Glassbloggen

Slik bør du rengjøre vinduer

Vips, så var det sommer igjen. Sola titter nysgjerrig inn vinduene – og konstaterer at det er på tide å finne frem vaskebøtta! Etter vinter og vår har det lagt seg et skikkelig lag med skitt på rutene, og det er godt synlig nå som solstrålene står avslørende inn i hus og hjem.

Men det er ingen grunn til å miste motivasjonen; vindusvasken behøver ikke å være et prosjekt du gruer deg til og helst utsetter lengst mulig. Går du systematisk frem, kan du få vinduene skinnende rene i en fei (og kose deg mens du gjør det).
 
Prinsippet om at det enkle ofte er det beste, gjelder også for rengjøring av vinduer.
 

Her får du profftipsene for den perfekte vindusvasken, fra selveste Pilkington.

Først av alt: Ikke vask vinduene på en solskinnsdag. Da tørker vannet for fort, og det oppstår skjolder i glasset. Det beste er å ta vasken på en grå dag med noen plussgrader i luften.
 
For det andre: Bruk MYE vann!
 
Deretter følger du bare denne enkle tretrinns fremgangsmåten for å få rene og ripefrie vinduer:
 
  1. Skyll glasset grundig med rent vann for å fjerne mest mulig sand, støv og annet smuss som kan lage riper i glasset.
  2. Fjern gjenværende urenheter forsiktig ved å bruke like mye vann og en mikrofiberklut beregnet på glassflater. Husk å skylle godt, for å unngå at partikler skures inn i glasset. Sjekk om det fortsatt finnes sand eller støvkorn igjen på glassflaten.
  3. Dra av vannet med nal. Bruk til slutt glasskluten til å tørke bort vannet langs kantene.

 

Trikset for å oppnå det beste resultatet er å vaske vinduet med en stor S-bevegelse. Hold nalen litt på skrå når du drar den nedover. Da renner nemlig ikke vannet ned på begge sider av nalen og danner striper. Tørk nalen mellom hvert drag. Glass og vinduer som nylig er installert, skal vaskes med lunkent vann (37 grader) og myk klut (gjerne mikrofiber), og dessuten et rengjøringsmiddel som er egnet for glass.
 
Belagt og overflatebehandlet glass rengjøres på samme måte som vanlig floatglass – med myke kluter, egnede vaskemidler og mye vann.
 

Noen tips til slutt

Bruk ALDRI rengjøringsutstyr av metall direkte på glassoverflater. Dette lager riper og skader belegget, noe som fører til at glassets egenskaper forringes.
 
Tape, etiketter og limstoffer kan gi gjenstridige flekker på glasset. Fjern dette umiddelbart og før glasset utsettes for sollys og regn. Etter hvert vil limet sitte skikkelig godt, og flekkene blir bare verre jo mer man gnir og gnukker.
 
Men det finnes heldigvis råd, og du finner løsningen her.
 

Husk dessuten …

… at utstyr for rengjøring må holdes rent og fritt for skarpe partikler som støv og andre urenheter som kan ripe overflaten.
 
… at det kun skal benyttes rengjøringsmidler egnet for glass.
 
... at det finnes selvrensende glass som lar naturen vaske vinduene for deg.
 
… og at glass som grenser til betong, krever ekstra stor oppmerksomhet ved rengjøring, ettersom betong avgir støv som kan feste seg til nal og kluter.
 
For mer informasjon om ulike glasstyper kan du gå inn på www.pilkington.no eller søke gode råd hos våre partnere, som du finner her.
 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

5 ideer når du skal lage musikkrom hjemme

Å være i familie eller bo under samme tak er ingen garanti for at man har samme musikksmak. Selv om det å skaffe hvert familiemedlem sitt eget sett med øretelefoner gjør at alle kan gå rundt og lytte til det de vil, er det noe eget med å kunne nyte musikk på full guffe ut i rommet.


5 forholdsregler for å unngå riper i glass

5 forholdsregler for å unngå riper i glass

I utgangspunktet skal det ikke være behov for at vi tar så mye på glasset vi omgir oss med, og i alle fall ikke på en måte som forårsaker riper. Likevel er det en utbredt utfordring med riper i glass, så i denne artikkelen gir vi deg noen tips som gjør at du unngår å ripe opp glassflatene dine.


Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Vinduets opprinnelige funksjon er å slippe inn dagslys samtidig som det skal beskytte mot vær og vind. I dag kan man oppnå så mye mer med flere glass i kombinasjon. Med en målsetting om at vinduer skal sørge for best mulig inneklima og lavest mulig miljøpåvirkning, er energispareglass er godt valg.