Glassbloggen

Slik kan du ta vare på tropiske planter gjennom vinteren

Slutten av august er et faktum. Vi kan konstatere at sommeren nok en gang er på hell, med kjøligere vær og mørkere kvelder. Snart kommer høstfargene, og da er også tiden inne for å tenke på plantene som skal overvintre.

Det er noen forhold som bør ligge til rette for å ta vare på de tropiske plantene. Om du vil lære mer om disse, kan du lese videre i dette innlegget.

 

Optimale forhold for dine planter

I sommer har du kanskje gått til innkjøp av tropiske planter til å pryde balkongen, terrassen eller hagen. Mange av disse vil klare seg fint gjennom vinteren med riktig pleie. Enten ved oppbevaring i kjelleren eller i andre lune rom, slik at du igjen kan ta plantene ut når våren atter titter frem.

 

Les også: Forleng utesesongen med en vinterhage

 

Trivsel og temperatur for planter

En kald kjeller med lys er det beste miljøet for planter å overvintre i, noen planter vil til og med blomstre vinteren igjennom. Temperaturen bør ligge mellom 5 og 8 grader. Det siste du bør gjøre, er å oppbevare dem i en varm og mørk kjeller. Det er også et viktig moment å ta med seg at de færreste planter liker tørr og varm luft. Jo varmere du har det, desto mer lys bør planten ha.

 

Planter liker lys

Planter som får mye lys, blir kraftige, flotte og kompakte. Du kan justere balansen mellom lys og temperatur, og enkelt se hva planten responderer på. Om planten får for lite lys, vil de nye skuddene og bladene bli lange og lysegrønne.

Dersom planten står i en kjeller med lite naturlig lys, er plantelys en god investering, Ett eller flere lysstoffrør kan imidlertid også fungere. Et godt tips er å kjøpe en timer, slik at lyset slår seg av og på, i en naturlig syklus på 10–12 timer i døgnet.

 

Så ofte må du vanne plantene

Det enkleste er ofte det beste; kjenn etter med fingrene om planten trenger vann. La planten tørke lett ut mellom hver gang, slik unngår du at røttene råtner. Hvis planten står i en kjeller med lav temperatur, trenger den vann sjeldent, sammenliknet med en plante som står i lunere rom.

Varmekilder som varmekabler, panelovn og vedfyring trekker fuktigheten ut av jorden. I et slikt miljø må du som oftest gi planten vann et par ganger i uken, mens i en kjeller med lav temperatur kan det gå flere uker mellom hver gang.

 

Sitrus- og oliventrær

Sitrus- og oliventrær kan være en utfordring (men aldeles ikke umulig), slik at du igjen kan ha gleden av dem neste sommer. Dette er en plante som trenger lys!

Planten må ikke oppbevares i kjelleren uten lyskilde. Den vil miste mye blader om vinteren, da det er for lite naturlig lys, men fortvil ikke. Nye blader vil komme til våren, selv om den ser litt medtatt ut på vinterstid. Men setter du den kjølig, med mye lys, vil det gå fint.

 

Terrassepalmer

En av sommerens store trender var terrassepalmer som får frem en eksotisk middelhavsstemning, selv her i kalde Norge. Det finnes et bredt utvalg av palmer, og de krever ikke mye omsorg. De er et godt alternativ til sitrus- og oliventrær om du ønsker noe lettstelt. Palmer trenger lys og bør i likhet med sitrus- og oliventrær ikke oppbevares i en mørk kjeller. Palmer kan til og med tåle noen minusgrader.

Det kan fort bli en kostbar affære å kjøpe inn mengder av planter hver vår, derfor er det fint å kunne ta vare på dem du alt har kjøpt inn, enten det er palmer, sitrus- og oliventrær eller blomster. Vi håper derfor at disse tipsene til overvintring kan være til glede for deg, plantene og lommeboken. Lykke til!

Les mer: På tide med en vinterhage?

 

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

 

Kilder: http://garden-living.blogspot.com/2014/11/overvintring-pa-en-to-tre.html

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.