Glassbloggen

Dette må du gjøre ved termisk brudd i vindu

Et termisk brudd i vinduet oppstår ofte uventet. De som har observert det mens det skjer beskriver det gjerne som en knirkende lyd etterfulgt av et mønster av sprukket glass. Dette kan være en overraskende og urovekkende opplevelse. Hva skal du gjøre om du oppdager dette?

Når du oppdager et termisk brudd, er det viktig å handle raskt for å unngå ytterligere skade eller sikkerhetsrisiko. Start med å vurdere skaden. Dersom glasset fremdeles er intakt, kan du forsiktig prøve å teipe over sprekken for å forebygge skade mens du venter på reparasjon. Vær forsiktig så du ikke trykker for hardt eller forstyrrer vinduet ytterligere da det lett kan forverre skaden. Deretter bør du kontakte en profesjonell, fortrinnsvis en glassmester, for en grundig vurdering og for å planlegge reparasjon eller utskifting.

 

Relevant lesing: Hva er termisk brudd, og hvordan kan du unngå det?

Hvem er egentlig ansvarlig?

Når det oppstår en sprekk i vinduet blir det ofte spørsmål om hvor ansvaret ligger. Er sprekken forårsaket av en ytre påvirkning, som en fugl eller en ball, kan det ha litt andre ansvarsforhold enn ved et termisk brudd.

Hvem er så ansvarlig dersom det oppstår termisk brudd? Her er det viktig å skille mellom ulike eierforhold. Som huseier i et enkeltstående hus er ansvaret vanligvis ditt. I borettslag, eller sameier kan ansvaret variere. Normalt er det borettslagets eller sameiets ansvar å vedlikeholde fasadene, inkludert vinduene. Dette kan du sjekke i vedtektene, eller i lovverket (eierseksjonsloven eller borettslagsloven).

Det er også viktig å sjekke betingelsene i din innbo- eller hjemforsikring. Mange forsikringspoliser dekker skade på vinduer, inkludert termiske brudd. Kontakt forsikringsselskapet for å få oversikt over hva de dekker.

Dersom du nylig har installert vinduet kan det fortsatt være omfattet av garanti – de fleste nye vinduer har en garantitid på to år (jfr Forbrukerkjøpsloven). Sjekk med produsenten av vinduet dersom det fortsatt er innenfor garantien. Da kan det dreie seg om en produksjonsfeil eller en monteringsfeil. Moderne vinduer skal tåle ganske mye større temperatursvinginger enn eldre vinduer.

Hvem kan hjelpe ved et termisk brudd?

Når et termisk brudd først har oppstått er det flere instanser du kan og bør henvende deg til for hjelp:

  • Glassmester: Din første kontakt bør være en profesjonell glassmester. Da kan du få en vurdering av skaden og en anbefaling på om vinduet bør repareres eller skiftes ut. Glassmesteren kan også gi råd om typer glass som passer best for deg, og som er mer motstandsdyktige mot eventuelle termiske brudd.
  • Forsikringsselskap: Forsikringsselskapet ditt kan dekke kostnadene for reparasjon eller utskifting av vinduet. Sjekk dine forsikringsvilkår eller ta kontakt og hør med dem. Det er viktig å informere dem så snart som mulig etter at skaden er oppdaget.
  • Borettslag/Sameie: Hvis du bor i en leilighet kan det være lurt å kontakte styret i borettslaget eller sameiet. De vil kunne fortelle deg om dette er noe de kan ta hånd om, eller om det er ditt personlige ansvar. Sjekk samtidig med forsikring og lovverk da et styre ikke alltid er klar over at de kan han ha et ansvar. Utskifting av vinduer faller ofte inn under fasaden, og kan da være en styresak.
  • Vindusprodusenten: Hvis vinduet er relativt nytt, sjekk garantien. Mange produsenter tilbyr garantier som dekker termisk brudd. Bruddet kan også ha oppstått på grunn av en produksjonsfeil, eller feil montering.

Kort om årsak og løsninger

Termiske brudd oppstår vanligvis på grunn av temperaturforskjeller i glasset, forårsaket av direkte sollys, skygge, eller varierende romtemperatur. Temperaturforskjellene skaper spenning i glasset, som til slutt kan føre til at det sprekker.

 

For å forebygge fremtidige termiske brudd kan du vurdere følgende løsninger:

  • Bruk herdet glass:glass: Velg vinduer med herdet glass som tåler temperatursvingninger.
  • Solskjerming: Effektiv bruk av gardiner, persienner, eller utvendige solskjerminger kan redusere effekten av direkte sollys og dermed risikoen for termiske brudd.
  • Riktig installasjon: Pass på at vinduene er korrekt installert med tilstrekkelig plass
  • Plassering av varmekilder: Unngå å plassere varmekilder rett i nærheten eller under vinduer. Strålevarmende ovner må være minst 30 cm fra vanlig glass, 15 cm fra herdet glass. Redusert varme på varmekilder i nærheten av vinduet kan også redusere risikoen for termiske brudd.

 

Les mer om hva termisk brudd er og hvordan du kan unngå det!

 

Trenger du hjelp til å planlegge og velge produkter fra Glass og Fasadeforeningens medlemsbedrifter har de utarbeidet mange nyttige veiledere.

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [termisk brudd]
Dette må du gjøre ved termisk brudd i vindu

Dette må du gjøre ved termisk brudd i vindu

Et termisk brudd i vinduet oppstår ofte uventet. De som har observert det mens det skjer beskriver det gjerne som en knirkende lyd etterfulgt av et mønster av sprukket glass. Dette kan være en overraskende og urovekkende opplevelse. Hva skal du gjøre om du oppdager dette?