Inspirasjon

På tide å bytte vinduene?

Tenker du på å bytte ut de gamle eller skadede vinduene dine? Kanskje bygger du nytt hus eller hytte og skal finne riktige vinduer til nybygget? Uansett hvilken anledning det er, står du overfor mange valg når du skal sette inn nye vinduer. Her gir vi deg svar på mange spørsmål vi får om vinduer.

Kapittel 1

Hva gjør et vindu til et godt valg?

Det er helt naturlig at du er opptatt av pris når du skal investere i nye vinduer. Likevel kommer vi ikke unna at et vindu i kvalitetsglass, som isolerer godt, er tilpasset de klimaforholdene det skal stå i, og som eventuelt har øvrige egenskaper du ønsker, vil koste mer enn de billigste produktene på markedet.

Les mer: Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

 

Kapittel 2

Isolerruter og energispareglass

En vanlig glassrute kalles floatglass. Dette er byggesteinen for alle vindu, og kan behandles slik at det får flere og andre egenskaper. Isolerruter er en fellesbetegnelse på vanlig floatglass som er satt sammen slik at det danner en glasskonstruksjon med to eller flere glasslag. For å danne et lag med luft som er tett, ligger det avstandslister i kantene mellom glasslagene. Det lufttette rommet som dannes kalles glassavstanden. Den er hermetisk forseglet og fylles enten med luft eller med gass (for eksempel argon). Hensikten med dette er å forbedre glassrutens isolerende egenskaper, derav navnet isolerglass.

Les mer: Hva er forskjellen på energispareruter og isolerruter?

I forbindelse med isolerruter og energispareglass blir energibelegg ofte nevnt. Et energibelegg påføres glassets overflate for å øke glassets evne til å isolere mot varmetap ved å reflektere romvarme. Når isolerruten får et slikt belegg, forbedres isolasjonsevnen betraktelig. Energispareglasset plasseres som ytterste og innerste glass i en trelags isolerrute.

Noen lurer på om energibelegget påvirker andre aspekter ved isolerruten og om belegget vil være synlig når den ferdige ruten er på plass. Glass med dagens energibelegg skiller seg ikke nevneverdig fra isolerruter med klart glass. Under innfallende sollys kan glasset riktignok ha en svak gråblå fargetone. 

Dersom et energispareglass inngår i en serie med glass som skal stå ved siden av hverandre, kan du oppleve at fargeforskjellen på glassene så vidt blir synlig. En måte å avgjøre om dette er noe du vil ha i hus eller ikke, er å be en glassmester om å få se på en prøve av et energispareglass. 

Energispareglass kan også inngå som enkeltglass eller som ett eller flere av glasslagene i en isolerrute. Når energispareglass inngår i isolerruter, kaller vi det energispareruter.

 

Kapittel 3

Når trenger jeg sikkerhetsglass?

Sikkerhetsglass er laminert og/eller herdet glass som setter trygghet og sikkerhet i høysetet.

Du kan lese mer om hva laminert glass er her, og i denne teksten forklarer vi hva herdet glass er

Sikkerhetsglass brukes i personsikkerhetsruter, og får et ufarlig bruddmønster når det knuses. Faktisk kan vi si at glasset ikke egentlig knuser, det forblir nemlig intakt, men granulerer til små biter uten skarpe kanter. Dermed vil det ikke oppstå alvorlige personskader, og sikkerhetsglass er derfor et godt valg også som vindusglass.

Du kan lese mer om sikkerhetsglass i denne artikkelen

Kapittel 4

Mye bråk? Sjekk ut støydempende glass

I motsetning til hva mange kanskje tror, er det ikke antall lag som gjør at glass er støydempende. Derimot er det asymmetri i oppbyggingen av glasset som gir det støydempende egenskaper. Den enkleste lyddempende vindusruten er rett og slett et isolerglass bestående av to lag glass, der det ene laget er tykkere enn det andre.

Pilkington har utviklet isolerglass med lyd- og støydempende egenskaper, Pilkington Optiphon. 

Vil du ha mer inngående informasjon om hvordan støydempende glass fungerer, har vi skrevet en artikkel om det her


Les også: Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Kapittel 5

Solskjerming i vindusglasset?

Solbeskyttelsesglass holder solvarmen ute mens det kan slippe inn sollyset. Det finnes mange varianter å velge mellom,slik at du kan velge etter dine ønsker og behov. 

Les mer om hvordan solbeskyttelsesglass fungerer


Pilkington Suncool™

Pilkington Suncool™ slipper inn en stor del av det synlige lyset, og skjermer samtidig solenergien effektivt. Lysgjennomslippet er omtrent dobbelt så høyt som det totale solenergigjennomslippet. 


Pilkington Suncool™ kommer i seks varianter, og det som skiller dem fra hverandre er først og fremst ulik avskjermingsgrad. I tillegg finnes to mer speilende varianter, den ene i sølv og den andre er blå.

Kapittel 6

Hvordan holde vinduene rene?

Mange ser mørkt på vindusvasken, og utsetter den helt til sola kommer og avslører hvor skitne vinduene har blitt i løpet av høsten og vinteren. 

Å vaske vinduene trenger verken være tidkrevende eller vanskelig, og du trenger bare godt vaskevann, en nal uten skarpe kanter, en klut og litt innsats for å få skinnende rene vinduer.  

Vi har skrevet en artikkel som forklarer deg hvordan du best går fram for å rengjøre vinduene dine.

Kapittel 7

Selvrensende glass

Dersom du ikke kjenner til selvrensende glass fra før, virker det nesten for godt til å være sant. Men joda, Pilkington Activ™ er et belagt glass som løser opp organisk smuss, og får vannet til å renne over glassoverflaten uten å etterlate seg sjenerende vannstriper, Fordi glasset har et belegg som aktiviseres av lys og vann, skyller det effektivt vekk smuss når det regner, noe som gjør at du slipper å bruke mye tid på å vaske vinduene dine (Kilde: Glassfakta 2021). 

Her kan du lese mer om selvrensende glass

Det er viktig å merke seg at selvrensende glass ikke fungerer like godt dersom vinduet vender mot havet. Saltet som føres med vinden og legger seg på glasset er ikke et organisk materiale, og vil derfor ikke skylles bort av regnet. I stedet blir det liggende på glasset som en hvit film. Glasset tar ikke skade av dette, men saltet må vaskes vekk for hånd. Dette gjør du som med andre typer glass, med mye vann og en myk klut. Ikke benytt nal for å fjerne vannet, men tørk over med en tørr, myk klut. Det selvrensende belegget vil aktiviseres igjen så fort saltet er borte.


Vi har skrevet en artikkel om når selvrensende glass ikke er det naturlige valget.

Kapittel 8

Skader på vindu

Vi får mange spørsmål fra kunder som lurer på hva som har skjedd med vinduene sine, og hvordan de bør gå frem når en skade har oppstått. Her forteller vi litt om ulike vindusskader, og hva du bør gjøre dersom du oppdager dem. 

Termisk brudd

Glass har dårlig varmeledningsevne. Dette gjør at dersom bare deler av et vindu er utsatt for varmestråling, vil ikke denne varmen spre seg utover glasset, men forbli isolert på det stedet varmen oppstod. Det betyr at resten av vinduet holder en betydelig lavere temperatur, og i overgangen mellom det kalde og varme glasset, kan glasset sprekke. Dette kalles termisk brudd.

Les mer: Hva er termisk brudd, og hvordan unngår man det?

 

Kaldras

I situasjoner hvor vindusglasset er kaldt, mens rommet det står i er varmt, kan kaldras oppstå. Når den varme luften i rommet treffer det kalde vindusglasset, nedkjøles den. Den kalde luften vil være tyngre enn den varme, og derfor falle mot gulvet. For de som befinner seg i rommet da, vil det kjennes kaldt langs gulvet. Den varme luften er lettere og vil forsvinne opp mot taket. Det vil altså ikke hjelpe å sette opp temperaturen eller bringe mer varm luft inn i rommet for å bekjempe kaldraset.

Her kan du lese om hvordan du blir kvitt kaldras 

Kaldras oppstår også når det kommer kald luft inn gjennom vinduene dine. Hvis dette først skjer, har du en pågående prosess der den varme luften går opp mot taket mens den kalde sirkulerer langs gulvet. Den beste måten å bekjempe kaldras på er ganske enkelt å skaffe vinduer med god isolasjonsevne, slik at den kalde luften ikke kommer seg inn i huset. 

 

Punktert vindu - kjennetegn

Punktert glass betyr at det er brist i tettingen mellom innerkarm og vindusramme, slik at luften mellom vindusflatene siver ut. Varm luft lekker ut i spalten mellom glassene, og dermed dannes det kondens på innsiden av det ytterste glasset.

Det er i hovedsak to kjennetegn på at et vindu er punktert:

1. Har du dugg/kondens på isolerglasset mellom de to lagene med glass på vinduet ditt? 
2. Ser vinduet uklart og skjoldet ut selv om det er nyvasket?

Da er det mest sannsynlig punktert, og glasset må nok byttes. Det beste da, er å ta kontakt med en glassmester, som kan bistå deg med råd om hva du bør gjøre videre. 

Her finner du en oversikt over Glassfagkjedens glassmestere 

 

“Er vinduet punktert?”-sjekken

Det er ikke alltid like lett å se om ruten faktisk er punktert, men du kan enkelt finne det ut:

1. Vask og puss vinduet både innvendig og utvendig.
2. Se på ruten innenfra mot dagslyset. Dersom du ser en gråaktig film av dugg mellom glassene, som oftest i den øverste tredjedelen av ruten, er vinduet mest sannsynlig punktert.

Les også: Slik kan du se om glasset er punktert

 

Vinduet er knust, hva gjør jeg? 

Dersom vinduet ditt er knust, bør du først og fremst sørge for at ingen kan skade seg. Sørg for å samle opp eventuelt knuste glassbiter, og sjekk at det glasset som står igjen i ruten ikke kommer fallende etter. 

Deretter tar du kontakt med forsikringsselskapet ditt, slik at du får meldt inn skaden til dem. 

Her kan du lese om hvordan du bør gå frem for å midlertidig sikre knust glass

 

Kondens på glasset 

Mange blir bekymret når de ser kondens på glasset, men det er det ikke nødvendigvis noen grunn til. Kondens kan også være et tegn på at vinduet eller glasset er godt isolert. 

Dersom kondensen ligger på utsiden av glasset, altså siden som vender ut fra rommet du er i, er det et tegn på at glasset isolerer svært godt. Selv om denne kondensen ikke er farlig for glasset, kan den likevel være sjenerende og irriterende dersom det er mye kondens.

Løsningen da er å velge et glass med et såkalt anti-kondens-belegg på utsiden. Glasset med dette belegget heter Pilkingon Anticondensation Glass. 

Les mer om gode løsninger dersom du har kondens på glasset

Oppdager du innvendig kondens, bør du bytte vinduet eller glasset. Innvendig kondens oppstår på grunn av dårlig isolerte vinduer, ved høy luftfuktighet inne og lav temperatur ute. 

Kondens kan også dannes mellom glassene, og da kommer det som oftest av at varm inneluft trekker inn mellom glasslagene. Denne kondensen legger seg på innsiden av det ytterste glasslaget.

Ser du kondens midt på en isolerrute, betyr det som regel at ruten er punktert. 

I slike tilfeller oppfordrer vi deg til å ta kontakt med din lokale glassmester. En oversikt over våre glassleverandører finner du på hjemmesiden vår.

Kapittel 9

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Stadig flere butikkjeder tilbyr vinduer til privatmarkedet, og det kan være vanskelig å vite hvilke aktører som tilbyr gode kvalitetsvinduer og hvilke som selger mindre solide vinduer. Her er det lett å bli lurt av pris og gode tilbud, mens den harde sannheten er at trygge, gode vinduer som varer i mange år, koster penger. Og de finnes ikke blant de billigste alternativene på markedet.

Les mer om hvor du bør kjøpe vinduer

En seriøst vindusforhandler har kompetente ansatte med erfaring og kunnskap, vil kunne komme med anbefalinger basert på dine ønsker og behov, og vil være ærlig på at vinduer er en investering og ikke noe man plukker fra nederste hylle. 

Glassfagkjedens glassmestere er fagfolk med lang erfaring, og bistår deg gjerne med råd og tips, og de kan også komme på befaring og gi deg anbefalinger basert på det.
I denne oversikten kan du finne din lokale glassmester.

Kapittel 10

Fant du ikke svar på spørsmålene dine?

Dersom det er noe du lurer på som ikke besvares her, er du velkommen til å ta kontakt med oss

Gjelder det valg av produkter eller rådgivning angående ulike løsninger for glass og vindu, svarer glassmesterne gjerne på dette. 

Oversikten over Glassfagkjedens glassleverandører finner du her.

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer