Enten du skal sette opp rekkverk i ei trapp, på en veranda eller på hemsen, er det mange valg å ta stilling til. Materialvalg er et av de mest sentrale, og hvilket materiale du velger å bruke vil ha mye å si for funksjonalitet, sikkerhet og design.
På denne siden har vi samlet informasjon om glassrekkverk, og vi håper du kan finne svar på det du lurer på om hva, hvordan og hvorfor glass er et godt valg for rekkverket ditt. Sitter du igjen med ubesvarte spørsmål etter å ha scrollet deg gjennom, må du gjerne ta kontakt med en av Glassfagkjedens glassmestere og spørre direkte om det som er uklart.
Kapittel 2
Er glass riktig materiale for rekkverket jeg skal ha?
Det finnes en rekke myter og uriktige oppfatninger om at glass som materiale har en del begrensninger, nettopp fordi det er glass. Mange forbinder glass med noe skjørt og tror det knuser lett. Dette stemmer ikke. Glass er sterkere enn du tror, kan tilpasses ulike bruksbehov, og styrken øker med tykkelsen.
Her kan du lese mer om hvorfor glassrekkverk er et godt valg for mange.
Er du i tvil om glass vil fungere til nettopp ditt bruk, anbefaler vi å ta kontakt med din lokale glassmester, som kan komme på befaring og gi deg råd og veiledning slik at du får en trygg, god glassløsning.
Kapittel 3
Redd for riper?
Mange kvier seg for å velge rekkverk i glass på grunn av faren for å få riper i glasset. Riper kan virkelig skjemme glasset, men heldigvis er det ikke vanskelig å unngå.
Dette handler i hovedsak om å rengjøre glasset på riktig måte.
Et annet alternativ er å kjøpe selvrensende glass, slik at du ikke trenger å komme bortpå glasset med annet enn hageslangen, eller la naturen selv ta ansvaret for vindusvasken. Du kan lese mer om dette i en artikkel som forteller deg det du bør vite om selvrensende glass i glassrekkverk.
Glass kan forårsake skader når det knuser. Der mennesker ferdes er det derfor påbudt å bruke glass som tåler at noen faller mot, støter borti eller sparker inni glasset. En samlebetegnelse på dette glasset er sikkerhetsglass, og det benyttes for å unngå at noen kan skade seg på glasskår dersom glasset knuser.
I denne artikkelen svarer vi på hvor trygt glassrekkverk egentlig er.
Sikkerhetsglass er herdet og/eller laminert glass i ulike kombinasjoner, avhengig av hva det skal sikres mot og hvor stor belastning glasset skal tåle. Benytter du sikkerhetsglass kan du trygt nyte utsikten og dagslyset du får gjennom glassrekkverket, uten å bekymre deg.
Herdet glass
Herdet glass er et sikkerhetsglass med meget høy bruddstyrke som sikrer mot tunge støt, som f.eks. personer som faller inn i glassflaten. Herdet glass beskytter mot og reduserer faren ved glassnedfall, trykkbelastninger, termiske spenninger og uforsiktig behandling. Det tåler i tillegg temperaturforandringer, og er derfor godt egnet til bruk både inne og ute.
Laminert glass
Laminert glass produseres ved at to eller flere lag glass lamineres sammen med plastfolier av polyvinylbutyral (PVB), i en sandwichkonstruksjon. Lagene av glass og folielaminat varmes opp, slik at folien fester seg til glasset. Deretter settes hele glasset inn i et trykkammer, hvor folien under høyt trykk smelter sammen med glasset. Dermed blir det laminerte glasset seigt og vanskelig å forsere eller slå i stykker.
Kapittel 5
Hva skjer når glasset knuser?
Dersom du bruker riktig glass, altså herdet og laminert glass, vil folien holde glassbitene på plass dersom glasset går i stykker. Det blir altså ikke et gulv fullt av små, skarpe glassbiter. Istedet sitter glassbitene fast i folien, og sjansen for at noen skader seg, er minimal.
Her kan du lese om hva du bør gjøre når glasset har knust.
Montering av glassrekkverk bør først og fremst gjøres av en glassmester. Det er noe helt annet å montere glassrekkverk enn å snekre platting eller sette opp rekkverk i tre selv. Glasset som brukes i rekkverk er sterkt og tåler mye belastning, men må likevel håndteres riktig og med stor forsiktighet under monteringen.
Vi har skrevet om hvorfor du ikke bør montere glassrekkverk selv.
Konklusjonen er at du bør overlate dette til ekspertene, slik at du er trygg på at jobben er ordentlig gjort og at løsningen er trygg og sikker.
Kapittel 7
Ulike glasstyper
En fordel med glass som materiale er at det etter hvert er utviklet flere forskjellige glasstyper, med ulikt design og ulike egenskaper. Når du har funnet ut hvilke egenskaper glasset skal ha i form av resistens og annet for å passe til det bruksområdet du trenger, er det fortsatt mange ulike design og visuelle uttrykk å velge blant.
Frostet glass
Ønsker du å skjerme for innsyn, samtidig som du slipper inn dagslyset og kan nyte utsikten? Da kan frostet glass være et egnet valg. Diffuse glass er en fellesbetegnelse på glass som slipper inn lys mens det også hindrer gjennomsyn. Det finnes flere forskjellige typer frostet glass på markedet, og dersom du har en helt spesifikt ønske, kan det være mulig å spesialbestille.
Ta du kontakt med en glassmester, så får du hjelp til å finne akkurat det glasset du er på jakt etter.
Frostet glass er stilrent og vakkert, og med riktig lyssetting kan du skape ulike stemninger og opplevelser av å sitte på en balkong med glassrekkverk laget i frostet glass.
Silketrykket glass
Med silketrykket glass kan du velge et mønster som trykkes på glasset. Trykket kan være produsert av en kunstner eller designer, eller du kan velge å trykke ditt eget mønster eller design.
Silketrykket glass lar deg skape et kunstverk ut av glassrekkverket ditt, noe som gjør dette til et populært glass å bruke i rekkverk. En annen fordel med å trykke motiv på glasset som benyttes i glassrekkverket er at du unngår at fugler flyr inn i glasset. Grunnen til at fugler krasjer i glass er at de ser refleksjonen av trær og himmel i glasset. Da oppfatter de ikke at det er et fysisk hinder. Ved å benytte glass med motiv brytes refleksjonen, og fuglen flyr over eller forbi.
Farget glass
Et glassrekkverk i farget glass er kanskje ikke det du umiddelbart ser for deg. Når vi snakker om faget glass her, er det ikke nødvendigvis sterke, prangende farger som dominerer hele glassrekkverket. Noe som er populært, er å ha et hint av blå- eller gråtone i glasset, for eksempel. En mild fargetoning på glasset kan til og med forsterke inntrykket av utsikten din, eller gi et fint lys som faller over stuen dersom glassrekkverket står i andre etasje.
Solbeskyttende glass
Er du så heldig at du har mye sol på balkongen din, kan det være en idé med solbeskyttende glass. Også her er mulighetene mange, og her kan du lese mer om hvordan solbeskyttende glass fungerer.
Her finner du en oversikt over hvilke typer solbeskyttende glass du kan velge mellom.
Kapittel 8
Fordeler med glassrekkverk
Til syvende og sist er alle interiørvalg en smakssak. Noen foretrekker treverk på alle flater hvor det er mulig å bruke treverk, mens andre foretrekker glass. Med glass i rekkverket får du likevel noen fordeler som andre materialer ikke kan konkurrere med.
Du kan maksimere utsikten din
Du kan velge om du vil ha stolper mellom glassene eller om du helst vil ha glassrekkverk-varianter uten stolper. Velger du bort stolpene, festes glasset vanligvis i skinner oppe og nede. Fordelen med glassrekkverk uten stolper er at det gir store, sammenhengende glassflater, noe som er spesielt godt egnet dersom du ønsker å gjøre mest mulig ut av utsikten din.
Minimalt vedlikehold
Synes du tanken på å holde glassrekkverket ditt rent er lite fristende, finnes det en løsning som gjør at du får skinnende rent glassrekkverk uten særlig innsats. Selvrensende glass gjør at du ikke trenger å foreta deg noe som helst for å holde glasset rent. Det eneste du må gjøre, er å spyle det med hageslangen fra tid til annen, resten sørger glasset for selv.
Les mer om hvordan selvrensende glass fungerer.
Tidløst design
Glass er i seg selv et tidløst materialvalg. Med dette mener vi at det rene, nøytrale uttrykket i et glassrekkverk ikke er noe du vil gå lei av etter kort tid. Vi har vel alle sett eksempler på særegne tapeter, border eller brystpanel som har passert sin relativt begrensede storhetstid.
Skal du bruke glassrekkverket i en trapp, kan du finne inspirasjon til utformingen her.
En god investering
Det finnes løsninger for rekkverk som er langt billigere enn glassrekkverk. Det unike med glass, sett bort fra det åpenbare i lysinnslipp og at du bevarer utsikten, er at det er svært holdbart. Velger du riktig glass til rekkverket ditt, er det slitesterkt og vil holde i mange år. Dette forutsetter selvsagt at det er satt opp i henhold til de lover og regler som gjelder.
Er du nysgjerrig på hvor mye det vil koste å få opp et glassrekkverk, kan du kontakte din lokale glassleverandør og få et uforpliktende prisoverslag.
Kapittel 9
Bruksområder - ute og inne
Et glassrekkverk egner seg like godt innendørs som utendørs, og bruksmulighetene er mange.
Trapp
Trapp med glassrekkverk gir et rent og vakkert preg på rommene den forbinder. Enten det er trappen ned fra balkongen til bakken eller fra første til andre etasje, gir trapperekkverk i glass et luftig og åpent inntrykk som mange setter pris på.
Les også: Slik får du en trapp som svever i rommet
Ønsker du en mer lukket og lun trappeløsning, kan du velge et glassrekkverk i en mørk farge. Uansett hvilket visuelt uttrykk du ønsker for trappen din, er det helt sikkert at du med rekkverk i glass får du en moderne, tidløs trapp.
Balkongrekkverk
Selv om en balkong med betongrekkverk ser solid og stødig ut, blokkerer den jo både utsikten og lysinnslippet. Med et balkongrekkverk i glass kan du nyte utsikten på en lys og hyggelig balkong, samtidig som du kan være trygg på at rekkverket er sikkert.
Har du en stor veranda, kan du velge å ha deler av rekkverket i glass, mens resten er i tre eller et annet materiale. Dersom du har en fransk balkong, blir den ekstra lekker med glassrekkverk.
Får du ikke nok av glass på balkongen, kan du jo sette opp en innglasset balkong?
Mezzanin eller hems
Har du en hems, en åpen etasjeløsning eller en mezzanin, vil et glassrekkverk være med på å åpne opp mellom etasjene. Enten rommet over resten av huset skal brukes som hjemmekontor, lesekrok eller hobbyrom, vil et glassrekkverk slippe inn verdifullt lys, gjøre at den som er der oppe kan ha et visst overblikk over etasjen under, og det går an å kommunisere etasjene imellom.
Her kan du lese om noen litt utradisjonelle måter å benytte glassrekkverk på.
Kapittel 10
Glass eller plexiglass?
Mange lurer på om de like godt kan bruke plexiglass som ekte glass, og tenker at dette kan være en kostbesparende løsning. Prismessig er plexiglass billigere, men det er fordi plexiglass ikke er glass, men helt vanlige plastplater i klar akryl. Plexiglass er en gjennomsiktig termoplast ofte brukt som et lettvekts- eller knuseresistent alternativ til glass.
I utgangspunktet kan du bruke glass i alle løsninger hvor plexiglass egentlig er tilstrekkelig, men ikke omvendt. Plexiglasset har ikke de samme egenskapene som glass når det gjelder sikkerhet og styrke, og ekte glass kan også produseres med flere egenskaper, som lyddemping og annet.
Med tanke på smittefare og smittevern er det også stor forskjell på plexiglass og vanlig glass. Selv om plexiglasset beskytter mot spredning av bakterier, er det vanskelig å holde det rent og fritt for bakterier på overflaten. I tillegg tåler plexiglass vask og rengjøring dårligere enn glass, og det vil derfor raskt bli matt og ugjennomsiktig.
Antimikrobielle glass som Pilkington SaniTise™ bidrar til sikre løsninger i områder der mange mennesker ferdes og der spredning av virus og bakterier kan være et problem. Dette glasset er belagt med et transparent fotokatalytisk belegg som virker aktivt mot innkapslede virus på overflaten når glasset utsettes for UV-stråler. Dette gjelder både sollys og kunstig UV-stråling.
Du kan lese mer om likheter og ulikheter mellom glass og plexiglass her
Kapittel 11
Veiledning i valg av glassrekkverk
Det er mange valg å ta stilling til når du skal ha glassrekkverk i boligen din. Ofte kan det være lurt å ta kontakt med en glassmester direkte. En fagperson med erfaring og kompetanse vil kunne svare deg på alle spørsmålene du har, og kan også komme på befaring for å kunne gi en konkret anbefaling for hva som passer best i akkurat din bolig.
Glass- og fasadeforeningen har laget en sjekkliste med ting du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for hvilket glassrekkverk du skal ha. Du finner sjekklisten her.