Glassbloggen

Dette bør du tenke på før du bygger vinterhage

Det har ikke vært den varmeste sommeren i år, og høsten ser ut til å komme tidlig. Men det betyr ikke at du ikke skal kunne nyte solens stråler. Med en vinterhage forlenger du utesesongen, får mer plass og øker verdien på huset. 

Men hva slags typer glass kan du egentlig bruke når du skal bygge en vinterhage? Og hvordan skal du få inn frisk luft i den? Her lister vi det grunnleggende du bør vite når du skal bygge en vinterhage.

Glasstype

Det finnes mange forskjellige typer glass å velge mellom når du skal bygge en vinterhage, men det er noen grunnleggende glasstyper som bør kombineres for å forsikre seg om et godt resultat. Først av alt skal glasset være sikkerhetsglass, slik at vinterhagen faktisk er trygg. Dernest anbefaler vi alltid at man bruker Pilkington Suncool™-serien uansett hva formålet med vinterhagen er, da solstråler som lyser på et glasstak, varmer opp mye mer enn det ville gjort på et vindu, for eksempel. Uten solbeskyttende glass blir derfor vinterhagen fort en ufrivillig badstue. Vi anbefaler også at man bruker et lettere solbeskyttende glass i dørene og vinduene av samme grunn.

 

Videre er det viktig å tenke på at det kan ta mye tid å vedlikeholde en vinterhage, på grunn av pollen og smuss som dannes på glassoverflaten. Vi anbefaler Pilkington Activ™ selvrensende glass, slik at du ikke trenger å tenke på skitne ruter. Pilkington Activ™ bruker dagslys og regnvann for å bryte ned og skylle vekk organisk smuss fra glassflaten. Vinterhagen vil med andre ord holde seg pen uten at du trenger å bruke masse tid på å rengjøre den. Med det sagt kan det fortsatt finnes områder der regnvannet ikke kommer til, eller perioder uten regn, og da er det ikke til å unngå at man må vaske glasset uansett. Men du trenger ikke å ta frem spray og klut for det, det holder at du spyler over glasset med hageslangen, så blir det som nytt igjen.

 

Energiforbruk

Isolering er viktig når du skal bygge en vinterhage, og for å holde energiforbruket nede anbefaler vi Pilkington Optitherm™ S3. Pilkington Optitherm™ S3 slipper inn like mye dagslys som vanlig glass, men litt mindre solenergi. Det har et lavemisjonsbelegg som isolerer ved å redusere mengden varme som forsvinner ut, og reflekterer den tilbake inn i vinterhagen. Om sommeren vil du få en varm og koselig vinterhage som varmes opp naturlig av sola når den er framme. Hvis du ønsker å bruke vinterhagen på vinteren også, må den imidlertid holdes varm med andre midler. Men prisen på oppvarming vil bli mye rimeligere med Pilkington Optitherm™ S3 enn med mange andre glasstyper, siden det vil redusere kaldstråling og kaldras fra vinduer.

 

Les også: Forleng utesesongen med en vinterhage

 

Ventilasjon

Finnes det noe verre enn dårlig luft? Det ville ikke ha vært særlig forlokkende å gå ut i vinterhagen hvis det føles klamt. Som regel installerer vi alltid ventilasjon i vinterhagen med ventiler som slipper inn kald luft på bunnen, og ventiler som slipper ut varm luft på toppen. På denne måten holdes luften i vinterhagen alltid frisk samtidig som energispareglasset holder temperaturen behagelig varm.

 

Det er mye å tenke på når du skal bygge vinterhage, så vi anbefaler at du tar en prat med din lokale glassmester for å finne ut mer av hva som er riktig for deg. Det er ikke bare det estetiske som er viktig å tenke på, det finnes mange praktiske faktorer som er lette å glemme, så få hjelp av en ekspert, slik at du vet akkurat hva som er rett for deg.

Les mer: På tide med en vinterhage?

 e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.