Glassbloggen

Slik dyrker du dine egne druer til hjemmelaget vin

Ølentusiaster har for lengst kastet seg over trenden med å brygge øl. Det kokes og gjæres i kjøkken og kjeller over det langstrakte land. Men det er alltid spennende å utvide horisonten. Å lage sin egen vin fra druer som du har dyrket selv, er en spennende prosess å ta fatt på. Snakk om kortreist vare!

 

Dyrking av druer

Et drivhus er ideelt for dyrking av vinranker, siden druen trives lunt og lyst. Utvalget av druer som egner seg, er stort dersom du har drivhus. Men om du ikke har det, kan også en vinterhage, sommerstue eller innglasset balkong være et perfekt alternativ. Enkelte druesorter kan faktisk dyrkes ute, faktisk så langt nord som Trøndelag.

 

Ble du nysgjerrig på å glasse inn balkongen, og hvilke muligheter det gir? Da kan du lese mer om det her.

 

Druen for deg

Det finnes over 10 000 druesorter, visste du det? Sett deg gjerne inn i noen av de vanligste sortene og vekstvilkårene disse krever. På denne måten kan du velge en drue som trives i miljøet du kan tilby, og som har de smaksegenskapene du ønsker.

Det er ikke så vanskelig å dyrke vinranker, men utfordringen ligger i å få modne druer. Først og fremst må du gi planten så mye lys og varme som mulig. Dyrker du vinranker ute, kan de plantes mot en sydvendt vegg, for best mulig solforhold og varme. Se også til at det ikke er store trær som skygger.

Vinranker liker jord med lav pH-verdi. Derfor kan du gjerne gjødsle med rhododendron-jord på våren og forsommeren. Vinranker tåler godt å overvintre, men husk å beskytte planten for frost.

 

Viktig å beskjære vinrankene

Beskjæring påvirker hvor gode druer du kan få. Smak, størrelse og hvor fort de modnes, er blant faktorene som spiller inn når du beskjærer vinrankene. Du bør beskjære fra sent i mars og ut april. Slik vil det komme ny vekst på rankene gjennom sommerhalvåret, før det igjen er klart for en ny runde med beskjæring. Dette gjøres fra november til desember.

Vinranken skal skjæres ganske langt ned om våren. På denne måten får den grunnstamme. Sett opp et klatrestativ, slik at rankene kan slynge seg rundt – de kan fort bli opptil flere meter lange.

 

Fire tips for å lykkes med vindruen

Vi oppsummerer noen av hovedmomentene for å lykkes med dyrkningen av vindruer:

1. Velg rett sort

2. Plasser planten lunt og solrikt

3. Beskjær tidlig vår og sen vinter

4. Beskjær riktig

Høye, grønne og bugnende vinranker gir middelhavsstemning og lun atmosfære i ditt uterom.

Ønsker du vinterhage? Her kan du lese mer om hva du bør tenke på før du starter prosessen. Uansett hvilke uterom du har, ønsker vi deg lykke til med både dyrkningen og produksjonen av din egen vin.

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.