Glassbloggen

Slik bør du vaske vinduene dine

Med sommeren kommer sola og titter nysgjerrig inn vinduene, noe de fleste av oss synes er hyggelig. Samtidig blir det ofte tydelig at det er på tide å finne frem vaskebøtta. Etter vinter og vår har det lagt seg et lag med skitt på rutene, noe solstrålene enkelt avslører. 

Det er ingen grunn til å miste motivasjonen, vindusvasken trenger ikke å være et stort prosjekt. Går du systematisk frem, kan du få vinduene skinnende rene i en fei. 

Prinsippet om at det enkle ofte er det beste, gjelder nemlig også for rengjøring av vinduer.

Vent med vindusvasken til en grå dag

Det aller første rådet er å vente til sola ikke skinner. På en solskinnsdag tørker vannet litt for fort, og det oppstår lett skjolder i glasset. Det beste er å ta vasken på en grå dag hvor det er noen plussgrader i luften.

Tre steg til skinnende rene vinduer

1. Skyll glasset grundig med rent vann for å fjerne mest mulig sand, støv og annet smuss som kan lage riper i glasset. Ikke spar på vannet når du vasker vinduene dine.

2. Fjern gjenværende urenheter forsiktig ved å bruke like mye vann og en mikrofiberklut beregnet på glassflater. Husk å skylle godt, slik at du unngår at partikler skures inn i glasset.

3. Dra av vannet med nal. Bruk til slutt glasskluten til å tørke bort vannet langs kantene.

Trikset for å oppnå det beste resultatet er å vaske vinduet med en stor S-bevegelse. Hold nalen litt på skrå når du drar den nedover. Da slipper du at vannet renner ned på begge sider av nalen og danner striper. Tørk nalen mellom hvert drag. 

Merk at glass og vinduer som nylig er montert, skal vaskes med lunkent vann (maksimalt 37 grader) og myk klut (gjerne mikrofiber), og dessuten et rengjøringsmiddel som er egnet for glass.

Noen huskeregler for rengjøring av vinduer

  • Unngå å bruke rengjøringsutstyr av metall direkte på glassoverflater. Dette lager riper og skader belegget, noe som fører til at glassets egenskaper forringes.

 

  • Utstyr for rengjøring må holdes rent og fritt for skarpe partikler som støv, sand og andre urenheter som kan ripe overflaten.

 

  • Du skal kun benytte rengjøringsmidler egnet for glass.

 

  • Dersom du skal vaske glass som grenser til betong, krever det ekstra stor oppmerksomhet, ettersom betong avgir støv som kan feste seg til nal og kluter.

 

  • Tape, etiketter og limstoffer kan gi gjenstridige flekker på glasset. Fjern dette så fort det nye vinduet er montert, så slipper du at limet blir et problem. 

 

Sitter du nå og tenker at du skulle ønsker det fantes vinduer som vasker seg selv, så finnes det faktisk selvrensende glass som lar naturen vaske vinduene for deg. 

Les mer: Er det på tide å bytte vinduer?

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?


Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt. 


De mange fordelene med solskjermende vinduer

De mange fordelene med solskjermende vinduer

Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?