Glassbloggen

5 ting du bør tenke på før du bygger en vinterhage

Det er lett å se for seg hvordan man vil at vinterhagen skal se ut. Men det er like lett å glemme noen essensielle ting før man begynner å bygge, som vil resultere i at vinterhagen ikke blir akkurat som man hadde tenkt seg. Her er 5 ting du bør tenke på før du begynner på prosessen med å bygge en vinterhage.

 

1. Feil stil for huset ditt.

Tenk deg selv hvis du har et tradisjonelt trehus og bestemmer deg for at du vil ha en vinterhage med steinmur. Det høres kanskje ut som en gøy idé, men vil det virkelig se bra ut? Nå har jo alle forskjellig smak, og til rett hus ville kanskje nettopp det bli kjempekult. Men tenk nøye gjennom hvordan sluttresultatet vil stå til huset ditt før du bestemmer deg for akkurat hvilken type vinterhage du vil ha.

 

2. Kokvarmt og iskaldt?

En vinterhage kan lett bli stekende varm og iskald på vinteren hvis man ikke velger rett glass og isolering. Du kan naturligvis ha en vinterhage uten isolering, men hvis du ønsker å bruke den gjennom hele året, må du tenke på hvordan den skal varmes opp på vinteren. Kanskje gulvvarme kunne være en god idé for å få sommerfølelsen på vinteren også, sammen med isolerglass for å holde varmen inne? Eller kanskje solbeskyttende glass kunne være lurt for å holde vinterhagen på en passelig temperatur gjennom sommeren? Uansett hva du vil, tenk nøye gjennom slike ting før du begynner å bygge.

 

3. Utsikt rett inn i naboens kjøkken?

Kanskje ikke utsikten du hadde håpet på. Det høres sikkert selvsagt ut at du vil plassere vinterhagen slik at du får hagens beste utsikt, men det er lett å glemme hva man faktisk vil se ut over når man sitter i vinterhagen. Før du begynner med byggingen av vinterhagen, gå rundt litt på plassen der du har tenkt å bygge den, og kikk litt nøye på hva du faktisk blir å få utsikt til fra de ulike vinklene. Kanskje er frostet glass løsningen du søker?

 

4. Vedlikehold

Alle kan forstå hvor kjedelig det er å se ut av stygge, skitne vinduer, og å holde dem rent er noe av det mest utakknemlige som finnes. De blir jo skitne etter bare noen timer, føles det som. Vurder om du kanskje skal ha selvrensende glass i vinterhagen, slik at du kan la naturen ta seg av rengjøringen av vinduene. På den måten kan du stelle minst mulig med vinterhagen etter at den er klar.

 

5. Vil du få plass for alle dine visjoner?

Den der ekstra meteren kan ha mer å si enn enn hva du tror. Tenk nøye over hvor mye areal du vil trenge for å få plass til det du vil ha i vinterhagen, og vær forsiktig med å være for optimistisk. Det er bedre å ha litt ekstra plass til overs enn litt for lite når man bygger noe man kanskje skal ha for resten av livet.

 

Les også: Forleng utesesongen med en vinterhage

 

Planlegg godt før du setter i gang med å bygge en vinterhage, slik at du er sikker på at du får det akkurat som du vil ha det. Med god planlegging vil vinterhagen snart bli det koseligste rommet i huset, hele året. For å få vite mer om hvordan du kan oppfylle drømmen om vinterhage, last ned vår e-bok.

Les mer: På tide med en vinterhage?

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

De fleste av oss nordmenn vet hvordan vi lager det hyggelig innendørs, og få andre nasjoner bruker så mye penger på oppussing, interiør og annet per innbygger som oss. Og selv om det er fint å gjøre mest mulig ut av de kalde, mørke månedene, hadde det kanskje vært gøy å se noe annet enn kjøkken- og stueveggene i denne perioden?


Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Med koronapandemien har de fleste av oss tilbragt langt mer tid hjemme enn vi vanligvis gjør. Det er vel ikke utenkelig at situasjonen med foreldre på hjemmekontor og barn på hjemmeskole har tydeliggjort behovet for mer plass og drømmen om neste ferie. Mye tyder på at vi fortsatt kan komme til å tilbringe en god del tid hjemme og innenlands. Kanskje kan en vinterhage være en god løsning? 


Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Hvis du ønsker å bygge på huset ditt med en vinterhage, er det visse lover og regler du må forholde deg til. Mange kan kjenne på et ønske om å droppe hele prosjektet når man møter byråkratiet med sine skjema, lover og reguleringer, men det er det ingen grunn til.