Glassbloggen

Hva er forskjellen på trådglass og moderne brannvernglass?

For noen år siden var brannvern ensbetydende med tette, ugjennomsiktige vegger i stål og betong. Det mest kjente brannglasset før moderne laminatruter var trådarmert glass (trådglass), som tidligere ble veldig mye brukt i bl. a. korridorer i skolebygg. Slik er det ikke lenger.


Trådglass

Trådglass har et metalltrådnett innsmeltet i glassmassen som en forsterkning. Når glasset blir utsatt for høye temperaturer sprekker det. Spenningsforskjellen som oppstår i ruten når temperaturen midt i glasset er ca. 40 grader høyere enn temperaturen i kanten av glasset, er nok til at glasset sprekker. I kraft av metalltrådnettet som er innsmeltet i trådglasset, vil den sprukne ruten fremdeles sitte fast i rammen. Dermed er trådglass i stand til å forhindre spredning av ild og flammer fra ett rom til et annet, såkalt brannsmitte.

Trådglassruter gir ikke et gjennomsyn som er særlig pent, og dessuten kan de være livsfarlige dersom uhellet er ute.

 

Moderne brannvernglass

I dag beskytter brannvernglass effektivt og trygt ved brann, og lys og åpne rom kan ivaretas. Moderne brannvernglass har et sjikt mellom glassene som er fylt med herdet vannglass – et materiale som absorberer strålevarme. Når vannglass utsettes for høye temperaturer, blir det tilnærmet som sement. Pilkington utviklet en metode for å feste materialet til glass og la det forbli transparent over tid.

Brannbeskyttende glass kan kombineres med andre glasstyper i isolerglass, og dermed får du et brannsikkert glass som på samme tid sikrer høyt lysinnslipp.

Pilkington har vært toneangivende i utviklingen av nye brannglassprodukter og har investert mye penger i å få brannvernglass ut på det europeiske markedet.

Hvilket brannvernglass som brukes er avhengig av hvor i bygget glasset sitter, hva glasset skal beskytte, hva som skjer hvis glasset ikke holder. Der personer skal beskyttes ved rømning, er det viktig å bruke et glass som ikke risikerer å svikte raskt eller ukontrollert.

Glassfagkjeden har utformet en e-bok som gir deg god oversikt over hva du bør vite om brannvernglass. Du kan laste den ned ved å klikke på bildet nedenfor.

 

Gratis e-bok: Brannglass

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassvegg]
Hus eller hytte nær havet? Disse glassløsningene bør du velge

Hus eller hytte nær havet? Disse glassløsningene bør du velge

Dersom du har hus eller hytte ved havet, er glass en flott og enkel måte å få mest mulig ut av de særegne omgivelsene på. I denne artikkelen gir vi deg noen forslag til glassløsninger som er spesielt godt egnet for lokasjoner i nærheten av hav og sjø.


Løsninger for logo og merkevare på glass

Løsninger for logo og merkevare på glass

Tradisjonell markedsføring med visittkort, brosjyrer og reklameplakater har i mange bransjer blitt erstattet av digitale markedsføringskanaler. Sosiale medier og andre nettbaserte kanaler står for mange for det meste av reklamevirksomheten nå. En gammel slager holder seg likevel godt, også etter digitaliseringens inntog: Logo og merkevare på glass.


5 fordeler med skillevegger i glass i åpent kontorlandskap

5 fordeler med skillevegger i glass i åpent kontorlandskap

Trenden med åpent kontorlandskap ser ut til å ha kommet for å bli. Mange ansatte synes dette fungerer godt, og elsker følelsen av å være tilbake i et klasserom hvor man enkelt kan se og kommunisere med kolleger. Samtidig som det er flere fordeler med åpent kontorlandskap, opplever mange at denne måten å organisere arbeidsdagen på også byr på en del utfordringer.