Glassbloggen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.

En godt isolert vinterhage holder seg varm og behagelig fra tidlig på våren til sent på høsten, men med feil glass kan vinterhagen om sommeren forvandles til en forbrenningsovn der du heller baker boller enn spiser dem.

God isolering fra kjøling og oppvarming

Vinterhager plasseres ofte på et av de mest solfylte stedene i hagen, og derfor er det like viktig å tenke på soloppheting når man vurderer forskjellige glasstyper. Men kan man virkelig kombinere isolerglass med solbeskyttende glass? Ja, selvfølgelig kan man det. I jungelen av solbeskyttende glass kan det imidlertid være en utfordring å finne ut hvilket man bør bruke.

Fargede glass og selvregulerende glass kan være et veldig godt valg til vinduer i boligen, men er ikke nødvendigvis riktig valg for vinterhager, der du trolig ønsker maksimalt lysinnslipp og en følelse av at du faktisk sitter utendørs.

 

Les også: Forleng utesesongen med en vinterhage

 

Solbeskyttende glass til vinterhager

Et glass som er spesiallaget for tak og vinterhager, er Pilkington Activ™ Blue. Glasset har en svak blåtone som bidrar til å holde temperaturen i vinterhagen nede, samtidig som man får høyt innslipp av lys og beholder følelsen av at man sitter utendørs. En annen funksjon dette glasset har, er at det er selvrensende.

Vinterhager er særdeles utsatt for pollen og organiske smusspartikler, og det kan føles som en evigvarende jobb å holde vinterhagen ren. Pilkington Activ™ Blue kombinerer selvrensende og solbeskyttende egenskaper, slik at det benytter dagslys og regnvann til å bryte ned og skylle vekk organisk smuss fra glassflaten. Og hvis det ikke regner? Da tar du bare hageslangen og skyller av vinterhagen slik at den er så godt som ny igjen, vanskeligere trenger det ikke å være. (lett som en plett)

 

Isolering om vinteren

Som nevnt tidligere kan solbeskyttende glass kombineres med isolerglass. Dette gjelder også Pilkington Activ™ Blue, som du kan kombinere med Pilkington K Glass™ eller Pilkington Optitherm™ S3 i en isolerglassenhet for å oppnå best mulig selvrensende og energisparende effekt. Vips, så har du en vinterhage som er nærmest vedlikeholdsfri, og som du kan benytte hele året – akkurat slik det skal være.

 

Når du skal bygge eller pusse opp en vinterhage, trenger du altså ikke å vurdere så mye frem og tilbake rundt glass, så lenge du bruker et glass som er utviklet spesielt for vinterhager. Men det finnes noen andre ting du bør vite før du skal bygge vinterhage, som du kan lese om her. Dersom du ønsker å få vite mer om vinterhager, last gjerne ned vår gratis e-bok "Oppfyll drømmen om vinterhage".

Les mer: På tide med en vinterhage?

 

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

De fleste av oss nordmenn vet hvordan vi lager det hyggelig innendørs, og få andre nasjoner bruker så mye penger på oppussing, interiør og annet per innbygger som oss. Og selv om det er fint å gjøre mest mulig ut av de kalde, mørke månedene, hadde det kanskje vært gøy å se noe annet enn kjøkken- og stueveggene i denne perioden?


Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Med koronapandemien har de fleste av oss tilbragt langt mer tid hjemme enn vi vanligvis gjør. Det er vel ikke utenkelig at situasjonen med foreldre på hjemmekontor og barn på hjemmeskole har tydeliggjort behovet for mer plass og drømmen om neste ferie. Mye tyder på at vi fortsatt kan komme til å tilbringe en god del tid hjemme og innenlands. Kanskje kan en vinterhage være en god løsning? 


Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Hvis du ønsker å bygge på huset ditt med en vinterhage, er det visse lover og regler du må forholde deg til. Mange kan kjenne på et ønske om å droppe hele prosjektet når man møter byråkratiet med sine skjema, lover og reguleringer, men det er det ingen grunn til.