Glassbloggen

Slik bør du vaske vinduene dine

Med sommeren kommer sola og titter nysgjerrig inn vinduene, noe de fleste av oss synes er hyggelig. Samtidig blir det ofte tydelig at det er på tide å finne frem vaskebøtta. Etter vinter og vår har det lagt seg et lag med skitt på rutene, noe solstrålene enkelt avslører. 

Det er ingen grunn til å miste motivasjonen, vindusvasken trenger ikke å være et stort prosjekt. Går du systematisk frem, kan du få vinduene skinnende rene i en fei. 

Prinsippet om at det enkle ofte er det beste, gjelder nemlig også for rengjøring av vinduer.

Vent med vindusvasken til en grå dag

Det aller første rådet er å vente til sola ikke skinner. På en solskinnsdag tørker vannet litt for fort, og det oppstår lett skjolder i glasset. Det beste er å ta vasken på en grå dag hvor det er noen plussgrader i luften.

Tre steg til skinnende rene vinduer

1. Skyll glasset grundig med rent vann for å fjerne mest mulig sand, støv og annet smuss som kan lage riper i glasset. Ikke spar på vannet når du vasker vinduene dine.

2. Fjern gjenværende urenheter forsiktig ved å bruke like mye vann og en mikrofiberklut beregnet på glassflater. Husk å skylle godt, slik at du unngår at partikler skures inn i glasset.

3. Dra av vannet med nal. Bruk til slutt glasskluten til å tørke bort vannet langs kantene.

Trikset for å oppnå det beste resultatet er å vaske vinduet med en stor S-bevegelse. Hold nalen litt på skrå når du drar den nedover. Da slipper du at vannet renner ned på begge sider av nalen og danner striper. Tørk nalen mellom hvert drag. 

Merk at glass og vinduer som nylig er montert, skal vaskes med lunkent vann (maksimalt 37 grader) og myk klut (gjerne mikrofiber), og dessuten et rengjøringsmiddel som er egnet for glass.

Noen huskeregler for rengjøring av vinduer

  • Unngå å bruke rengjøringsutstyr av metall direkte på glassoverflater. Dette lager riper og skader belegget, noe som fører til at glassets egenskaper forringes.

 

  • Utstyr for rengjøring må holdes rent og fritt for skarpe partikler som støv, sand og andre urenheter som kan ripe overflaten.

 

  • Du skal kun benytte rengjøringsmidler egnet for glass.

 

  • Dersom du skal vaske glass som grenser til betong, krever det ekstra stor oppmerksomhet, ettersom betong avgir støv som kan feste seg til nal og kluter.

 

  • Tape, etiketter og limstoffer kan gi gjenstridige flekker på glasset. Fjern dette så fort det nye vinduet er montert, så slipper du at limet blir et problem. 

 

Sitter du nå og tenker at du skulle ønsker det fantes vinduer som vasker seg selv, så finnes det faktisk selvrensende glass som lar naturen vaske vinduene for deg. 

Les mer: Er det på tide å bytte vinduer?

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.