Glassbloggen

Selvrensende vinduer - la naturen gjøre jobben for deg

Er du lei av å vaske vinduer? Med selvrensende glass er det naturen som har den største jobben med å vaske vinduene dine.

 

Det er få som har lyst til å vaske vinduer. Det er bare noe vi gjøre - innimellom. Hvor ofte du vasker vinduene og hvor ofte du bør vaske vinduene er to forskjellige ting. Det er tungt å vaske vinduer og det krever gjerne bøtte, vaskemidler, nal og klut. Og kanskje til og med stige dersom det er vanskelig å komme til.

 

Hva er selvrensende glass

Selvrensende glass er påført et belegg, som gjør at det som samler seg på vinduet stivner og renner av når det regner. Eller du kan spyle det bort med hageslangen. Belegget på glasset er gjort vanntiltrekkende slik at vannfilm skal kunne renne av glasset samtidig som det tar med seg det som har lagt seg på vinduet.

Selvrensende glass holder seg rent lenger og når det er behov for en vask, er det mye enklere å vaske. Glasset har samme gjennomsiktighet som vanlig glass, men gir bedre sikt selv om det regner.

 

Kast nalen

Selv om glasset vasker seg selv, kan det ha behov for litt ekstra hjelp en gang i blant. Glassene er laget slik at vær og vind skal gjøre hovedjobben, og nalen trenger du mest sannsynlig ikke lenger. Hvor ofte du bør vaske vinduene avhenger av hvor du bor og hva slags klima det er der. Har det satt seg litt vanskelige flekker på vinduet kan det hende du må ut med en klut og litt såpe og spyle det av med hageslangen, men ellers skal alt av skitt og smuss forsvinne av seg selv. Lange perioder med lite regn vil også påvirke glassets evne til å vaske seg selv og da kan det være lurt å spyle glasset med litt vann.

 

God kvalitet

Selvrensende glass skal være like gode som andre glass. Belegget skal være slitesterkt og du vil ikke kunne se det. Det kan hende du vil oppleve at det kommer gjennom litt mindre solstråling og at refleksjonene i glasset er litt tydeligere. Belegget på glasset vil ha samme levetid som en vanlig glassrute - 25 år.

 

Vær forsiktig med rengjøringsmidler

Det er viktig å være oppmerksom på at du aldri må bruke rengjøringsmidler som inneholder silikon eller slipepartikler på et selvrensende glass. Dette vil skade belegget og ødelegge funksjonen glasset har. Du må også holde kjemiske produkter unna glasset.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.