Glassbloggen

Hvilke branntekniske klasser finnes det?

Brannbeskyttende isolerglass kan enten forhindre røyk- og brannspredning (brannklasse E), eller ytterligere forhindre varmestråling (brannklasse EI) i kortere eller lengre tid, avhengig av isolerglassets oppbygging. I dette innlegget ser vi nærmere på de tre branntekniske klassene som finnes.

 

E-klasse

Brannvernglass med E-klasse er glass som gir grunnleggende integritet, dvs. beskyttelse mot røyk, gasser og flammer. Glasset forblir gjennomsiktige under brannforløpet og slipper gjennom all varmestråling.

 

EW-klasse

Brannvernglass med EW-klasse gir integritet samt en viss beskyttelse mot varmestråling (begrenset varmestråling til motstående side).

 

EI-klasse

Brannvernglass med EI-klasse gir integritet samt isolering (stopper varmespredning til motstående side). Brannvernglass i EI-klassen har høyest brannmotstandsevne, i et bestemt tidsintervall (fra 30 til 180 minutter). Glasset har brannsjikt som blir ugjennomsiktig og isolerende ved brann. Enten to herdede glass med gel imellom, eller laminerte glass med flere brannhemmende sjikt.

Brannklasse EI skal ikke bare stoppe spredning av ild og flammer, det skal også redusere varmestrålingen gjennom ruten.

Brannvernglass i EI-klassen er beregnet nettopp på tilfeller der mennesker må komme seg unna en brann, i motsetning til bare å sperre for ild og flammer. Oppstår det brann på f. eks. et hotell, skal man ha mulighet til å rømme ut via rømningsveier uten å bli kvalt av røyk og gass. Hvis man beveger seg i nærheten av en glassvegg på et hotell og det brenner på motsatt side, vil et brannglass i klasse EI forhindre at man praktisk talt blir svidd før man kommer seg ut.

Når en brann oppstår på den ene side av en glassrute, er det krav om at temperaturen på motsatt side ikke skal overstige 140 grader i gjennomsnitt. Poenget er at det skal kunne gå an å ferdes i nærheten av glass når man må rømme et bygg under en brann.

Det er viktig å skille på klasser og typer når man snakker om brannvernglass. Følg med neste uke når vi skriver om hvilke typer brannvernglass som finnes, eller les om det nå i vår e-bok om brannglass.

 

Gratis e-bok: Brannglass

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.