Glassbloggen

6 tegn på at du bør bytte vinduet

Dersom noen kaster en ball på vinduet ditt slik at det knuser, trenger du ikke tvile på om du skal bytte vinduet. Men det er ikke alltid like åpenbart at du må bytte ut vinduene dine. 

 

I denne artikkelen gir vi deg fem tegn som indikerer at det kan være på tide å skifte vinduer.

 

1. Høye strømregninger

Strøm koster, og vi tenker ikke alltid over hva vi bruker strøm på. Dersom strømregningene er vedvarende høye, kan vinduene være en kilde til dette. 

På en kald dag, gå bort til vinduet og kjenn etter om det er kaldere i området rett innenfor vindusruten, og om du kan kjenne trekk. Dersom du merker temperaturforskjell, selv om den er liten, betyr det at vinduet eller vindusrammene ikke isolerer godt nok. Med andre ord er det på tide å skifte ut vinduet.

Et godt tips er å benytte seg av et energispareglass, som vil hjelpe deg holde strømregningen nede året rundt.

 

2. Vinduene er vanskelige å åpne

Treverk er materiale som ved manglende vedlikehold kan forringes over tid. Dette kan føre til at vindusrammen vrir seg slik at den ikke ligger tett inntil vinduskarmen. Følgene kan bli trekk- og lekkasjeproblemer. Slik deformasjon gjør det også vanskelig å betjene vinduet for lufting og vasking. 

Selv om glasset er intakt, vil tiden være inne for å skifte til nytt vindu med rammefals for trelags energiruter. Dette gir en solid konstruksjon med fremragende varmeisolering.

 

3. Høyt støynivå

Opplever du at du hører alt som skjer på utsiden av huset? En potensiell forklaring på dette er at vindustettingene har blitt ødelagt, og at det er på tide å skifte ut vinduene. Dette er bare én av flere mulige forklaringer, det kan også bare være at du har et glass som isolerer for dårlig mot støy. 

Les også: Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Dersom du ønsker bedre lydisolasjon, anbefaler vi at du bruker et støyreduserende glass til vinduet.

 

4. Vinduene lekker

Dette burde kanskje være et åpenbart tegn, men det er faktisk relativt vanlig å overse dette problemet. Vinduer som slipper inn så mye vann at eieren ser det, skiftes som regel ut ganske raskt. Er det derimot snakk om bare noen dråper, er det lett at tenke at det kan vente. Det bør du altså ikke gjøre. Jo lenger du venter, desto større er risikoen for alvorlige vannskader, og for at mugg begynner å trekke inn i vegger eller gulv. Plutselig vokser et tilsynelatende lite problem seg både stort og kostbart.

 

5. Vinduet er punktert

Ser du at det dannes kondens dannes mellom glassene? Da er det fare for at vinduet er punktert, og i så fall bør det byttes ut. Dobbeltsjekk at kondensen faktisk er mellom lagene i glassrutene og ikke på utsiden av glasset. Kondens på utsiden kan være irriterende, men er ikke skadelig for vinduet. Det viser bare at du har et vindu som isolerer godt. 

Dersom du ønsker å redusere den utvendige kondensen, kan du bruke antikondens-glass.

6. Vinduene er eldre enn 15 år

Et siste lite tegn på at du bør skifte vinduer, er om vinduene er eldre enn 10–15 år. Glassteknologien har utviklet seg i høyt tempo de siste årene, og i dag finnes det mange alternativer som hjelper deg med å holde strømregningene nede og gir deg glass med flere verdifulle funksjoner.

Er du i tvil om vinduene dine er modne for utskifting, anbefaler vi å ta en prat med en av våre glassmestere, som har erfaring og kompetanse, og kan hjelpe deg å finne en god løsning for hjemmet ditt.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Ønsker du deg store vinduer fra gulv til tak? Dette bør du tenke på

Ønsker du deg store vinduer fra gulv til tak? Dette bør du tenke på

Det er ikke til å komme unna at de er visuelt tiltalende, de store vinduene som går fra gulv til tak. Ikke bare slipper de inn masse naturlig lys, de gir også et tidløst, elegant inntrykk.

Det dukker opp flere moderne, arkitekttegnede bygninger med imponerende glassfasader, og glassmesterne får stadig flere spørsmål om bruken av store vinduer i private hjem. I denne artikkelen tar vi for oss noen elementer du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for å anskaffe store vinduer hjemme.


Dette bør du vite før du bytter vinduer

Dette bør du vite før du bytter vinduer

Har tiden kommet for å bytte vinduer i hjemmet ditt? Det er lett å tenke at et vindu kun trenger å være pent og ha god isolasjonsevne, men fullt så enkelt er det ikke.

Før du går til innkjøp av nye vinduer er det flere ting du bør vite og tenke gjennom, slik at du kan gjøre et godt glassvalg.


Slik bør du vaske vinduene dine

Slik bør du vaske vinduene dine

Med sommeren kommer sola og titter nysgjerrig inn vinduene, noe de fleste av oss synes er hyggelig. Samtidig blir det ofte tydelig at det er på tide å finne frem vaskebøtta. Etter vinter og vår har det lagt seg et lag med skitt på rutene, noe solstrålene enkelt avslører.