Glassbloggen

Hva er forskjellen på trådglass og moderne brannvernglass?

Skrevet i glassvegg

For noen år siden var brannvern ensbetydende med tette, ugjennomsiktige vegger i stål og betong. Det mest kjente brannglasset før moderne laminatruter var trådarmert glass (trådglass), som tidligere ble veldig mye brukt i bl. a. korridorer i skolebygg. Slik er det ikke lenger.


Trådglass

Trådglass har et metalltrådnett innsmeltet i glassmassen som en forsterkning. Når glasset blir utsatt for høye temperaturer sprekker det. Spenningsforskjellen som oppstår i ruten når temperaturen midt i glasset er ca. 40 grader høyere enn temperaturen i kanten av glasset, er nok til at glasset sprekker. I kraft av metalltrådnettet som er innsmeltet i trådglasset, vil den sprukne ruten fremdeles sitte fast i rammen. Dermed er trådglass i stand til å forhindre spredning av ild og flammer fra ett rom til et annet, såkalt brannsmitte.

Trådglassruter gir ikke et gjennomsyn som er særlig pent, og dessuten kan de være livsfarlige dersom uhellet er ute.

 

Moderne brannvernglass

I dag beskytter brannvernglass effektivt og trygt ved brann, og lys og åpne rom kan ivaretas. Moderne brannvernglass har et sjikt mellom glassene som er fylt med herdet vannglass – et materiale som absorberer strålevarme. Når vannglass utsettes for høye temperaturer, blir det tilnærmet som sement. Pilkington utviklet en metode for å feste materialet til glass og la det forbli transparent over tid.

Brannbeskyttende glass kan kombineres med andre glasstyper i isolerglass, og dermed får du et brannsikkert glass som på samme tid sikrer høyt lysinnslipp.

Pilkington har vært toneangivende i utviklingen av nye brannglassprodukter og har investert mye penger i å få brannvernglass ut på det europeiske markedet.

Hvilket brannvernglass som brukes er avhengig av hvor i bygget glasset sitter, hva glasset skal beskytte, hva som skjer hvis glasset ikke holder. Der personer skal beskyttes ved rømning, er det viktig å bruke et glass som ikke risikerer å svikte raskt eller ukontrollert.

Glassfagkjeden har utformet en e-bok som gir deg god oversikt over hva du bør vite om brannvernglass. Du kan laste den ned ved å klikke på bildet nedenfor.

 

Gratis e-bok: Brannglass

Relaterte blogginnlegg


Slik sikrer du verdisakene dine med sikkerhetsglass

Slik sikrer du verdisakene dine med sikkerhetsglass

Når vi skal beskytte det som er av verdi for oss, er det like ofte snakk om mennesker og gjenstander med stor affeksjonsverdi som dyre, materielle ting. Ved å sette inn sikkerhetsglass i boligen din øker du sikkerheten i hjemmet.


Levegg i glass – lekkert og funksjonelt

Levegg i glass – lekkert og funksjonelt

Det er midt på sommeren, og solen varmer opp terrassen med all sin herlige varme. Men likevel er det ikke alltid det frister å sole seg på terrassen. Det skal ikke mer enn noen sure vinder til før man ligger der og hutrer til tross for at solen skinner. 


Lag en moderne badstue i glass

Lag en moderne badstue i glass

Det er få ting som er så avslappende som en badstue, særlig når man kommer inn etter en lang dag på tur eller i bakken. Tradisjonelt sett består ofte en badstue av en trevegg og en dør med en liten glassrute i. Men, tidene forandrer seg, og det gjør mulighetene også.