Glassbloggen

Derfor kan glasset eksplodere

Dersom du ikke har opplevd det selv, har du sikkert hørt historier om glass som har eksplodert i tusenvis av små biter. Så hvorfor skjer det? Og kan man forhindre det? I dette innlegget forklarer vi fenomenet og viser deg hvordan du kan unngå det.

 

Termisk brudd

En av de vanligste årsakene til at glass knuser, er termisk brudd. Termisk brudd oppstår når det blir store temperaturforskjeller i glasset, noe som fører til at det sprekker. Av denne grunn er det viktig at ta hensyn til at glass absorberer varme.

Si for eksempel at du lar et glassbord stå utendørs over vinteren. Glasset blir selvfølgelig kaldt, men bordet ser ut å holde seg intakt for det. Så kommer våren, og solen lyser intensivt på bordet – men solstrålene når kanskje ikke hele bordet. Før du vet ordet av det vil du høre et høyt pang, og når du ser på bordet, ligger det i tusen biter over hele terrassen din. Dette er termisk brudd.

Den enkleste måten å unngå termisk brudd på, er å herde glasset. Når det er risiko for temperaturforskjeller på mer enn ca. 40 ºC (avhengig av kantbehandling) over glassets flate, anbefaler Glass og Fasadeforeningen å benytte herdet glass. Kritisk temperaturforskjell over glassets flate i herdet glass er ca. 200 ºC.

 

Skadet glass

En annen vanlig årsak til at glass eksploderer, er at glasset er skadet eller feilbehandlet. Derfor er det er så viktig å la fagfolk montere glass i hjemmet ditt. Det finnes uhyggelige eksempler på at feilbehandlet glass har eksplodert – for eksempel i dusjsoner.

Når glasset er skadet eller feilmontert, spiller det ikke noen rolle om det er herdet – den eneste forskjellen er at når glasset knuser, så blir det tusen knas. Bitene er som regel relativt ufarlige, siden de ikke er særlig skarpe, men de kan fortsatt forårsake skader.

Heldigvis skjer ikke dette særlig ofte, men for å være på den sikre siden bør man altså benytte seg av flinke fagfolk når man monterer glass. Om du er bekymret for at glasset skal bli skadet i transporten, kan du benytte deg av laminert og herdet glass – eller sikkerhetsglass, som det oftest omtales som. Dersom herdet og laminert glass “eksploderer”, vil glasset forbli i rammen og ikke spre seg ut over hele gulvet.

Glass eksploderer særdeles sjeldent, men når det skjer, kan det være en skremmende opplevelse – selv om situasjonen ikke nødvendigvis er farlig. Dersom dette er noe du bekymrer deg for, anbefaler vi at du benytter deg av sikkerhetsglass, slik at du alltid kan være trygg på at sikkerheten din er ivaretatt uansett hva som skjer.

 

Gratis e-bok: Energispareglass

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
Slik rengjør du glasset i peisen

Slik rengjør du glasset i peisen

Har du rengjort glasset i peisen din for sesongen? I dette blogginnlegget vil du få noen tips til hvordan du kan rengjøre og vedlikeholde glasset i peisen din. 


Slik bruker du speil som designelement i stuen

Slik bruker du speil som designelement i stuen

Et speil har mange bruksområdet, og det å henge speil i stuen er kanskje ikke noe du har tenkt på som en mulighet. Men ved å bruke speil,  kan du øke romfølelsen og fremheve ting du er glad i, eller hente litt av det som er utenfor vinduet inn i stuen. 


Derfor bør du ha skyvedører i glass inne

Derfor bør du ha skyvedører i glass inne

Skyvedører er et praktisk og plassbesparende alternativ til en tradisjonell dør som svinger inn i rommet. En skyvedør kan ha mange bruksområder som alt fra romdeler til garderobeløsning.