Glassbloggen

Plexiglass eller ekte glass – fordelene og ulempene

Den som lurer på hva som er best av plexiglass og vanlig glass til bruk i hjemmet, blir ikke nødvendigvis klokere av å ta spørsmålet til Google: Et kjapt søk på "plexiglass eller ekte glass" viser at meningene flagrer vidt til alle kanter. Noen snakker varmt om plexiglass som interiørglass, mens andre er mer lunkne.

Som med det meste når det gjelder interiørløsninger; smaken er som baken. Men hvordan stiller saken seg hvis vi ser på plexiglass kontra glass fra et glassfaglig ståsted?

Les videre, så ser vi nærmere på fordeler og ulemper ved plexiglass og ekte glass.

 

Hva er plexiglass?

Plexiglass er egentlig ikke glass, men helt vanlige plastplater i klar akryl. Plexiglass er også kjent som akrylplast eller PMMA (polymetylmetakrylat). Plexiglass er en gjennomsiktig termoplast ofte brukt som et lettvekts eller knuseresistent alternativ til glass.

Vanlige bruksområder for plexiglass er skilt i reklameindustri, beskyttelsesplate for bord, vindskjerming, akvarier, osv. Foruten transparente plater kan du også få en rekke varianter i farget utførelse.

Akrylplast brukes i tillegg i såkalte kanalplater med økt styrke og større stivhet, noe som gjør det velegnet til tak i drivhus og utestuer. I forhold til glass er materialet lett å forme og bearbeide.

Plastplater kan også leveres i plastmaterialet polykarbonat, kjent under navnet Lexan, som er vesentlig sterkere og benyttes som ruter i bl.a. båt, fly og anleggsmaskiner. Prisen er høy, og sammenliknet med glass er det mindre ripefast og kan mattes/misfarges over tid.

 

Hva bør man velge – plexiglass eller ekte glass?

De fremste fordelene ved plexiglass er at det ikke går i stykker like lett som glass, og at det er enkelt å håndtere.

Som sagt er ikke plexiglass glass, men akrylplast. En åpenbar fordel ved dette er at det ikke knuses på samme måte som vanlig glass. Det er derfor mer «ufarlig» og kan benyttes der det er risiko for knusing. Velger man plexiglass, eliminerer man risikoen for skadelige glasskår.

I motsetning til plexiglass er glass knuselig, og følgelig krever glass større fokus på valg av riktig glasstype, og ikke minst riktig montering. Imidlertid kan risikoen for kuttskader enkelt elimineres ved bruk av herdet og laminert glass, som beskytter deg og dine kjære mot kutt- og skjæreskader dersom uhellet er ute.

En annen fordel ved plexiglass er at det er lettere i vekt enn glass (det veier bare halvparten av hva et glass i samme tykkelse veier). Plexiglass er dessuten seigere og enklere å jobbe med, fordi du blant annet kan sage og skru i det. Du kan f.eks. tilskjære fasonger og buer med en fintagget stikksag, og du kan bore med helt vanlig trebor. Plexiglass kan også bøyes og formes ved lav varme.

Ekte glass er vanskeligere å kutte og forme som du vil.

 

Plexiglass blir lett ripete

I tillegg til at plexiglass er en ganske dyr løsning, er det kjent for lett å bli ripete, og dessuten matt med tiden. Dermed blir det vanskelig å se gjennom glasset. Flere opplever også at plexiglassoverflaten blir statisk og suger til seg smuss.

Et kjent problem med plexiglass er at det kan oppstå riper/sprekker i det når det kommer i kontakt med vanlige rengjøringsmidler, og derfor må man bruke syntetisk klut og vann til rengjøringen.

 

Plexiglass over kjøkkenbenken?

Glass over kjøkkenbenken blir mer og mer populært i norske hjem, da det får et hvilket som helst kjøkken til å se moderne ut. Man har flere valgmuligheter med glass over kjøkkenbenk, og noen velger plexiglass.

Området over kjøkkenbenken har imidlertid mange funksjonskrav det må tas hensyn til. Det skal tåle vannsøl fra kran, og sprut med høye temperaturer fra gryter og stekepanner.

Bruker du plexiglass, samler det seg fort fett på overflaten, og det er ikke enkelt å få vekk med kun vann.

Ekte glass over kjøkkenbenk er en mer praktisk og varig løsning, og da spesielt herdet glass. Herdet glass har noen egenskaper som gjør at det er mye bedre egnet i kjøkkenområdet enn plexiglass:

  • Herdet glass tåler store temperatursvingninger
  • Herdet glass er 4-5 ganger sterkere enn vanlig glass i samme tykkelse
  • Herdet glass knuser ikke, det granulerer i små glassbiter
  • Herdet glass klassifiseres som sikkerhetsglass

 

Konklusjon

Plexiglass/akrylplater har mange fordeler i forhold til vanlig glass, men det egner seg best til midlertidige løsninger, der det ikke er så viktig å bevare estetikk og utsyn over tid. Plexiglass blir lett ripete og tåler ikke varme godt. Derfor bør du bruke (herdet) glass over kjøkkenbenk og komfyr.

Plast er heller ikke så miljøvennlig som glass. Av disse grunner vil plexiglass være et nisjeprodukt, og vil som regel ikke konkurrere mot glassets kvaliteter hva angår bruk i bygg og interiør.

Ekte glass er uten tvil det flotteste, klareste og mest slitesterke materialet, men det er også mer sårbart – det kan knuses. Sikkerheten ivaretas imidlertid enkelt ved bruk av herdet og laminert glass. Alt i alt er løsninger i ekte glass å foretrekke, av praktiske, dekorative og miljømessige hensyn.

 

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om det perfekte kjøkkenet

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [Glass på kjøkken]
Dette er kjøkkentrendene som kommer i 2022

Dette er kjøkkentrendene som kommer i 2022

Det kan være vanskelig å forutse hva som blir populært frem i tid. Med koronapandemiens inntog, hvor vi har tilbragt mye tid hjemme, er det ikke tvil om at vi nordmenn er mer opptatt av hvordan vi har det hjemme enn noen gang. Å skape hyggelige rom hvor hele familien kan være sammen har blitt viktig for mange, og dette vil også prege kjøkkentrendene for 2022. 


Pusse opp kjøkkenet? Få inspirasjon til glassplate over kjøkkenbenken

Pusse opp kjøkkenet? Få inspirasjon til glassplate over kjøkkenbenken

Når du skal pusse opp kjøkkenet står du overfor mange valg. Selv om den vanligste løsningen over kjøkkenbenken tradisjonelt har vært kjøkkenfliser, får stadig flere øynene opp for hvor flott kjøkkenbenken blir med en glassplate over.


Uenige om TV på kjøkkenet? Da er dette den perfekte løsningen!

Uenige om TV på kjøkkenet? Da er dette den perfekte løsningen!

TV er ikke lenger en plasskrevende boks som dominerer hele rommet den står i, og dette er et velbrukt argument for at TV-en kan plasseres omtrent hvor som helst i huset. Her oppstår gjerne uenigheten: Ikke alle synes det er en god idé med en TV-skjerm i alle rom, selv om det er mulig å få det til.