Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.
I denne artikkelen forklarer vi deg hva som skiller de dyreste vinduene fra de billigste.
Lavest mulig u-verdi på vinduet
Du har kanskje hørt begrepet u-verdi? U-verdien forteller oss hvor mye varme vinduet slipper gjennom, både inn i huset og ut av huset. Det er altså en indikasjon på vinduets isoleringsevne, og jo lavere u-tallet er, desto bedre isolerer det.
Lavtprisede vinduer vil mest sannsynlig ha et nokså høyt u-tall, mens mer kostbare kvalitetsvindu vil ha et lavt tall. Enova anbefaler et vindu med u-verdi lavere enn 1,0. Synes du det er vanskelig å lese av hvilken u-verdi et vindu har, er det bare å spørre de som selger det. Dersom selgeren ikke vet hva u-verdi er eller ikke kan finne u-verdien på vinduet du vurderer, anbefaler vi å vente med kjøpet. Du bør aldri kjøpe et vindu dersom du ikke vet hvilken u-verdi det har.
Jo flere lag glass i vinduet, desto bedre isolerer det
Enova skriver at dersom boligen din har et tolagsvindu fra 80-tallet, kan du mer enn halvere varmetapet fra disse ved å bytte til 3-lags lavenergivinduer. Energispareglass er en type lavenergivindu, som består av vanlig klart glass (floatglass) belagt med et filter som både slipper gjennom kortbølget solenergi og reflekterer langbølget romvarme. Sagt på en enklere måte bevarer det solvarmen samtidig som det reduserer innvendig varmetap.
Les også: Energispareglass forbedrer inneklimaet
Et energispareglass er et nokså avansert glassprodukt, og du vil ikke finne et godt energispareglass i de laveste prissjiktene.
Vinduer med godkjenningsmerke
Både Sintef og Norsk dør- og vinduskontroll (NDVK) tilbyr en godkjenning for vinduer. Denne ordningen er åpen for både norske og utenlandske produsenter, og for å få et slik godkjenningsmerke må produktet gjennom en kvalitetstest.
Er et vindu merket med NDVK oppfyller alle kvalitetskrav som stilles til vinduer i Norge, så selv om vinduet er produsert utlandet, kan du fint velge det dersom det har NDVK-merket.
Les også: Dette bør du tenke på før du velger glassleverandør
Jo høyere pris, desto lenger varer vinduet
Et kostbart vindu er en varig engangsinvestering. Kjøper du et vindu av høy kvalitet i dag, vil det mest sannsynlig vare i 30 år. En billigere versjon vil både knuse lettere og miste isoleringsevnen lenge før de 30 årene har gått.
Man kan selvfølgelig aldri garantere levetiden til et vindu, men med glass som er produsert etter gjeldende regler og krav vil du ha et vindu som normalt vil beholde alle egenskapene i opp mot 30 år.
Les også: Dette bør du tenke på før du velger glassleverandør
Vindu med flere egenskaper koster mer
I dag kan du få vindu med flere egenskaper enn å isolere. Bor du nær en trafikkert vei eller har en barnehage som nærmeste nabo, er du kanskje interessert i vindu med støydempende glass?
Dersom du bor på bakkenivå og ønsker å slippe å ha øyekontakt med alle som går forbi stuevinduene dine, kan det være en idé å froste hele eller deler av vinduet. Er du veldig lite glad i å vaske vinduer, eller har en skade i skulderen som gjør det vanskelig å rengjøre vinduene dine, kan du få vinduer med selvrensende glass.
Er det på tide å bytte vinduer? Få svaret her
Mulighetene er mange, men skal du ha gode, trygge vinduer som passer dine behov, vil det koste mer enn de billigste alternativene på markedet. Dersom du er i tvil om hva slags vindu du skal eller bør velge, står Glassfagkjedens glassmestere klare til å komme på befaring, gi råd og komme med sine anbefalinger.