Glassbloggen

Beskytt gulvet mot gnister med glassplate til peis

Ingenting er vel bedre enn å krølle seg sammen foran flammene i en peis på en kald dag. En peis er både en varmekilde og et dekorativt element i rommet. Med riktig plassering blir peisen også rommets samlepunkt. 

Hva slags plate man velger å ha på gulvet foran peisen har mye å si for helhetsinntrykket. I tillegg er denne platen viktig for å beskytte gulv av tre eller annet brennbart materiale. 

Forskjellige typer peis

Designet på en peis kan varieres i det uendelige. Åpne ildsteder ble brukt langt tilbake i historien; helt tilbake til den gangen man bodde i årestuer, hvor ildstedet var plassert midt i rommet og røyken gikk ut gjennom en åpning i taket - en ljore. Først på 1600-tallet begynte man å ta i bruk peis med pipe, og ildstedet ble flyttet fra midt i rommet til et hjørne av stua. 

Utover 1600-tallet begynte man også å produsere jernovner i én eller flere etasjer ved norske jernverk. Disse var mye mer varmeeffektive enn både peis med pipe og åpent ildsted, og var som regel vakkert dekorert med bibelske motiver og fortellinger. Denne typen jernovn brukes fortsatt i dag, kanskje særlig som varmekilde på hytter.

I dag får man også enda mer varmeeffektive og mer rentbrennende ovner som gir maks varmeutnyttelse. Valget av åpent ildsted eller lukket ovn har blitt en smakssak, ettersom man med dagens hus ikke er avhengig av peisen som varmekilde eller matlagingssted i samme grad som før. 

Krav til underlag foran peis

Det er forskjellige regler for underlag for åpne og lukkede ildsteder. Har man fliser, steingulv eller annet ikke-brennbart materiale på gulvet, trenger man ikke tenke på dette. Men hvis gulvet består av brennbart materiale - tregulv er veldig vanlig i de tusen hjem, må man passe på at man er oppmerksom på kravene til underlag som gjelder for det ildstedet man har. 

En tommelfingerregel for lukket ildsted er at underlaget skal dekke gulvet minst 30 cm ut fra ildstedet, og underlaget skal være minst like bredt som åpningen på døren. 

For åpent ildsted gjelder andre regler, og hvor langt ut fra peisen underlaget skal gå er avhengig av høyden på ildstedet. 

I begge tilfeller vil nøyaktige spesifikasjoner være oppgitt i monteringsanvisningen for ildstedet. 

Hvilke fordeler har en glassplate foran peisen

Tradisjonelt har man brukt enten en plate av metall eller forskjellige varianter stein eller fliser. Å bruke en plate av glass istedenfor kan gi en stilig effekt. Har man et pent tregulv man ikke ønsker å dekke til, kan klart glass være en god løsning. Glassplaten kan også males på baksiden i den fargen man måtte ønske, slik at den går i ett med resten av ildstedet. Dette bør du få hjelp til fra en glassmester for å sikre et varig og pent resultat. Andre varianter av glass å tenke gjennom er farget glass eller frostet glass, alt etter hvilket uttrykk man ønsker. 

Det kan lønne seg å få hjelp fra en som kan glass for å finne riktig glassplate til akkurat din peis. Ta kontakt med en av våre glassmestere, så hjelper de deg.

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.