Glassbloggen

Hvorfor oppstår dugg på vinduet?

Se for deg at det er en nydelig morgen, solen gløtter, og morgenduggen pakker inn utsikten fra vinduet. Vent litt, dugg? Hvorfor oppstår det dugg på vinduet? Det vil du jo ikke ha. Årsaken er forholdet mellom inneklima, utetemperatur og vinduene du har i boligen.

 

Litt om dugg og kondens på vinduer

For å forstå litt bedre hvorfor dugg oppstår er det greit å vite at det finnes mange forskjellige typer vinduer, og det kan spille en rolle i duggdannelsen. I mange eldre hus er det gjerne brukt vinduer med tolags glass. Selv om de kan være sjarmerende, er de også mer utsatt for kondens siden de ikke isolerer så godt mot kulde utenfra. Når den varme inneluften treffer den kalde overflaten på vinduet, kan det lett oppstå kondens eller dugg.

Moderne vinduer har to eller tre lag med glass, og har langt bedre isolering. Likevel kan dugg også oppstå her, spesielt dersom tetningslister er slitt, eller det er en lekkasje som slipper fuktig luft inn mellom glasslagene. Opplever du dugg i slike vinduer kan det være et tegn på at de må vedlikeholdes eller byttes ut.

Duggdannelse påvirkes ikke bare av hva slags vinduer du har, men også selve bygget. I eldre bygg med dårlig isolasjon kan det oppstå store forskjeller i temperaturene inne og ute. Dersom det er høyere luftfuktighet inne kan det dermed oppstå kondens på vinduene. Selv i moderne bygg, som ofte er bedre isolert, men også mer lufttette, kan det oppstå kondens. Høy luftfuktighet innendørs kan da bli en utfordring. Det kan være et resultat av dårlig ventilasjon, som kan føre til at fuktig luft fra bad og kjøkken blir fanget inne. For å unngå dugg er det viktig med en god balanse mellom isolasjon og ventilasjon.

Vinduer produseres i dag med så lave U-verdier at det under spesielle omstendigheter kan forekomme kondens på utsiden av glasset. Ved vindstille, kaldt og klart vær, kan det ytterste glasset miste så mye varme at det får lavere temperatur enn luften utenfor vinduet. Om det samtidig er høy luftfuktighet, typisk om våren og høsten, kan glassets temperatur komme under duggpunktet og kondens oppstår. Det kan sammenlignes med dugg og frost på bilruter. Energitapet innenfra holder ikke for å opprettholde ytterglassets temperatur over duggpunktet for uteluften. Utvendig kondens forekommer oftest på natten, men er stort sett kortvarig og forsvinner når solen varmer opp luften.

De vanligste årsakene til dugg på vinduene er altså en kombinasjon av temperaturforskjeller, luftfuktighet, ventilasjon og kvaliteten på vinduene. Dugg og kondens er vanligere om vinteren når også temperaturforskjellene inne og ute er størst.

 

Hvordan kan du løse det når dugg har oppstått?

Hva kan du gjøre når du oppdager at det dannes dugg på vinduene? Det finnes heldigvis flere mulige og effektive løsninger. Det første du kan gjøre er å sørge for å øke ventilasjonen slik at boligen får puste. Økt ventilasjon er nøkkelen til å redusere risikoen for at det dannes kondens.

Er det akutt, kan du gjerne åpne vinduer i noen minutter eller bruke en avtrekksvifte. Kort lufting slipper fuktig luft ut, og frisk luft inn. Selv om det er kaldt ute om vinteren kan lufting være veldig effektivt, og er ikke lenge nok til å avkjøle hele rommet. På lengre sikt kan du sørge for å ha god ventilasjon, som vil forhindre duggdannelse. Det er også effektivt å bruke en nal eller bare tørke av vinduene med en tørr klut, som en rask og øyeblikkelig løsning. Du kan også bruke anti-dugg-spray på glassoverflatene, som kan ha en god effekt mot kondens, spesielt i rom med mye fuktighet.

Raske løsninger fungerer der og da, men løser ikke nødvendigvis problemet med at kondens oppstår. Da må du finne mer langsiktige løsninger. Det kan være lurt å sjekke at vinduene er godt isolerte og med intakte tetningslister. Det vil redusere kondens på vinduene, og samtidig bidra til bedre energieffektivitet i boligen. I rom der det ofte er høy luftfuktighet, som på kjøkken og bad, kan det være en idé å investere i avfuktere.

 

Hvordan kan man forhindre dugg?

Dugg og kondens på vinduene kan heldigvis forebygges. Når du forstår de ulike grunnene til at dugg oppstår er det lettere å finne ut hva som forårsaker det i din bolig. Sørger du for godt vedlikehold og tar noen proaktive skritt for å kontrollere luftfuktigheten vil du oppleve klarere vinduer og et bedre inneklima. I tillegg til akutte løsninger kan du vurdere å gjøre noe mer langsiktig for å unngå dugg.

En god langsiktig måte å forebygge dugg på vinduene er å balansere inneklimaet i boligen. Sjekk luftfuktigheten i ulike rom med fuktighetsmåler, eller hygrometer. En ideell luftfuktighet er 30-50%. Da kan du justere luftfuktigheten etter behov, med økt ventilasjon eller avfuktere.

Med godt isolerte vinduer reduseres også risikoen for innvendig kondens og dugg. Godt vedlikehold av tetningslister er alltid lurt. En god løsning kan også være å oppgradere gamle vinduer til mer energieffektive to- eller trelags vinduer. De vil redusere temperaturforskjellene som kan føre til kondens. Investerer du i kvalitetsvinduer som installeres korrekt, vil du forhindre dugg og samtidig øke energieffektiviteten i boligen.

Skjerpede energikrav til bygg har ført til stor etterspørsel av vinduer og glassfasader med svært god isoleringsevne. I takt med stadig lavere U-verdier har også forekomsten av utvendig kondens på glass tiltatt. Kondens er et naturlig fenomen som inntreffer mest om våren og høsten med vindstille, klart og kaldt vær. Med høy luftfuktighet i tillegg kan glassets temperatur bli lavere enn duggpunktet og det dannes kondens. Pilkington Anti-condensation Glass er utviklet for å minimere og forsinke forekomsten av utvendig kondens på isolerruter.

Flere av både de kortsiktige og de mer langsiktige løsningene kan være gode forebyggende tiltak i hverdagen – som god ventilasjon, lufte ved behov, avtørkere der det er spesielt behov. Det er også lurt å holde en jevn innetemperatur ettersom store temperatursvingninger kan skape kondens. Finn en kombinasjon av enkle vaner som hjelper deg å holde boligen fri for dugg og kondens, og samtidig skaper et bedre inneklima.

 

Vil du vite mer? Les også disse sakene:

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [Dugg på vinduene, vedlikehold av vinduer]
Hvorfor oppstår dugg på vinduet?

Hvorfor oppstår dugg på vinduet?

Se for deg at det er en nydelig morgen, solen gløtter, og morgenduggen pakker inn utsikten fra vinduet. Vent litt, dugg? Hvorfor oppstår det dugg på vinduet? Det vil du jo ikke ha. Årsaken er forholdet mellom inneklima, utetemperatur og vinduene du har i boligen.


3 typer duggdannelse på glass, hva er forskjellen?

3 typer duggdannelse på glass, hva er forskjellen?

Det skilles mellom 3 typer duggdannelser: Utvendig dugg, Innvendig dugg og dugg mellom glassene.