Glassbloggen

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?

Med skjerpede energikrav til bygg har vi fått større etterspørsel etter vinduer og glassfasader med svært god isoleringsevne. Dagens glass isolerer betydelig bedre enn tidligere, ingen tvil om det. Men nettopp bedre isolering gir høyere sannsynlighet for dugg, kondens og frost på glasset.

 

Et tegn på kvalitet

Utvendig kondens er et naturlig fenomen som inntreffer mest om våren og høsten, på stjerneklare netter med vindstille, klart og kaldt vær. Med høy luftfuktighet i tillegg kan glassets temperatur bli lavere enn duggpunktet, og det dannes kondens.

Duggpunkt er den temperaturen hvor vanndamp kondenserer (dvs. at fukt frigjøres fra luften og danner små vanndråper på kalde flater), ved et visst trykk og en viss luftfuktighet.

Faktisk er dugg et kvalitetstegn – det tyder nemlig på at ruten har lav U-verdi og isolerer svært effektivt. Når lite varme slipper ut, varmes ikke det ytterste glasset opp nok til at dugg fordamper.

 

Løsningen på duggproblemet er ...

Enkelte av våre kunder som setter inn gode isolerruter, for eksempel energibesparende glass for å redusere strømutgiftene, kan oppleve problem med utvendig kondens, spesielt på kalde vinterdager. Løsningen for dem har vært å sette inn antikondens-glasset fra Pilkington Norge – Pilkington Anti-Condensation Glass.

Pilkington har utviklet Anti-Condensation Glass for å redusere og forsinke forekomsten av utvendig kondens på isolerruter. Et hardt pyrolytisk belegg på den ytterste glassflaten gir høyere temperatur på glasset og reduserer dermed sannsynligheten for kondens, damp og frost på utsiden av glasset.

Belegget påvirker ikke lysgjennomslippet og glasset opprettholder sin nøytrale og klare gjennomsikt. Du får inn like mye lys som med vanlig glass, og i tillegg er overflaten enklere å vedlikeholde og rengjøre enn tradisjonelt belagt glass.

Pilkington Anti-Condensation Glass kan også brukes i kombinasjon med andre produkter, slik som seriene Pilkington Optitherm og Pilkington Suncool. I tillegg kan antikondens-glasset kombineres med varmeisolasjonsbelegg og solbeskyttelsesbelegg.

 

ordinc3a6rt-vindu-med-dugg-anti-condensation-i-mellom-se-forskjellen-1

Vinduet i midten er Pilkington Anti-Condensation Glass, en høstmorgen. Du ser godt forskjellen her!


Pilkington Activ™

Det er ikke bare Pilkington Anti-Condensation Glass som hjelper på utvendig dugg og kondens – også Pilkington Activ™ selvrensende glass har antikondens-funksjon. Glassflaten på Pilkington Activ er hydrofil, det vil si at kondensen ikke legger seg som vanndråper, men i stedet sprer seg over overflaten. Faktisk gir dette enda bedre utsyn, da vannet forsvinner raskere fra glasset. Les gjerne litt mer om Pilkington Activ™ og Pilkington Anti-Condensation Glass for å finne ut hva som er riktig valg for deg.

 

Utvendig kondens på glasset betyr at vinduene isolerer som de skal. God isolasjon reduserer oppvarmingskostnadene, noe som igjen betyr mindre utslipp og forurensning. Med antikondens-glassene Pilkington Anti-Condensation Glass og Pilkington Activ kan du møte dagen gjennom en duggfri rute.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Vinduets opprinnelige funksjon er å slippe inn dagslys samtidig som det skal beskytte mot vær og vind. I dag kan man oppnå så mye mer med flere glass i kombinasjon. Med en målsetting om at vinduer skal sørge for best mulig inneklima og lavest mulig miljøpåvirkning, er energispareglass er godt valg. 


Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Med de nedbørsmengdene vi forholder oss til her til lands, skulle man tro de fleste nordmenn er godt vant med regn, og at vi forblir nokså upåvirket av værforholdene. Tvert om virker det som mange nordmenn blir såkalt værsyke, og opplever at dagen blir like grå som den regntunge himmelen utenfor husets vegger. En gladnyhet er det jo da at du kan dra fordeler av regnet på måter du kanskje ikke har tenkt over.


Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Valget av bolig handler som kjent om “location, location, location”. De fleste av oss har en forestilling om hva slags nærmiljø vi ønsker oss og trives best i, men det er ikke alltid mulig å forene dette ønsket med realiteten. Mange bor derfor nært trafikkerte veier, i leilighet med felles bakgård eller midt i en travel handlegate.