Glassbloggen

Slipp inn dagslyset og få et lysere hjem

Det kvile ei natt over landet i nord, sang visesangeren Trygve Hoff. Mørketid har vi riktignok kun nord for polarsirkelen, men uansett om vi bor på Lindesnes eller på Nordkapp, så har vi behov for å utnytte dagslyset bedre her til lands.

I dag sitter vi inne mer enn noen gang før, og mange sliter med hodepine og tretthet som følge av at vi oppholder oss for mye i kunstig belysning. Lite naturlig lys trigger stresshormoner. Vi må rett og slett bli flinkere til å få dagslyset inn!

 

Vi elsker sol – med måte

I et land hvor vi savner sola store deler av året, er vi overraskende flinke til å stenge den ute når den først skinner. Men det er kanskje ikke så rart – vi har ofte lav sol ute, og det kan være ubehagelig å få sollyset og -varmen rett inn i stua.

Solskjerming er dessuten viktig for å beskytte møbler, gulv og bilder på veggene mot falming og solskader. Gardiner, lameller, markiser, persienner og screens (utvendige rullegardiner) holder dagslyset effektivt ute. I tillegg har vi gjerne planter og pyntegjenstander foran vinduene, noe som hindrer lysinnslippet enda mer.

Så hvordan slipper vi inn mer av dagslyset på en balansert måte?

 

Takvindu og store vindusflater

Dersom du skal bygge nytt hus, eller bygge om, er det lurt å planlegge store vindusflater. Dagslyset kommer jo faktisk ovenfra, og derfor er takvindu en effektiv måte å få inn mer lys på og balansere det godt i hjemmet. Med takvindu/overlys slipper du innsyn fra naboer og forbipasserende, men samtidig maksimerer du lysinnslippet.

taklys

 

Planlegg interiøret og møbleringen

Fargene du har på gardiner, vegger, tak og gulv, har mye å si for hvor godt dagslyset reflekteres inn i rommet. Lyse farger “sprer” lyset langt innover i boligen.

Dessuten er det viktig å planlegge møbleringen med tanke på vinduene. Planter og pynt foran vindusflatene bidrar ikke akkurat til større lysinnslipp. Og en stor sofa foran et lavt vindu blokkerer for mye energigivende og helsebringende dagslys.

lys i hjemmet-interiør og møbler

 

Hva med å bruke en lysdesigner?

Skal du bygge hus, vil en lysdesigner/lyskonsulent kunne hjelpe deg med å få perfekt balanse mellom dagslys, kunstig lys og energibruk. Bruk av lysdesigner bidrar til å minimere energiforbruket i hjemmet ditt, slik at du oppnår det lyset du trenger, med så få watt som mulig.

 

Solbeskyttelsesglass – slipper lyset inn, stenger varmen ute

Når du tenker på glass som beskytter mot sola, ser du da for deg farget glass som stenger like mye lys ute som varme? Slik er det ikke lenger. Dagens solbeskyttelsesglass fra Pilkington slipper inn mye av det naturlige dagslyset, samtidig som mer enn 80 % av solvarmen stenges ute.

Soldempende vindusglass reduserer behovet for ventilasjon og kjøling og egner seg derfor ypperlig til boliger der det ønskes store glassflater for utsyn og naturlig dagslys. De nye solbeskyttende glass er samtidig også energispareglass som sørger for at romvarmen holdes innendørs vinterstid. Dette gir lavere utgifter til oppvarming, og man bidrar dermed til redusert energiforbruk og et bedre miljø.

 

Er det noe vi nordmenn er underernærte på i vintermånedene, så er det livnærende dagslys. Med gode planløsninger (som for eksempel takvindu) og bruk av moderne solbeskyttende glass får du sluppet inn mer av det naturlige lyset vi alle behøver.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, vinduer]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.