Glassbloggen

5 tropiske frukter man kan dyrke i uterommet

Norge har som kjent fire årstider, og enkelte ganger kan det føles som om alle fire kommer på besøk på én og samme dag. I slikt vær kan det være deilig med et lunt uterom, enten en lekker balkong med innglassing eller en vinterhage. Kanskje vil du også fylle det med spennende planter?

Tropiske frukter er et flott alternativ, og er ikke bare forbeholdt eksotiske reisemål, eller å bli plukket i frukt- og grøntavdelingen. Det finnes også fine muligheter for å dyrke disse plantene i uterommet. Samtidig som du kan høste frukter, vil de gjøre ditt uterom helt unikt. Om du vil du la deg inspirere, så les videre.

 

Middelhavsstemning med sitrontrær

Sitrontrær blir i dag dyrket over hele verden og finnes i flere sorter. Treet kan bli mellom tre og seks meter høyt. Sitrontrær trives i jord og gjødsel fra Middelhavet, og vannes jevnlig, slik at jorden holder seg lett fuktig. Det er viktig å være oppmerksom på at planten er var for vannmengden – så ikke for mye, og ikke for lite.

 

Kiwi, den lille vitaminbomben

Denne vesle skapningen er en elsket frukt, full av C-vitamin. I tillegg er den en god kilde til B-vitamin, kostfiber, folat og kalium, rett og slett en vitaminbombe. Kiwi er en hardfør slyngplante. Den trives inne så vel som ute, så lenge jorden er næringsrik. Du kan til og med sette den i hagen i utepotter, men planten setter pris på varm og lun plassering.

 

Pasjonsfrukt, det indre som teller

Litt anonym, læraktig og glatt på utsiden, men med et intenst og eksplosivt indre – pasjonsfrukten er en spennende liten sak. Dette er en slyngplante med vakre blomster som vil ta seg godt ut i ditt uterom. Ved planting av pasjonsfrukt er det viktig at du tørker frøene lett med et kjøkkenpapir. Bruk næringsrik plantejord og trykk frøene lett ned. Pasjonsfrukten krever mye fuktighet og lys for at den skal bære frukter.

 

Avokado, et langsiktig prosjekt

Overraskende for mange er avokado ikke en grønnsak, men en frukt. Dette er planten for de med god tid og tålmodighet, som ønsker å ta fatt på et langsiktig og spennende prosjekt. Det kan faktisk ta mellom 5 og 13 år før den bærer frukter.

Til gjengjeld er den en av de enkleste plantene å få til å spire. Legg den rene stenen i litt vann, bare såvidt den berører vannflaten. Etter noen uker vil den spire. Da kan du plante den i fuktig pottejord. Alternativt kan du så den direkte i våt jord, der bare en tredjedel av stenen er tildekket av jorden.

 

Dvergsitrus, dekorativ fra første stund

Du har kanskje lagt merke til denne litt spesielle planten, med oransje og ovale små frukter, blanke blader og hvite blomster. Dvergsitrus kan kjøpes på de fleste store hagesentrene, så den er ikke vanskelig å få tak i. Da kommer den gjerne alt med frukter, og er dekorativ fra første stund.

Dvergsitrus liker mye sollys, gjerne direkte. Sørg for god drenering ved å gi den noen ekstra hull i bunnen av potten. Jorden bør ha lav pH-verdi for at den skal trives.

Nå har vi sett nærmere på fem av de tropiske fruktene, men det er adskillig flere å velge i der ute. Kanskje fant du din indre gartner? Uansett håper vi du ble inspirert til å gi ditt uterom en ny nytte som tropisk frukthage. Kontakt gjerne din lokale glassmester for å høre om hvilke muligheter du har for å lage hagestue, vinterhage eller å glasse inn balkongen, om du ikke alt har dette. På denne måten kan du skape en tropisk oase og ta fatt på din nye hobby.

Ønsker du å se nærmere på hvordan du kan ivareta tropiske planter om vinteren? Da kan du lese mer om det her, i vår inspirasjonsblogg.

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinterhage]
Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

Slik kan du sitte godt og varmt ute hele året

De fleste av oss nordmenn vet hvordan vi lager det hyggelig innendørs, og få andre nasjoner bruker så mye penger på oppussing, interiør og annet per innbygger som oss. Og selv om det er fint å gjøre mest mulig ut av de kalde, mørke månedene, hadde det kanskje vært gøy å se noe annet enn kjøkken- og stueveggene i denne perioden?


Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Slik kan vinterhagen bli ditt private ferieparadis

Med koronapandemien har de fleste av oss tilbragt langt mer tid hjemme enn vi vanligvis gjør. Det er vel ikke utenkelig at situasjonen med foreldre på hjemmekontor og barn på hjemmeskole har tydeliggjort behovet for mer plass og drømmen om neste ferie. Mye tyder på at vi fortsatt kan komme til å tilbringe en god del tid hjemme og innenlands. Kanskje kan en vinterhage være en god løsning? 


Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Må man søke om å bygge en vinterhage? Forstå reglene før du setter i gang

Hvis du ønsker å bygge på huset ditt med en vinterhage, er det visse lover og regler du må forholde deg til. Mange kan kjenne på et ønske om å droppe hele prosjektet når man møter byråkratiet med sine skjema, lover og reguleringer, men det er det ingen grunn til.