<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=120395891786963&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Glassbloggen

5 tegn på at du bør skifte vinduer

Dersom noen kaster en ball gjennom vinduet og det knuser i tusen biter, er det naturlig at man skifter vinduet. Men tegnene på at det er på tide å skifte ut vinduene er ikke alltid så åpenbare.

For at det skal bli litt lettere å finne ut når du bør tenke på å skifte vinduer, lister vi opp fem tegn på at det kanskje nærmer seg.

 

1. Høye strømregninger

Strøm koster, og vi tenker ikke alltid over hva vi bruker strøm på. Dersom strømregningene er vedvarende høye, kan vinduene være kilden til dette. På en kald dag, gå bort til vinduet og kjenn etter om temperaturen er kaldere når du står tett ved ruten, eller om du kan kjenne trekk. Dersom du merker temperaturforskjell, selv om den er liten, betyr det at vinduet eller vindusrammene ikke isolerer godt nok. Med andre ord – det er på tide å skifte ut vinduer.

Et godt tips er å benytte seg av et energispareglass, som vil hjelpe deg holde strømregningen nede året rundt.

 

2. Vinduene er vanskelige å åpne

Treverk kan ekspandere og føre til at vinduene blir vanskelige å åpne. Når dette skjer, bør du umiddelbart bytte ut vinduene, av sikkerhetshensyn. Det er dog ikke sikkert at du må skifte hele vinduet, for glasset kan fortsatt være i god stand, og i mange tilfeller er det kun rammen du trenger å bytte ut.

 

3. Høyt støynivå

Opplever du at du hører alt som skjer på utsiden? Det kan betyr at vindustettingene har blitt ødelagt, og at det er på høy tid å skifte ut vinduene. Det skal sies at dette ikke trenger å være tilfellet, det kan også bare være at du har et glass som isolerer for dårlig mot støy. Dersom du ønsker bedre lydisolasjon, anbefaler vi at du bruker et støyreduserende glass til vinduet.

 

4. Vinduene lekker

Dette burde kanskje være et åpenbart tegn, men det er faktisk relativt vanlig å overse dette problemet. Vinduer som slipper inn mye vann, skiftes ofte ut ganske kjapt, men dersom det bare er noen dråper, er det lett at tenke at det kan vente. Det bør du altså ikke gjøre. Jo lenger du venter, desto større er risikoen for alvorlige vannskader, og for at mugg begynner å trekke inn i vegger eller gulv. Plutselig blir et lite problem et veldig stort og dyrt problem.

 

5. Vinduet er punktert

Ser du ofte at kondens dannes mellom glassene? Da er det fare for at vinduet er punktert og bør derfor byttes ut. Dobbelsjekk at kondensen faktisk er mellom glassrutene og ikke på utsiden av glasset. Kondens på utsiden kan være irriterende, men er ikke skadelig for vinduet. Det viser bare at du har et vindu som isolerer godt. Dersom du ønsker å redusere den utvendige kondensen, kan du imidlertid bruke antikondens-glass.

Et siste lite tegn på at du bør skifte vinduer, er om vinduene er eldre enn 10–15 år. Glassteknologien har utviklet seg drastisk de siste årene, og i dag finnes det mange alternativer som hjelper deg med å holde strømregningene nede og gir deg flere verdifulle funksjoner.

Et vindu er ikke lenger kun et glass som viser deg omgivelsene utenfor. I dag kan glasset være selvrensende, automatisk justere lys, varme og sol innslipp og mye mer.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer