Glassbloggen

Forleng utesesongen med en vinterhage

Synes du sommeren i Norge er litt for kald og kort, spesielt i nord? Ønsker du å nyte flere dager ute på terrassen din, også når høsten er i anmarsj – og til og med når gradestokken kryper enda mer nedover?

Da kan en vinterhage være midt i blinken for deg.

En vinterhage forlenger sommersesongen, og får oss til å føle at vi er ute i hagen, selv om vi er innomhus. Det er lite annet som er så koselig som å sitte under “åpen himmel” omgitt av blomster og grønne planter, mens nordavinden hviner rundt hushjørnene eller regnet trommer ned på taket.

Da blir vinterhagen fort husets mest magiske rom og et sted du har lyst til å oppholde deg hele tiden.

Her får du noen tips til hvordan du med en vinterhage kan nyte sommerklimaet året rundt.

 

Sørg for at vinterhagen er rustet for “den kalde fine tida”

Til tross for navnet er det ikke alle vinterhager som er isolert godt nok for nordiske vinterforhold. Utesesong-hyggen du er ute etter ved å investere i en vinterhage, slår fort sprekker dersom du blir nødt til å sitte og hutre i full vintermundur.

Derfor må du avklare hvordan du skal bruke vinterhagen, slik at du velger riktig type vinterhage.

Skal du benytte deg av vinterhagen kun om sommeren og litt utover høsten, kan det holde i massevis med en uisolert hagestue, med 1-lags sikkerhetsglass. Denne kan du fint bruke 6–7 måneder i året, typisk fra rundt påsketider og ut oktober (alt etter hvor i landet du bor).

Har du derimot planer om å bruke vinterhagen året rundt, kan du velge en isolert vinterhage, med 2-lags sikkerhetsglass. Denne glasstypen er ikke kuldeisolert, så derfor må du ha ekstra oppvarming i vinterhalvåret, enten med gulvvarme (elektriske kabler eller vannbåren varme), fyring eller el-ovner (terrassevarmere, stråleovner eller vifteovner).

Kanskje du rett og slett ser for deg å bruke vinterhagen som en fullverdig del av stuen eller kjøkkenet i hjemmet ditt, også når sommersolen er et vagt minne og gradestokken viser blått i stedet for rødt? Da er fullisolert vinterhage med 3-lags sikkerhetsglass det du bør satse på. Her trengs verken pledd eller ullsokker når du inviterer familie og venner på middag ute i det fri!

vinterhage

 

Få mer utefølelse med en skyvedør i glass

Ønsker du å komme enda nærmere hagen eller suge til deg følelsen av å sitte ute? Da kan du få montert skyvedør i glass. På den måten har du mulighet til å åpne hele veggen og slippe lys og luft inn.

Blir det kaldt og guffent, eller øser regnet ned, kan du bare stenge dørene og fremdeles nyte hagen og utsikten din i lune omgivelser.

 

Les også: Er en vinterhage et alternativ til Sydenferie?

 

Anlegg hage i vinterhagen

Litt av poenget med en vinterhage er å gjøre opprør mot det kjølige norske klimaet og la sommerstemningen råde, uansett hva kalenderen prøver å fortelle oss. Når vi først skal forlenge utesesongen, hvorfor ikke gå “all in”?

Skap din egen hageoase i vinterhagen, med spennende planter som ikke er redd for å stirre Kong Vinter i hvitøyet!

Med en “vinterhage” i ordets rette forstand kan du sitte tett på naturelementene i et snødekt landskap og drømme deg bort sydligere strøk, mens sansene boltrer seg med fargesprakende planter og velduftende blomster.

 

Ønsker du å ha muligheten til å nyte et sommerlig klima hjemme hos deg selv, året rundt? Da anbefaler vi at du investerer i en vinterhage som er fullisolert for vinterhalvåret. Når høststormen røsker i vegger og tak, eller snøen ligger meterhøy utenfor glassveggen, sitter du lunt og godt i familiens nye helårsrom – og du storkoser deg!

 

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Hva er forskjellen mellom en vinterhage og en hagestue?

Hva er forskjellen mellom en vinterhage og en hagestue?

Norge er et land med “mye vær” som det sies. En helgardering med en vinterhage eller hagestue kan sørge for at hagen kan nytes i all slags vær, året rundt.


Innglassing av veranda – dette bør du vite

Innglassing av veranda – dette bør du vite

Det er høysesong for innglassing av veranda, men det er mange ting å tenke på når man overveier å bygge på huset eller glasse inn verandaen. Her besvarer vi noen av de vanligste spørsmålene vi møter når folk vurderer å investere i en innglasset veranda.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.