Glassbloggen

4 grunner til at du ikke har bygd vinterhage

Tanken på å kunne nyte sola til langt ut på høsten lokker, og en vinterhage høres ut som et mulig alternativ. Men du er fortsatt litt skeptisk til om du faktisk ønsker å gjøre denne investeringen. Høres dette kjent ut? I dette innlegget lister vi opp fire ting som ofte fører til at drømmen om vinterhage forblir en drøm og ikke en virkelighet.

 

1. Du er redd for at den vil stå ubrukt

Vi har alle vært der. Gjort en stor eller liten investering som har vist seg å være morsom i noen uker før man ble lei den. En vinterhage er tross alt en relativt stor investering, og dersom du er i tvil om du vil bruke den nok, er det lurt å tenke seg om en ekstra gang med hensyn til hva du faktisk skal bruke den til.

Ønsker du å benytte den som et oransjeri hvor du kan ha eksotiske planter som blomstrer og bærer frukter hele året, eller ønsker du å ha den som en utvidelse av hjemmet ditt? Det er også vanlig å bygge vinterhager som fungerer som et luksuriøst lysthus.

Når du har bestemt deg for hva du skal bruke vinterhagen din til, så vil du få en mye bedre formening om hvor mye den vil bli brukt. Om du for eksempel ikke er spesielt glad i å stelle i hagen, vil du nok ikke bruke et oransjeri særlig mye.

 

2. Oppvarming og nedkjøling

Nei, vi snakker selvfølgelig ikke om at det blir dyrt å støvsuge i vinterhagen, men at det kan bli dyrt å holde den oppvarmet om vinteren og kjølig om sommeren. Dette finnes det faktisk enkle løsninger på, som holder strømregningen nede. Et godt solbeskyttelsesglass, som for eksempel Pilkington Suncool™, reduserer betydelig behovet for klimaanlegg og kunstig belysning i en bygning, samtidig som isoleringsegenskapene kan gi mye lavere varmetap.

 

3. Byggtillatelse

Å søke tillatelse for å bygge noe som helst, kan ta lang tid, og prosessen i seg selv kan virke relativt avskrekkende. Men er du klar over at du ikke alltid må søke om lov for å bygge vinterhager? Dersom vinterhagen er på 50 kvadratmeter eller mindre, er det faktisk ikke sikkert at du trenger å søke om byggetilatelse.

Sjekk med din kommune hvilke regler som gjelder, eller les mer på Direktoratet for byggkvalitets hjemmeside om hva du kan bygge uten å søke kommunen om tillatelse.

 

4. Plass

Med hager som føles mindre for hvert hus som bygges, så har den lille hageplassen man har til overs, blitt stadig mer verdifull. Da tenker du kanskje at det ville vært synd å bruke opp denne plassen på en vinterhage. Det er fullt forståelig. Fordelen med en vinterhage er at istedenfor å kun ha en hage om sommeren, så vil du få en hage som er pen året rundt.

Joda, den vil ta opp litt plass i hagen, men istedenfor å ha en hage som er brun eller hvit halve året, vil du kunne få en hage som holder seg vakker og grønn hele året. Videre vil du kunne ha eksotiske planter som ikke ville ha overlevd ute i de barske norske elementene.

 

Les også: Forleng utesesongen med en vinterhage

 

Å bygge en vinterhage er et stort valg, så før du setter i gang, sørg for at du har tenkt på hva du skal bruke den til, hvor du skal plassere den, og hva slags glass du ønsker å bruke. En gjennomtenkt vinterhage vil du ha glede av i mange år, så om du føler at vinterhage er rett for deg, oppfordrer vi deg til å oppfylle den drømmen – men at du er realistisk når du skal sette den ut i livet.

Les mer: På tide med en vinterhage?

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.