Glassbloggen

Glassrekkverk gjennom tidene

Bruken av rekkverk som sikkerhetstiltak i hjemmet strekker seg flere tusen år tilbake i tid, helt fra de aller første hus så dagens lys i oldtiden. Visstnok ble det første rekkverket i historien funnet da den franske arkeologen Pierre St. Jamaine gjorde utgravninger i en assyrisk ruin det sydlige Irak i byen/staten Nippur.

 

Tradisjonell bruk av rekkverk

Fra gammelt av har rekkverket, eller balusteret, hatt både en estetisk og en sikkerhetsmessig funksjon. De ble laget i stein eller tre, med innslag av metall, da disse materialene var billige og lett tilgjengelig for folk flest. I rikmannsboliger og palass ble det gjerne brukt metaller som bronse, kopper, sølv og gull. Utgravinger tyder på at også marmor ble brukt i rekkverk.

 

De første glassrekkverkene

Problemet med rekkverk i tre var at de ofte ble angrepet av termitter, mens rekkverk laget av bronse, kopper og dyrebare metaller som sølv og gull ofte rustet eller ble utsatt for røveri.

Etter hvert som det ble billig og lettvint å produsere glass, og folk fikk opp øynene for hvor godt glass slipper inn lyset, ble det vanlig med bruk av glass i vinduer over hele verden. Arkitekter begynte nå å bruke herdet glass i rekkverk, for å høyne det estetisk inntrykket og slippe inn rikelig med lys i en ellers kanskje mørk krok – samtidig som sikkerheten ble ivaretatt.

 

Glassrekkverk er holdbare og krever null vedlikehold

I dag er blitt mer og mer populært med glass i hjemmet. Glass åpner opp rommet, og slipper inn rikelig med dagslys, for eksempel i trappeløp. Det er et moderne men samtidig tidløst interiørvalg, som er både stilrent og klassisk og gir rene detaljer.

Det blir også stadig mer populært å bruke glass i rekkverk på terrassen, istedenfor rekkverk i tre eller smijern. Med glass slipper du dessuten å tenke på renhold. Pilkington Activ™, verdens første selvrensende glass, lar naturen vaske rutene for deg!

 

Sikkerhetskrav til glassrekkverk i dag

Uansett om glassrekkverket ditt skal stå på terrassen, i en trapp eller rundt en balkong på en vegg, må det monteres riktig for å oppfylle sin grunnfunksjon: å hindre fall.

Et rekkverk i glass skal være dimensjonert for alle typer belastning og være skikkelig forankret. Dersom en person lener seg mot rekkverket eller faller gjennom glasset, skal rekkverket bli stående og ikke falle ned og knuse.

Glassrekkverket skal monteres i et rammeverk med punktfester, tosidig eller firesidig innfesting. Rekkverket kan også festes frittstående, med innfesting i gulv eller i dekkant. I det siste tilfellet anbefales det å montere et gelender, og håndløper i overkant av glasset. Dette gelenderet skal spenne over flere glass og gi ekstra beskyttelse dersom et av glassene skulle briste.

Er glassrekkverket montert på en terrasse ute, må det dimensjoneres for vær og vind.

Det er strenge sikkerhetskrav til montering og bruk av glassrekkverk, og derfor er det alltid lurt å kontakte din lokale glassmester, som hjelper deg med å finne det rette glasset. Sørg for at du får god dokumentasjon fra glassmesteren på at rekkverket er riktig dimensjonert for din bruk.

 

Kreative løsninger for rekkverk i glass

I mange hjem er glassrekkverket blitt en statement i interiørstilen. Det finnes glassrekkverk for enhver smak. Synes du at klassisk gjennomsiktig glass blir litt kjedelig? Da kan du blant annet velge mellom rekkverk i frostet glass, silketrykket glass, ornamentglass eller farget glass.

Vurderer du glassrekkverk enten på terrassen eller inne i huset, last ned vår gratis e-bok for mer informasjon.

 

Gratis E-bok: Oppfyll drømmen om glassrekkverk

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk]
Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Når du skal montere rekkverk, kan det være fristende å gjøre det til et gjør-det-selv-prosjekt, og spørsmålet “Kan jeg montere rekkverket mitt selv?” dukker raskt opp. 


Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Glassrekkverk har blitt stadig mer populært i moderne arkitektur og design. Både i næringsbygg og i private hjem skaper et rekkverk i glass et elegant uttrykk samtidig som det gir mer lys og bedre utsikt. 


En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

Rekkverk spiller en viktig rolle i å sikre tryggheten til personer som ferdes i ulike områder. Viktig å huske på at rekkverk er i utgangspunktet ett sikkerhetsprodukt og det er derfor viktig å velge godkjente rekkverk.