Glassbloggen

Slik rengjør du glasset i peisen

Har du rengjort glasset i peisen din for sesongen? I dette blogginnlegget vil du få noen tips til hvordan du kan rengjøre og vedlikeholde glasset i peisen din. 

Hvorfor du bør rengjøre glasset i peisen

Når minusgradene kryper på, kan det være koselig å nyte varmen fra peisen med de nærmeste. Fyring bidrar til oppvarming av hus og leiligheter men det kan også bli et samlepunkt for kos og hygge innad i familier og vennegrupper. Mange forbinder vintersesongen med fyring i peis, og med stadig økende strømpriser er det mer relevant å fyre enn noensinne.

Dersom glasset på peisen er tildekket av sot kan det imidlertid bli vanskelig å nyte synet av dansende flammer. Vindusspray, til tross for at det kanskje er et tilstrekkelig middel på andre glasstyper, kan ved slik rengjøring fort føre til skrubbing i timevis. Det finnes rengjøringsprodukter som er spesielt utviklet til å håndtere sot på glass. Disse er sterke og kan resultere i skjolder på ovnslakken. Det finnes også mekaniske skrapeverktøy. Disse bør benyttes som en siste utvei da de kan skade glasset. Det finnes altså flere metoder man bør unngå for å opprettholde kvaliteten på glasset. Da oppstår gjerne spørsmålet: hvordan oppnår man et skinnende rent glass i peisen? 

 

Større glass er en økende trend på markedet

De fleste rentbrennende ovner som produseres i dag har store glassfronter som gir innsyn til flammene. Mange synes innsyn er koselig, og dette er en økende trend på markedet. 

 

Hvorfor oppstår egentlig sot i peisen?

Større glassoverflater fører gjerne til større mengder sot, og derav mer rengjøring. Sot på glasset oppstår ved fukt og dårlig ved, og kan være vanskelig å unngå ved jevnlig fyring i peis. Veden du benytter kan påvirke rengjørings mengden betraktelig. Men frykt ikke - selv ved bruk av dårlig ved er det fullt mulig å bli kvitt sotet på glasset. 

Sot i peisen kan forebygges ved at du prøver å holde veden tørr. Fyring med våt og/eller rå ved kan føre til at det brenner dårlig. Videre bør du sørge for at tilgangen på trekk og luft er tilstrekkelig når du fyrer. 

Les mer: Beskytt gulvet mot gnister med glassplate til peis

Hvordan rengjøre glasset i peisen: steg-for-steg

Først og fremst er det viktig å la peisen stå minst en dag etter siste antenning. Peisen og asken må få tid til å kjøle seg ned ordentlig før rengjøringen begynner. 

Neste steg er så å finne fram redskapene du vil trenge i rengjøringen: hansker (oppvask- eller engangshansker), avispapir, tørkepapir og lunkent vann i en beholder. Mengden vann og avispapir du vil trenge avhenger litt av mengden sot som har forekommet på glasset i peisen din. Et par liter med vann, samt 2-3 sider med avispapir bør være mer enn nok – men se gjerne an denne mengden i forhold til behov. 

Ta på hanskene før du begynner rengjøringen slik at du slipper å bli tildekket i sot. Deretter fukter du litt avispapir i beholderen med vann, og tilsetter litt kald aske fra peisen. Avispapiret trenger ikke mye vann per omgang, klem gjerne ut litt slik at mengden er passelig. 

Gni så avispapiret i sirkulære bevegelser utover hele glasset til alle overflater er dekket. Skrubb gjerne litt ekstra godt på de overflatene som er hardest tildekket i sot. Ved peis med sideglass er det viktig at du husker på å dra over disse overflatene i peisen også. Sideglassene har en tendens til å bli enda hardere rammet da de er nærmere flammene, så sørg for at du er grundig når du tar disse. 

Gjennomfør gjerne denne prosessen flere ganger dersom det er behov for det. Helt til slutt tørker du av glassoverflaten med et tørt tørkepapir, slik at glasset blir tørt og klart. 

Ønsker du å lese mer om interiørglass? Sjekk ut vår guide

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.