Glassbloggen | En blogg fra Glassfagkjeden

Forskjellen mellom 2-lags og 3-lags Isolerglass: Hvordan velge det rette alternativet?

Skrevet av glassfagkjeden | 08.02.24 13:30

Isolerglass – En investering i energieffektivitet og komfort

Isolerglass spiller en avgjørende rolle i å opprettholde et behagelig inneklima og samtidig bidra til energieffektivisering. Dårlig isolerte vinduer kan stå for opptil 40 % av varmetapet i en bolig, noe som kan føre til høyere strømregninger og et mindre komfortabelt inneklima. Ved å velge isolerglass kan du redusere varmetapet og dermed både spare energikostnader og bidra til et mer bærekraftig hjem.

Når du vurderer isolerglass, er de to vanligste alternativene to-lags og tre-lags isolerglass. Begge alternativene har sine fordeler, men valget avhenger av flere faktorer som klima, budsjett og energieffektivitet.

 

Hva er to-lags isolerglass:

To-lags isolerglass består av to glass med en spacer fylt med Argon-gass mellom, som bidrar til bedre isolasjon. Denne typen glass er rimeligere enn tre-lags alternativet, samtidig som den gir god termisk ytelse.

Fordelene med to-lags isolerglass

  • 1. Kostnadseffektiv: To -lags isolerglass er rimeligere enn tre-lags glass.

    2. Gode isolasjonsegenskaper: Tilbyr bedre isolasjon enn vanlig enkeltglass.

Ulempene med to-lags isolerglass

Mindre effektiv mot kulde: To-lags glass har lavere isolasjonsevne mot kulde sammenlignet med trelags glass. 

Kort oppsummert: Når vi sammenligner to-lags med vanlig enkelt glass ser vi store forskjeller i U-verdi. U-verdien forteller deg hvor god varmeisolasjon et vindu har. Det er kanskje naturlig å tenke at jo høyre U-verdi et vindu har, desto bedre isolerer det, men det er faktisk motsatt. Videre er to lags isolerruter rimeligere enn tre-lags, men det anbefales at man også tenker på hva som kan spares av strøm og oppvarming i samme regnestykke. 

 

Hva er tre-lags isolerglass:

Tre-lags isolerglass består av tre glass med 2 spalte/mellomrom fylt med Argon glass. 

Dette forbedrer isolasjonsevnen og reduserer varmetapet betraktelig. Tre-lags glass leverer fremragende energieffektivitet.

 

Dette er fordelene med tre-lags isolerglass

  1. 1. Overlegen isolasjonsevne: Tre-lags glass gir bedre isolasjonsevne og reduserer varmetapet effektivt.
  2. 2. Bedre lydisolasjon: Den ekstra glasset bidrar også til å redusere støy fra omgivelsene.

 

Ulemper med tre-lags isolerglass

Høyere kostnad: Tre-lags isolerglass er generelt noe dyrere. 

  1. På grunn av glassets utmerkede isolasjonsevne kan det oppstå dugg på utsiden av glasset under vindstille, klare og kalde forhold, spesielt om våren og høsten.

Kort oppsummert: Ved å bytte til 3-lags glass, oppnår man bedre energieffektivitet og økt komfort i bygninger. Valget om å bruke 3-lags glass i et byggeprosjekt bør vurderes ut fra en helhetlig analyse av energibehov, kostnader og strukturelle forhold. For å redusere duggdannelse kan man bruke Pilkington Anicondensation Glass i det ytterste glasset. Glasset har et hardt pyrolytisk belegg som øker temperaturen på glass overflaten og dermed reduserer dugg. Et annet alternativ er Pilkington Activ™, et selvrensende glass som også reduserer utvendig kondens. Hvis ingen av disse typene velges, kan det være fordelaktig å montere vinduene litt tilbaketrukket i fasaden for å redusere varmetapet rundt vinduet og samtidig beskytte glass overflaten mot vær og vind. En utstikker eller overbygg kan også bidra til å redusere dugg på det ytterste glasset.

 

Hvordan velge hvilket glass som passer best til ditt hjem

Å velge mellom 2-lags og 3-lags isolerglass avhenger av flere faktorer, som klimaet i ditt område, eksisterende rammer som glasset allerede sitter i,  budsjett, og hvor stor vekt du legger på energieffektivitet.

Men må jeg bytte hele vinduet eller bare glasset?

Har du vinduer som er eldre enn 20 år gamle eller et hus som er bygd før 1960, kan det være en fordel å vurdere å bytte dem ut for å forbedre energieffektiviteten og komforten i hjemmet ditt. Eldre vinduer kan ofte ha dårligere isolasjonsevne, noe som kan føre til høyere energikostnader og et mindre behagelig inneklima. Det er imidlertid ikke alltid nødvendig å bytte ut hele vinduet. Før du tar en beslutning, er det viktig å nøye inspisere rammen og karmen for å sikre at det ikke er råteskader, sprekker eller andre strukturelle skader som kan påvirke vinduets funksjonalitet. Hvis rammen og karmen er i god stand, kan du vurdere å bare bytte ut glasset for å oppnå bedre isolasjon og redusere varmetapet. Dette kan være en kostnadseffektiv løsning som gir deg fordelene av moderne isolerglass uten å måtte investere i helt nye vinduer. For å sikre at arbeidet blir utført korrekt og effektivt, kan det være lurt å kontakte en profesjonell glassmester som kan gi råd og utføre utskiftningen på en trygg og effektiv måte. Du kan finne en kvalifisert glassmester i ditt område som kan hjelpe deg med denne prosessen.

Du finner en glassmester her.

 

Nye regler for energieffektive boliger

Med den økende globale bekymringen for klimaendringer og behovet for å redusere karbonutslipp, har EU nylig innført nye regler for energieffektive boliger. Disse retningslinjene markerer en betydelig milepæl i arbeidet med å utvikle bærekraftige samfunn og redusere energiforbruket. Det kan være nyttig å konsultere en ekspert for å sikre at du tar den beste beslutningen basert på dine spesifikke behov og situasjoner. Undersøk også om det finnes støtteordninger i ditt område.

Det finnes en rekke fordeler ved å skifte vinduer hvert 20. år, men det er også en annen viktig grunn til å gjøre dette: Det nye direktivet for energiøkonomisering i bygninger som ble vedtatt av Den europeiske union (EU) i 2018. Dette direktivet innebærer at alle EU-land må redusere sine byggs energibehov med minst 35 % innen 2030. Dette betyr at det vil bli stilt strengere krav til energiøkonomisering i bygninger, og det vil være mer lønnsomt for forbrukere å investere i energiøkonomiske vinduer. I tillegg til å være lønnsomt for forbrukerne, kan dette direktivet også bidra til å redusere CO2-utslipp og forbedre luftkvaliteten i byer og tettsteder. Derfor er det viktig at vi alle bidrar til å nå EUs mål om energiøkonomisering, og ved å skifte vinduer hvert 20. år kan du være med på å gjøre en forskjell.