket kan du forme selv, og mange velger å bruke den gode temperaturen i vinterhagen til å dyrke frem urter.


Her får du noen forslag til spennende planter som er godt egnet til vinterhagen. Er du mer interessert i å dyrke eksotiske frukter, kan du lese mer om hvordan du lager vinterhagen om til en tropisk frukthage her.

Kapittel 6

Forleng utesesongen med vinterhage

De fleste nordmenn ender opp med å bruke balkongen eller hagen sin kun når sola skinner og det er behagelig shortsvær. Som vi alle vet tilsvarer ikke det så fryktelig mange dager i løpet av et år. Med en vinterhage kan du ha følelsen av å sitte ute i hagen eller tett på naturen, selv når snøen laver ned eller høststormene herjer utenfor vinduene. Dette betyr at du med en godt isolert vinterhage kan forlenge utesesongen ganske betydelig. 

 

Med riktig glassvalg betyr det at du kan bruke vinterhagen hele året. 

 

Les mer om hvordan vinterhagen forlenger utesesongen din

Kapittel 7

Et nytt flerbruksrom

Plassmangel er ikke et uvanlig problem i familielivet, og jo eldre ungene blir, desto større blir behovet for flere separate rom. En vinterhage forlenger og utvider i praksis antallet kvadratmeter med oppholdsareal i hjemmet ditt. 

 

Vinterhagen er et supert pauserom for barna mellom trampolineøktene, og et fint sted å ta imot naboen på en kaffekopp. Kanskje har ektefellen din begynt å spille gitar eller fiolin, slik at behovet for å kunne oppholde seg i ulike rom aldri har vært større? Vinterhagen kan både fungere som rekreasjonsområde for den som vil unngå fiolinkonsert, eller som øvingsrom for musikeren. 

 

Når vinterhagen er satt opp i samråd med en glassmester, kan du også være trygg på at vinterhagen er et trygt sted for både store og små. 

Kapittel 8

Vedlikehold og rengjøring

Med mindre du er en type som elsker å vaske vinduer, kan det hende det går litt kaldt nedover ryggen din når du tenker på hvor mange kvadratmeter glass som skal holdes rent i en vinterhage. Dette finnes det heldigvis en enkel løsning for, og det kalles selvrensende glass. 

 

Les mer: Unngå å vaske vinduer med selvrensende glass


Litt god, gammel vindusvask har heller ikke tatt livet av noen, og er du usikker på hvordan du får vinduene i vinterhagen din til å skinne mest mulig, kan du jo sjekke ut disse profftipsene til hvordan du bør rengjøre vinduene dine.

Kapittel 9

Vinterhage eller hagestue?

Er du fortsatt usikker på om vinterhage er noe for deg, kan du lese artikkelen 4 fordeler med vinterhage, og se om du blir klokere av den. Vi har også skrevet en tekst som kan hjelpe deg å finne den løsningen som passer best for deg.


Uansett om du har en helt klar tanke om hva du ønsker deg eller om du fortsatt er litt usikker, anbefaler vi å ta kontakt med en av Glassfagkjedens glassmestere for en uforpliktende prat. Kanskje kan du allerede til vinteren sitte godt og varmt bak flotte glassflater og se snøen lave ned.

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage