Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.
Vi deler løsningene for hagestue/vinterhage i tre kategorier: uisolert hagestue, isolert vinterhage og fullisolert vinterhage.
Uisolert hagestue
Med en uisolert hagestue rammer du inn terrassen eller balkongen din med 1-lags sikkerhetsglass. Dette gir ly mot vær og vind, og åpner for bruksmuligheter du ikke ville hatt uten innglassingen. Samtidig som glassveggene forlenger utesesongen, gjør de det også mer innbydende å utnytte dagslyset om våren og sommeren, selv om det for eksempel regner. Hvorfor ikke spise middagen ute mens regnet slår mot glasstaket, eller ta med barna ut i hagestuen for å prøve å tegne regndråpene heller enn nok en kveld foran tv-skjermen?
Når høsten kommer og vinteren er i anmarsj, er det også fint å ha muligheten til å sitte ute og drikke kakao mens mørket senker seg. Foretrekker du sofaen inne når det lir mot kaldere tider, kan du fint bruke hagestuen som oppbevaringsplass. Husk bare at puter og andre tekstiler må fjernes på grunn av kulde og kondens.
Uisolert hagestue har brukstid på 6-7 måneder i året, regnet fra rundt påsketider og ut oktober måned. Det er selvsagt mulig å bruke den året rundt, men dersom du ønsker et alternativ for helårsbruk, går hagestuen over i vinterhage.
Isolert vinterhage
En hagestue går over til å bli vinterhage når 1-lags-glasset byttes ut med 2-lags-glass. Dette tykkere glasset brukes i de fleste vinduer. Det kommer med flere egenskaper, som å isolere varmen bedre, men det har ikke kuldeisolerende effekt. Dermed er det forskjell på en isolert og en fullisolert vinterhage. Den isolerte vinterhagen kan stort sett brukes året rundt, forutsatt at du har en varmekilde tilgjengelig i vinterhalvåret. En peis, oljeovn eller varmepumpe gjør susen her.
En isolert vinterhage gir deg et ekstra påbygg på huset, der både vegger og tak er i glass. 2-lags glass er det som primært brukes i vinduer i dag, og er ikke kuldeisolert. Det vil si at vinterhagen kan brukes stort sett året rundt, med tilførsel av noe ekstra varme i vinterhalvåret. Denne ekstra varmen kan eksempelvis komme fra en peis, strålevarme eller varmepumpe. I sommermånedene og når det er varmt i været, kan du enkelt åpne og lukke vinterhagen etter behov.
Les også: Forleng utesesongen med en vinterhage
Fullisolert vinterhage
Med fullisolert vinterhage får du et ekstra oppholdsrom som kan brukes året rundt, uavhengig av temperatur, vind og nedbør. Dette byr på uendelige bruksmuligheter. Hvorfor ikke sove en natt under stjernene mens minusgradene knirker utenfor glasstaket? Eller inviter til middagsselskap omringet av snøfokk og ulende vintervind? En fullisolert vinterhage kan du møblere slik du vil, kanskje kan den være et skjermfritt rom der hele familien kan samles og ta en pause fra hverdagen? Barna får også et utstillingsvindu for vinterens snømenn og snølykter, og du kan gjøre det ekstra hyggelig å betrakte den snødekte hagen ved å pynte trær og busker med lyslenker.
Både den isolerte og fullisolerte vinterhagen kan lyssettes med spotter i taket, slik at du kan regulere lyset der inne etter forholdene utenfor glassveggene.
Les mer: På tide med en vinterhage?