Glassbloggen

Utfordringer og løsninger med glassfasader

Det er blitt stadig vanligere i store bygg å benytte seg av glassfasader for å gi bygget et stilrent og moderne inntrykk. Men å ha en hel byggfasade i glass medfører noen utfordringer. Hvordan skal alt glasset holdes rent? Hvordan kan man unngå at det blir for varmt i bygget, eller at hele bygget dekkes av kondens?

Spørsmålene er mange, men heldigvis finnes det løsninger på alle disse utfordringene. Ved å bruke et belagt glass kan du nemlig få flere funksjoner i glasset som vil bidra til å holde vedlikeholdskostnadene nede.

 

Energispareglass

Med økt miljøbevissthet og fokus på energisparing ser man nå en helt annen bruk av glass til bygg. I dag er målsettingen å skape best mulig inneklima ved lavest mulig energiforbruk og miljøpåvirkning. Avansert foredlingsteknikk har utviklet glasset til å bli den kanskje viktigste byggekomponenten i dette arbeidet.

Nye byggeregler setter i dag også krav til at vinduer i boliger og næringsbygg har tre-lags isolerruter med to energispareglass. Pilkington energispareglass forbedrer inneklimaet ved å redusere kaldraset og kaldstrålingen. Dessuten reduseres behovet for oppvarming, og glasset bidrar på denne måten til et bedre innemiljø, mindre energiforbruk og lavere strømregning. Energispareglass øker dessuten overflatetemperaturen på den innerste glassflaten og reduserer innvendig kondens.

 

Sol- og varmekontrollerende belegg

Solbeskyttende glass kan med fordel brukes i næringsbygg. Solbeskyttende glass er et isolerglass som kan stenge opptil 85 % av solenergien ute og dermed holde strømregningen nede. Et effektivt solbeskyttende glass kan dessuten beholde det meste av lysinnslippet, slik at du kan nyte solen samtidig som du får en behagelig og stabil temperatur innendørs.

Ved å benytte soldempende glass reduseres behovet for ventilasjon og kjøling. Glasset er dermed godt egnet til næringsbygg der det ønskes store glassflater for utsyn og naturlig dagslys. De nye solbeskyttelsesglassene er samtidig også energispareglass som sørger for at romvarmen holdes innendørs vinterstid. Dette gir lavere utgifter til oppvarming, og på den måten bidrar man til redusert energiforbruk og et bedre miljø.

 

Selvrensende belegg

Selvrensende belegg gjør at organisk smuss på glassets overflate løses opp ved hjelp av UV-stråler fra sola og dagslyset. Belegget har hydrofile egenskaper, som gjør at vannet flyter ut til en «film» istedenfor dråper og renner. Dette bidrar til at smuss og skitt som er løst opp til små partikler, skylles vekk med regnvann eller rennende vann fra slange. Det innebærer i praksis at kostnadene for rengjøring av glasset reduseres kraftig.

 

Antikondens-belegg

Dagens byggeregler krever at det benyttes vinduer med lave U-verdier. Skjerpede energikrav til bygg har ført til stor etterspørsel av glassfasader med svært god isoleringsevne. Lave U-verdier innebærer redusert varmetap gjennom glasset fra romsiden, og dermed kaldere overflate på utvendig glass. Ved høy luftfuktighet, lave temperaturer, klare kvelder og vindstille kondenserer luften på kalde overflater.

Pilkington Anti-Condensation Glass er et utmerket glassvalg som reduserer forekomsten av utvendig kondens, damp og frost. Et hardt pyrolytisk belegg på den ytterste glassflaten gjør at glassets temperatur øker og forekomsten av kondens reduseres. Belegget påvirker ikke lysgjennomslippet. Du får inn like mye lys som med vanlig glass, og i tillegg er overflaten enklere å vedlikeholde og rengjøre enn tradisjonelt belagt glass.

 

Valget av glass til glassfasader er veldig viktig for at vedlikeholdskostnadene ikke skal bli for høye. Flere av disse funksjonene kan med fordel kombineres, slik at du ikke trenger å velge det ene foran det andre.

 

Gratis e-bok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.