Referanse

SALT

Verdens største sauna, SALT, ble første gang reist på Sandhornøya i Nordland i 2014. Det nomadiske kunstprosjektet er designet slik at de lett kan demonteres og flyttes til et annet sted. Prosjektet har siden besøkt Bergen og befinner seg nå midt i hjertet av Oslo. Intensjonen er at reisen går videre til andre arktiske strøk, som for eksempel Russland, Grønland, Færøyene og Alaska.

Glasset som er benyttet i den trekantede glassfasaden er Pilkington Optifloat™ Clear, 6 mm. Glassfasaden veier nærmere 2,5 tonn og er i isolert utførelse med herdet glass på innsiden, Pilkington Insulight™ Protect. Glasset til Langhuset er levert Bodø Glass & Ramme.

Det majestetiske bygget, med sine store glassvinduer, rommer over 120 mennesker. Der kan du sitte i den enorme saunaen og bli varm i kroppen, gjerne med et glass duggfrisk Chardonney fra baren.

 

salt-featured

 

De pyramidale strukturene er utviklet i samarbeid med arkitekten Sami Rintala og er influert av norske fiskehjeller, kalt "hesjer", som er basert på tradisjonelle konstruksjonsmetoder langs kysten av Norge. Norge har en av verdens lengste kystlinjer og en gammel kystkultur der folket har fisket i enighet med naturen. Fiskerne satte opp fiskehesjer for å tørke fisken i vinden. Tørket fisk ga ikke bare mennesker næring, men ble også en eksportartikkel som har vært betydelig med tanke på byggingen av Norge.

 

salt-inline2

 

Prosjektet har fått rundt 15 millioner kroner i offentlig og privat støtte, og har mottatt internasjonal oppmerksomhet fra blant annet The Guardian.

 

Bli medlem