Glassbloggen

Derfor kan glasset eksplodere

Dersom du ikke har opplevd det selv, har du sikkert hørt historier om glass som har eksplodert i tusenvis av små biter. Så hvorfor skjer det? Og kan man forhindre det? I dette innlegget forklarer vi fenomenet og viser deg hvordan du kan unngå det.

 

Termisk brudd

En av de vanligste årsakene til at glass knuser, er termisk brudd. Termisk brudd oppstår når det blir store temperaturforskjeller i glasset, noe som fører til at det sprekker. Av denne grunn er det viktig at ta hensyn til at glass absorberer varme.

Si for eksempel at du lar et glassbord stå utendørs over vinteren. Glasset blir selvfølgelig kaldt, men bordet ser ut å holde seg intakt for det. Så kommer våren, og solen lyser intensivt på bordet – men solstrålene når kanskje ikke hele bordet. Før du vet ordet av det vil du høre et høyt pang, og når du ser på bordet, ligger det i tusen biter over hele terrassen din. Dette er termisk brudd.

Den enkleste måten å unngå termisk brudd på, er å herde glasset. Når det er risiko for temperaturforskjeller på mer enn ca. 40 ºC (avhengig av kantbehandling) over glassets flate, anbefaler Glass og Fasadeforeningen å benytte herdet glass. Kritisk temperaturforskjell over glassets flate i herdet glass er ca. 200 ºC.

 

Skadet glass

En annen vanlig årsak til at glass eksploderer, er at glasset er skadet eller feilbehandlet. Derfor er det er så viktig å la fagfolk montere glass i hjemmet ditt. Det finnes uhyggelige eksempler på at feilbehandlet glass har eksplodert – for eksempel i dusjsoner.

Når glasset er skadet eller feilmontert, spiller det ikke noen rolle om det er herdet – den eneste forskjellen er at når glasset knuser, så blir det tusen knas. Bitene er som regel relativt ufarlige, siden de ikke er særlig skarpe, men de kan fortsatt forårsake skader.

Heldigvis skjer ikke dette særlig ofte, men for å være på den sikre siden bør man altså benytte seg av flinke fagfolk når man monterer glass. Om du er bekymret for at glasset skal bli skadet i transporten, kan du benytte deg av laminert og herdet glass – eller sikkerhetsglass, som det oftest omtales som. Dersom herdet og laminert glass “eksploderer”, vil glasset forbli i rammen og ikke spre seg ut over hele gulvet.

Glass eksploderer særdeles sjeldent, men når det skjer, kan det være en skremmende opplevelse – selv om situasjonen ikke nødvendigvis er farlig. Dersom dette er noe du bekymrer deg for, anbefaler vi at du benytter deg av sikkerhetsglass, slik at du alltid kan være trygg på at sikkerheten din er ivaretatt uansett hva som skjer.

 

Gratis e-bok: Energispareglass

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
Inspirasjon: smarte speil i hjemmet

Inspirasjon: smarte speil i hjemmet

Speilglass er ikke lenger bare noe du henger i gangen for å sjekke at skjorten er igjenkneppet før du går ut døren. Her viser vi deg noen måter du kan bruke speil på i hjemmet.


5 moderne interiørløsninger til kontoret

5 moderne interiørløsninger til kontoret

Det er mange grunner til at funksjonelle og moderne interiørløsninger bør være en prioritet på ethvert kontor. Trivsel på arbeidsplassen er evig aktuelt, og det er ikke til å komme unna at omgivelsene vi jobber i, påvirker oss. Mens de tradisjonelle kontorlokalene bestod av cellekontor med en pult og en stol, er forventningene til et moderne kontor i dag annerledes.


Praktisk informasjon om glassvegger

Praktisk informasjon om glassvegger

Når du skal ha glassvegger i kontorlandskapet, er det to sentrale elementer de fleste er opptatt av: Støy og sikkerhet. I denne artikkelen besvarer vi de vanligste spørsmålene rundt glassvegger i næringsbygg og kontorlokaler.