Glassbloggen

Innglassing av veranda – dette bør du vite

Det er høysesong for innglassing av veranda, men det er mange ting å tenke på når man overveier å bygge på huset eller glasse inn verandaen. Her besvarer vi noen av de vanligste spørsmålene vi møter når folk vurderer å investere i en innglasset veranda.

 

Søknadsplikt på innglassing av veranda

Det vanligste spørsmålet er om innglassing av veranda er søknadspliktig. Dette spørsmålet er litt vanskelig å svare på, da det er mange variabler som spiller inn. I utgangspunktet er man søknadspliktig når man skal utføre større ombygninger av hjemmet eller fasadeendringer. Men ingen regel uten unntak. Mindre tiltak og fasadeendringer som ikke fører til at bygningens karakter endres, kan unntas fra søknadsplikt, men dette vurderes i hver enkelt sak.

For å konkludere er det i de aller fleste tilfeller søknadsplikt når du skal glasse inn verandaen. Vi anbefaler derfor at du, uansett om du tenker at du er unntatt søknadsplikten eller ikke, snakker med plan- og bygningsetaten i din kommune før du setter i gang med arbeidet, slik at du ikke får noen ubehagelige overraskelser i etterkant.

Les mer på Lovdata.no

 

Hva er forskjellen på innglasset veranda og vinterhage?

Hovedforskjellen mellom en innglasset veranda og en vinterhage er bruksområdet. En vinterhage kan brukes til mye – hagestue, kontor, verksted, osv. – og er generelt isolert. En innglasset veranda trenger ikke å være isolert. Hvis den innglassede verandaen er isolert, vil den i lovens øyne bli sett på som en vinterhage. En vinterhage har man generelt alltid søknadsplikt på.

Les mer på Regjeringen.no

 

Hvilket glass bør man bruke til innglassing av veranda?

Dette er helt avhengig av hvilke ønsker du har, men du bør i det minste bruke sikkerhetsglass. Dette vil si glass som er herdet og eller laminert, slik at du reduserer risikoen for uhell. Videre kan det være greit å tenke på hvilke funksjoner du ønsker at glasset skal ha.

Kanskje du ønsker å redusere støy fra utsiden? Da er det naturlig å bruke et støydempende glass, som for eksempel Pilkington Optilam™ . Ønsker du å begrense lysinnslippet? Da kan det være lurt å benytte seg av et solskjermende glass, som for eksempel Pilkington Suncool™ Dynamic. Kanskje ønsker du også at glasset skal holde seg rent og pent – da er det naturligvis Pilkington Active™ selvrensende glass du bør gå for.

Det finnes mange forskjellige multifunksjonelle glass å velge blant, så last gjerne ned vår e-bok om perfekte vinduer for å få litt bedre oversikt over hvilket glass du bør bruke.

Selv om det er en del å tenke på før du påbegynner arbeidet med å glasse inn verandaen, så åpner det vinduet for en verden av muligheter. Så om dette er noe du virkelig ønsker deg, anbefaler vi at du tar kontakt med plan- og bygningsetaten i din kommune snarest mulig.

 

e-bok: Oppfyll drømmen om vinterhage

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.