Glassbloggen

Forleng utesesongen med en vinterhage

Synes du sommeren i Norge er litt for kald og kort, spesielt i nord? Ønsker du å nyte flere dager ute på terrassen din, også når høsten er i anmarsj – og til og med når gradestokken kryper enda mer nedover?

Da kan en vinterhage være midt i blinken for deg.

En vinterhage forlenger sommersesongen, og får oss til å føle at vi er ute i hagen, selv om vi er innomhus. Det er lite annet som er så koselig som å sitte under “åpen himmel” omgitt av blomster og grønne planter, mens nordavinden hviner rundt hushjørnene eller regnet trommer ned på taket.

Da blir vinterhagen fort husets mest magiske rom og et sted du har lyst til å oppholde deg hele tiden.

Her får du noen tips til hvordan du med en vinterhage kan nyte sommerklimaet året rundt.

 

Sørg for at vinterhagen er rustet for “den kalde fine tida”

Til tross for navnet er det ikke alle vinterhager som er isolert godt nok for nordiske vinterforhold. Utesesong-hyggen du er ute etter ved å investere i en vinterhage, slår fort sprekker dersom du blir nødt til å sitte og hutre i full vintermundur.

Derfor må du avklare hvordan du skal bruke vinterhagen, slik at du velger riktig type vinterhage.

Skal du benytte deg av vinterhagen kun om sommeren og litt utover høsten, kan det holde i massevis med en uisolert hagestue, med 1-lags sikkerhetsglass. Denne kan du fint bruke 6–7 måneder i året, typisk fra rundt påsketider og ut oktober (alt etter hvor i landet du bor).

Har du derimot planer om å bruke vinterhagen året rundt, kan du velge en isolert vinterhage, med 2-lags sikkerhetsglass. Denne glasstypen er ikke kuldeisolert, så derfor må du ha ekstra oppvarming i vinterhalvåret, enten med gulvvarme (elektriske kabler eller vannbåren varme), fyring eller el-ovner (terrassevarmere, stråleovner eller vifteovner).

Kanskje du rett og slett ser for deg å bruke vinterhagen som en fullverdig del av stuen eller kjøkkenet i hjemmet ditt, også når sommersolen er et vagt minne og gradestokken viser blått i stedet for rødt? Da er fullisolert vinterhage med 3-lags sikkerhetsglass det du bør satse på. Her trengs verken pledd eller ullsokker når du inviterer familie og venner på middag ute i det fri!

vinterhage

 

Få mer utefølelse med en skyvedør i glass

Ønsker du å komme enda nærmere hagen eller suge til deg følelsen av å sitte ute? Da kan du få montert skyvedør i glass. På den måten har du mulighet til å åpne hele veggen og slippe lys og luft inn.

Blir det kaldt og guffent, eller øser regnet ned, kan du bare stenge dørene og fremdeles nyte hagen og utsikten din i lune omgivelser.

 

Les også: Er en vinterhage et alternativ til Sydenferie?

 

Anlegg hage i vinterhagen

Litt av poenget med en vinterhage er å gjøre opprør mot det kjølige norske klimaet og la sommerstemningen råde, uansett hva kalenderen prøver å fortelle oss. Når vi først skal forlenge utesesongen, hvorfor ikke gå “all in”?

Skap din egen hageoase i vinterhagen, med spennende planter som ikke er redd for å stirre Kong Vinter i hvitøyet!

Med en “vinterhage” i ordets rette forstand kan du sitte tett på naturelementene i et snødekt landskap og drømme deg bort sydligere strøk, mens sansene boltrer seg med fargesprakende planter og velduftende blomster.

 

Ønsker du å ha muligheten til å nyte et sommerlig klima hjemme hos deg selv, året rundt? Da anbefaler vi at du investerer i en vinterhage som er fullisolert for vinterhalvåret. Når høststormen røsker i vegger og tak, eller snøen ligger meterhøy utenfor glassveggen, sitter du lunt og godt i familiens nye helårsrom – og du storkoser deg!

 

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

De fleste av oss nordmenn vet hvordan vi lager det hyggelig innendørs, og få andre nasjoner bruker så mye penger på oppussing, interiør og annet per innbygger som oss. Og selv om det er fint å gjøre mest mulig ut av de kalde, mørke månedene, hadde det kanskje vært gøy å se noe annet enn kjøkken- og stueveggene i denne perioden?


Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Med koronapandemien har de fleste av oss tilbragt langt mer tid hjemme enn vi vanligvis gjør. Det er vel ikke utenkelig at situasjonen med foreldre på hjemmekontor og barn på hjemmeskole har tydeliggjort behovet for mer plass og drømmen om neste ferie. Mye tyder på at vi fortsatt kan komme til å tilbringe en god del tid hjemme og innenlands. Kanskje kan en vinterhage være en god løsning? 


Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Hvis du ønsker å bygge på huset ditt med en vinterhage, er det visse lover og regler du må forholde deg til. Mange kan kjenne på et ønske om å droppe hele prosjektet når man møter byråkratiet med sine skjema, lover og reguleringer, men det er det ingen grunn til.