Glassbloggen

5 hagetips til høsten

Etter en lang og nydelig sommer er det nesten litt deilig at høsten begynner å nærme seg. Uttørkede elveleier og magasiner blir fylt på med ferskvann, og luften blir som fornyet etter noen friske vindpust.

Det som kan være litt kjedelig med høsten, er at hagen blir brun og trist. Men det er faktisk noen ting du kan gjøre for å skape litt liv i hagen på høsten også. Her gir vi deg 5 gode hagetips til høsten.

Visste du at det finnes to sesonger som du kan plante hageblomst i? Løk- og knollvekster bør faktisk helst plantes på høsten i august–oktober. Høsten er en ypperlig tid å plante på, slik at du har noe å glede deg til mot neste vår. Men dette er ikke det eneste du kan gjøre i hagen på høsten, det finnes ting du kan gjøre allerede i dag for å få glede av hagen også på høsten.

 

1. Plante høstblomst

Det finnes faktisk veldig mange planter som blomstrer i august, september og til og med oktober. Asters, for eksempel, finnes i mange forskjellige farger og kan lyse opp i høstmørket. Pyntekorg er et annet eksempel på en høstblomst som blomstrer i flere nyanser av rosa, rødt og hvitt.

Listen over høstblomster er ganske lang, og du trenger ikke engang å bruke høstblomst, du kan også kjøpe potteblomster og plante dem i hagen. Avhengig av hvor utholdende de er, kan de vare i flere uker – en kortsiktig glede, kanskje, som ikke vil komme igjen til neste år, men i høstmørket er kortsiktige gleder ofte verdt veldig mye.

Asters

 

2. Rense opp i hagen

Noe som ofte undervurderes og glemmes, er det å rydde opp i hagen. Selv om sommeren er over, trenger ikke hagen å være brun. Kutt vekk brune blader, fjern ugress (det vil uansett komme tilbake til våren, så vær proaktiv), og hold hagen like pen som du holder den om sommeren, så vil den få et enormt løft.

Blad

 

3. Invester i terrassen din

Når våren kommer igjen, er det å pusse opp terrassen, trolig det siste du ønsker å bruke tid på, så hvorfor ikke gjøre det nå? Bytt ut råtne planker, beis terrassen, sett opp et glassrekkverk. Ikke nok med at du vil være kjempefornøyd med å ha dette på plass til våren, men du vil kunne ha glede av det allerede i år. På varme sensommer- og høstdager kan du nyte din nyoppussede terrasse, og velger du selvrensende glass til glassrekkverket, vil høstregnet hjelpe deg å holde det rent.

Glassrekkverk

 

4. Dekk over blomsterbedene

Når frosten begynner å nærme seg, kan det være lurt å ta litt granris og dekke over blomsterbedene med. Dette er ikke bare praktisk, men ser også veldig pent ut. Grunnen til at man dekker til med granris, er å gjøre det vanskeligere for frosten å trekke gjennom. Hageplanter som ikke takler frost like bra som andre, vil ha større sjanse for å overleve dersom du gjør dette.

Granris

 

5. Levegg i glass

Høsten er en periode preget av mye vind, selv på mange soldager. La ikke dette hindre deg i å sitte og suge inn de siste solstrålene før vinteren kommer. Sett opp én eller to levegger i glass, slik at du får maksimalt sollys og forhindrer vinden fra å trenge inn på terrassen. Naturligvis sier vi ikke at en levegg i glass vil gjøre stormfulle dager til en fryd, men det vil redusere vinden kraftig. Dette vil du ha like mye glede av om sommeren som på høsten.

Levegg i glass

 

Som du ser, er det faktisk ganske mange ting du kan gjøre for å gi hagen din et løft selv på høsten, så hvorfor vente til våren? Høsten er en ypperlig tid å stelle i hagen, med færre insekter som forstyrrer deg, og en mer behagelig temperatur å jobbe ute i. Sett i gang med forvandlingen allerede i dag.

 

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om glassrekkverk

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage, Glass på balkong]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Slik kan du redusere varmen i vinterhagen

Til tross for navnet er vinterhager ofte like mye brukt om sommeren som resten av året, om ikke mer. Noen dyrker tomater i vinterhagen, noen spiser middag med familien, og noen ønsker bare å komme seg unna påtrengende hagegjester som mygg og veps.


Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Finn den hagestue-løsningen som passer best for deg

Det er nok mange nordmenn som sitter med en opplevelse av at vår- og sommermånedene flyr raskere forbi enn de mørkere, kaldere månedene i året. En hagestue er en god løsning dersom du ønsker å forlenge utesesongen, og du har mange muligheter for å skreddersy et slikt uteområde etter dine ønsker.