Glassbloggen

Hvilke branntekniske klasser finnes det?

Brannbeskyttende isolerglass kan enten forhindre røyk- og brannspredning (brannklasse E), eller ytterligere forhindre varmestråling (brannklasse EI) i kortere eller lengre tid, avhengig av isolerglassets oppbygging. I dette innlegget ser vi nærmere på de tre branntekniske klassene som finnes.

 

E-klasse

Brannvernglass med E-klasse er glass som gir grunnleggende integritet, dvs. beskyttelse mot røyk, gasser og flammer. Glasset forblir gjennomsiktige under brannforløpet og slipper gjennom all varmestråling.

 

EW-klasse

Brannvernglass med EW-klasse gir integritet samt en viss beskyttelse mot varmestråling (begrenset varmestråling til motstående side).

 

EI-klasse

Brannvernglass med EI-klasse gir integritet samt isolering (stopper varmespredning til motstående side). Brannvernglass i EI-klassen har høyest brannmotstandsevne, i et bestemt tidsintervall (fra 30 til 180 minutter). Glasset har brannsjikt som blir ugjennomsiktig og isolerende ved brann. Enten to herdede glass med gel imellom, eller laminerte glass med flere brannhemmende sjikt.

Brannklasse EI skal ikke bare stoppe spredning av ild og flammer, det skal også redusere varmestrålingen gjennom ruten.

Brannvernglass i EI-klassen er beregnet nettopp på tilfeller der mennesker må komme seg unna en brann, i motsetning til bare å sperre for ild og flammer. Oppstår det brann på f. eks. et hotell, skal man ha mulighet til å rømme ut via rømningsveier uten å bli kvalt av røyk og gass. Hvis man beveger seg i nærheten av en glassvegg på et hotell og det brenner på motsatt side, vil et brannglass i klasse EI forhindre at man praktisk talt blir svidd før man kommer seg ut.

Når en brann oppstår på den ene side av en glassrute, er det krav om at temperaturen på motsatt side ikke skal overstige 140 grader i gjennomsnitt. Poenget er at det skal kunne gå an å ferdes i nærheten av glass når man må rømme et bygg under en brann.

Det er viktig å skille på klasser og typer når man snakker om brannvernglass. Følg med neste uke når vi skriver om hvilke typer brannvernglass som finnes, eller les om det nå i vår e-bok om brannglass.

 

Gratis e-bok: Brannglass

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.