Glassbloggen

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?

Med skjerpede energikrav til bygg har vi fått større etterspørsel etter vinduer og glassfasader med svært god isoleringsevne. Dagens glass isolerer betydelig bedre enn tidligere, ingen tvil om det. Men nettopp bedre isolering gir høyere sannsynlighet for dugg, kondens og frost på glasset.

 

Et tegn på kvalitet

Utvendig kondens er et naturlig fenomen som inntreffer mest om våren og høsten, på stjerneklare netter med vindstille, klart og kaldt vær. Med høy luftfuktighet i tillegg kan glassets temperatur bli lavere enn duggpunktet, og det dannes kondens.

Duggpunkt er den temperaturen hvor vanndamp kondenserer (dvs. at fukt frigjøres fra luften og danner små vanndråper på kalde flater), ved et visst trykk og en viss luftfuktighet.

Faktisk er dugg et kvalitetstegn – det tyder nemlig på at ruten har lav U-verdi og isolerer svært effektivt. Når lite varme slipper ut, varmes ikke det ytterste glasset opp nok til at dugg fordamper.

 

Løsningen på duggproblemet er ...

Enkelte av våre kunder som setter inn gode isolerruter, for eksempel energibesparende glass for å redusere strømutgiftene, kan oppleve problem med utvendig kondens, spesielt på kalde vinterdager. Løsningen for dem har vært å sette inn antikondens-glasset fra Pilkington Norge – Pilkington Anti-Condensation Glass.

Pilkington har utviklet Anti-Condensation Glass for å redusere og forsinke forekomsten av utvendig kondens på isolerruter. Et hardt pyrolytisk belegg på den ytterste glassflaten gir høyere temperatur på glasset og reduserer dermed sannsynligheten for kondens, damp og frost på utsiden av glasset.

Belegget påvirker ikke lysgjennomslippet og glasset opprettholder sin nøytrale og klare gjennomsikt. Du får inn like mye lys som med vanlig glass, og i tillegg er overflaten enklere å vedlikeholde og rengjøre enn tradisjonelt belagt glass.

Pilkington Anti-Condensation Glass kan også brukes i kombinasjon med andre produkter, slik som seriene Pilkington Optitherm og Pilkington Suncool. I tillegg kan antikondens-glasset kombineres med varmeisolasjonsbelegg og solbeskyttelsesbelegg.

 

ordinc3a6rt-vindu-med-dugg-anti-condensation-i-mellom-se-forskjellen-1

Vinduet i midten er Pilkington Anti-Condensation Glass, en høstmorgen. Du ser godt forskjellen her!


Pilkington Activ™

Det er ikke bare Pilkington Anti-Condensation Glass som hjelper på utvendig dugg og kondens – også Pilkington Activ™ selvrensende glass har antikondens-funksjon. Glassflaten på Pilkington Activ er hydrofil, det vil si at kondensen ikke legger seg som vanndråper, men i stedet sprer seg over overflaten. Faktisk gir dette enda bedre utsyn, da vannet forsvinner raskere fra glasset. Les gjerne litt mer om Pilkington Activ™ og Pilkington Anti-Condensation Glass for å finne ut hva som er riktig valg for deg.

 

Utvendig kondens på glasset betyr at vinduene isolerer som de skal. God isolasjon reduserer oppvarmingskostnadene, noe som igjen betyr mindre utslipp og forurensning. Med antikondens-glassene Pilkington Anti-Condensation Glass og Pilkington Activ kan du møte dagen gjennom en duggfri rute.

 

E-bok: Glassordbok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.