Glassbloggen

Hvordan fungerer et solbeskyttelsesglass?

“Vi kan ikke klage på varmen …”

Den nordboer som måtte være så uheldig å bryte denne regelen, risikerer å bli satt på plass umiddelbart. Vi er ikke direkte bortskjemt med sol her til lands, spesielt ikke i vinterhalvåret – så nåde den som våger å ikke være overbegeistret når sollyset gjør stua om til en badstu.

For å løse dette problemet tyr vi til persienner eller markiser, men dette går igjen utover innslippet av naturlig dagslys.

Les videre, så ser vi nærmere på hvorfor solbeskyttende glass er den perfekte løsningen for deg som plages av altfor mye sol og varme innendørs, men som samtidig ønsker å få mest mulig ut av det dagslyset vi har.

 

Moderne solbeskyttelsesglass stenger ikke lyset ute

Når det å klage på solvarmen nærmest er for helligbrøde å regne, får vi som lengter etter en levelig innetemperatur, si som sant er: Å dempe sollyset er et miljøtiltak! 

Behovet for ventilasjon og kjøling reduseres nemlig når vi stenger ute mye av solvarmen som stråler inn, og dette oppnår vi ved å benytte solbeskyttende glass i vinduene våre. I dag er målet tross alt å skape best mulig inneklima gjennom lavest mulig energiforbruk og miljøpåvirkning.

Men vent litt, blir ikke dagslyset stengt ute når vi bruker solbeskyttende glass? 

Faktisk ikke – med dagens solbeskyttelsesglass fra Pilkington Norge slippes en stor andel av det naturlige dagslyset inn samtidig som langt mer enn halvparten av innstrålende solvarme kan stenges ute. Solbeskyttende glass er dermed perfekt til å ha i vinduene hjemme, der vi naturligvis ønsker oss størst mulig glassflater for godt utsyn og naturlig dagslys. 

En vinn-vinn-situasjon, med andre ord!

 

Flere fordeler ved solbeskyttelsesglass

Den nye typen solbeskyttende glass er samtidig også energispareglass som sørger for at romvarmen holdes innendørs vinterstid. Dette gir lavere utgifter til oppvarming, og på den måten bidrar du til redusert energiforbruk og et bedre miljø. Solbeskyttelsesglass gir deg dessuten en rekke andre fordeler, som f.eks. at det beskytter interiøret ditt mot skadelig UV-stråling. Les mer i innlegget "De mange fordelene med solskjermende vinduer".

 

Hvordan fungerer et solbeskyttelsesglass?

Enkelt forklart – solbeskyttende glass kontrollerer varmestråling fra solen ved å reflektere (sende tilbake), transmittere (overføre) og absorbere (ta opp i seg) energi.

400x382xSuncool.jpg.pagespeed.ic.Ouwh-TTfUs.jpgTil venstre ser vi en isolerrute med belagt solbeskyttelsesglass. Definisjon av begrepene:

Refleksjon – den delen av solstrålingen som sendes ut igjen til atmosfæren.

Direkte transmisjon – den delen av solstrålingen som stråler direkte gjennom glasset.

Absorpsjon – den delen av solstrålingen som absorberes (tas opp) i glasset.

 

 

 

 

For å oppnå maksimal solavskjerming bør vi alltid plassere solbeskyttelsesglass som ytterste glass i vinduet.

Her kan du lese mer om solbeskyttende glass.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

Å være i familie eller bo under samme tak er ingen garanti for at man har samme musikksmak. Selv om det å skaffe hvert familiemedlem sitt eget sett med øretelefoner gjør at alle kan gå rundt og lytte til det de vil, er det noe eget med å kunne nyte musikk på full guffe ut i rommet.


5 forholdsregler for å unngå riper i glass

5 forholdsregler for å unngå riper i glass

I utgangspunktet skal det ikke være behov for at vi tar så mye på glasset vi omgir oss med, og i alle fall ikke på en måte som forårsaker riper. Likevel er det en utbredt utfordring med riper i glass, så i denne artikkelen gir vi deg noen tips som gjør at du unngår å ripe opp glassflatene dine.