Glassbloggen

Stopp ranerne med sikringsglass i utstillingsmontere og -vinduer

En gullsmedbutikk i Oslo, rett før stengetid fredag kveld: Plutselig stormer det inn to maskerte og bevæpnede menn. Det singler i glass idet utstillingsmontere knuses med hammer og øks. Ranerne rasker med seg luksusklokker og smykker. 

Det hele tar bare litt over et minutt, så forsvinner de ut, det hviner i dekkene på fluktbilen.

Hvor ofte leser vi ikke overskrifter om slike hendelser? “Sjokkbrekk mot gullsmedbutikk i [by]. Ranerne knuste montere og fikk med seg klokker og smykker for 1,3 millioner”.

Proffe kriminelle spaner ofte på gullsmedbutikken lenge før de slår til. De vet hvilke utstillingsmontere og -vinduer som inneholder de mest verdifulle varene, og de klarer til og med å beregne hvor mye slagkraft som må til for å knuse glasset.

Iallfall tror de at de kan beregne det. For det hender nemlig at gullsmedran går i vasken som følge av at glasset i utstillingsvinduet ikke lar seg knuse, i hvert fall ikke så raskt som ranerne hadde regnet med. I slike tilfeller må de bare gi opp forsøket og stikke av før politiet dukker opp.

 

Laminert sikringsglass med to glass

Det er vanskelig å beskytte seg 100 % mot innbrudd og ran av typen “smash and grab”. Men ved å gjøre det litt mer problematisk for kriminelle å komme seg gjennom utstillingsmontere og -vinduer, kan vi “stjele tid fra” dem, slik at de må avbryte forsøket.

Med det rette sikringsglasset brukt til innvendig og utvendig utstillingsvindu i din butikk kan du altså langt på vei hindre innbruddstyver og ranere i å få med seg verdifulle varer.

Sikringsglass er det eneste materialet som sikrer ved innbrudd, vandalisme og våpenskudd samtidig som det slipper inn dagslys og åpner for kommunikasjon. Glasset klassifiseres i tre motstandsklasser:

  • P1A-P5A mot vandalisme
  • P6B-P8B mot innbrudd
  • BR1-BR7 og SG1-SG2 mot våpenskudd

Når det stilles krav til høy motstandsklasse, som for eksempel i en gullsmedbutikk eller en urmaker, kreves det laminert sikringsglass. Herdet glass gir utilstrekkelig sikring mot vandalisme og innbrudd, da det ikke er spesielt vanskelig å forsere for personer som vet hvordan man gjør det.

 

Pilkington OptiView™ Protect OW

For å redusere risikoen for at innbruddstyver skal kunne ta seg gjennom glasset i dine utstillingsmontere eller -vinduer, kan du bruke Pilkington OptiView™ Protect OW.

Pilkington OptiView™ Protect er et multilaminert sikringsglass med to lag av glass og tilfredsstiller kravene i motstandsklassene P1A-P6B. Mens et vanlig glass enkelt lar seg knuse, yter multilaminert glass langt større motstand.

Forutsatt at sikringsglasset er forskriftsmessig montert, vil det forhindre eller forsinke gjennomtrengning betraktelig, selv ved meget kraftige og vel planlagte angrep.

Som oftest har ranere bare et par minutter på seg til å få med seg verdisakene. Med Pilkington OptiView™ Protect er sjansen stor for at gjerningspersonene kun klarer å få hull på en begrenset del av glasset i monteret. Og følgelig klarer de bare å få stukket inn én arm, noe som gjør at de kanskje får med seg kun en håndfull klokker eller smykker før de må flykte.

Pilkington OptiView™ Protect OW har dessuten særdeles lavt refleksjonsnivå. Et laminert standardglass har ca. 8 % refleksjon, mens Pilkington OptiView™ Protect OW kun har 2 %. Kunder som tar en kikk på varene i utstillingsmonteret eller -vinduet ditt, slipper dermed å se sitt eget speilbilde.

 

Riktig innfesting og godkjent konstruksjon

Selv om du benytter det mest solide sikringsglasset på markedet, hjelper det ikke dersom det ikke monteres riktig. Sikringen er ikke komplett før rett glass monteres i rett karm og innfestingen er gjort riktig, slik at hele konstruksjonen oppfyller kravene til den aktuelle klassen.

Feilaktig montering, montering i en underdimensjonert konstruksjon eller glass i feilstørrelse gir begrenset eller ingen sikring.

 

Glassfagkjeden hjelper deg med å sikre dine verdier

Hvis du driver en butikk som fører luksusvarer, er spørsmålet heller når ranere vil slå til, enn om de vil slå til. Med rett sikringsglass korrekt montert er du mye bedre rustet mot slike “sjokkbrekk”.

Vi hjelper deg gjerne med anbefalinger til nettopp din bedrift, slik at du får det mest optimale glasset for å vise frem det du ønsker å vise frem – på tryggest mulig måte. Ta gjerne kontakt med en av våre medlemmer her: http://www.glassfagkjeden.no/finn-glassleverandor

Mer informasjon om utstillingsvinduer, selvrensende glass og sikkerhetsglass finner du i vår gratis e-bok "Oppfyll drømmen om perfekte vinduer".

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Hva er forskjellen på innvendig og utvendig dugg på vinduer?

Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?


Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Dugg på vinduene? Vi gir deg løsningen!

Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt. 


De mange fordelene med solskjermende vinduer

De mange fordelene med solskjermende vinduer

Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?