Glassbloggen

Hvilke branntekniske klasser finnes det?

Skrevet i vinduer

Brannbeskyttende isolerglass kan enten forhindre røyk- og brannspredning (brannklasse E), eller ytterligere forhindre varmestråling (brannklasse EI) i kortere eller lengre tid, avhengig av isolerglassets oppbygging. I dette innlegget ser vi nærmere på de tre branntekniske klassene som finnes.

 

E-klasse

Brannvernglass med E-klasse er glass som gir grunnleggende integritet, dvs. beskyttelse mot røyk, gasser og flammer. Glasset forblir gjennomsiktige under brannforløpet og slipper gjennom all varmestråling.

 

EW-klasse

Brannvernglass med EW-klasse gir integritet samt en viss beskyttelse mot varmestråling (begrenset varmestråling til motstående side).

 

EI-klasse

Brannvernglass med EI-klasse gir integritet samt isolering (stopper varmespredning til motstående side). Brannvernglass i EI-klassen har høyest brannmotstandsevne, i et bestemt tidsintervall (fra 30 til 180 minutter). Glasset har brannsjikt som blir ugjennomsiktig og isolerende ved brann. Enten to herdede glass med gel imellom, eller laminerte glass med flere brannhemmende sjikt.

Brannklasse EI skal ikke bare stoppe spredning av ild og flammer, det skal også redusere varmestrålingen gjennom ruten.

Brannvernglass i EI-klassen er beregnet nettopp på tilfeller der mennesker må komme seg unna en brann, i motsetning til bare å sperre for ild og flammer. Oppstår det brann på f. eks. et hotell, skal man ha mulighet til å rømme ut via rømningsveier uten å bli kvalt av røyk og gass. Hvis man beveger seg i nærheten av en glassvegg på et hotell og det brenner på motsatt side, vil et brannglass i klasse EI forhindre at man praktisk talt blir svidd før man kommer seg ut.

Når en brann oppstår på den ene side av en glassrute, er det krav om at temperaturen på motsatt side ikke skal overstige 140 grader i gjennomsnitt. Poenget er at det skal kunne gå an å ferdes i nærheten av glass når man må rømme et bygg under en brann.

Det er viktig å skille på klasser og typer når man snakker om brannvernglass. Følg med neste uke når vi skriver om hvilke typer brannvernglass som finnes, eller les om det nå i vår e-bok om brannglass.

 

Gratis e-bok: Brannglass

Relaterte blogginnlegg


Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Vinduets opprinnelige funksjon er å slippe inn dagslys samtidig som det skal beskytte mot vær og vind. I dag kan man oppnå så mye mer med flere glass i kombinasjon. Med en målsetting om at vinduer skal sørge for best mulig inneklima og lavest mulig miljøpåvirkning, er energispareglass er godt valg. 


Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Med de nedbørsmengdene vi forholder oss til her til lands, skulle man tro de fleste nordmenn er godt vant med regn, og at vi forblir nokså upåvirket av værforholdene. Tvert om virker det som mange nordmenn blir såkalt værsyke, og opplever at dagen blir like grå som den regntunge himmelen utenfor husets vegger. En gladnyhet er det jo da at du kan dra fordeler av regnet på måter du kanskje ikke har tenkt over.


Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Valget av bolig handler som kjent om “location, location, location”. De fleste av oss har en forestilling om hva slags nærmiljø vi ønsker oss og trives best i, men det er ikke alltid mulig å forene dette ønsket med realiteten. Mange bor derfor nært trafikkerte veier, i leilighet med felles bakgård eller midt i en travel handlegate.