Glassbloggen

Hvordan gjenbrukes egentlig glass?

De fleste av oss har levert glass i beholdere forbeholdt slikt. Barn synes ofte dette er en morsom aktivitet, fordi de kan slippe syltetøyglass ned i beholderne og høre at det knuser inn i alt det andre glasset som ligger der inne.

De gode vanene vi nordmenn har med resirkulering, selv med materialer som glass, som krever at vi oppsøker egne steder for å bli kvitt det, gjør at glass kan gjenbrukes, igjen og igjen. Det mange lurer på, er hva glasset egentlig brukes til etter at vi har gitt det fra oss. Det knuser jo inne i beholderne, hva skjer så med glasset videre? Om du ikke lurer selv, er sjansen stor for at junior kommer og spør deg om det, og da er det jo fint å kunne gi et skikkelig svar.

 

Glass blir til isolasjon eller nye glassprodukter

Glass er et materiale som lar seg gjenbruke igjen og igjen, blant annet ved at det resirkuleres. Når glass kastes, knuses det og sendes til Glava, hvor de lager isolasjonsmatter av det. Med glass som har laminat, skilles laminatet fra glasset, før glasset sendes til Glava.

Også byggematerialet glasopor, et lettfyllings- og isolasjonsmateriale, benytter resirkulert glass. Dette skumglasset består av 20 prosent glass, samlet inn fra norske husholdninger, og 80 prosent luft. Glasopor brukes i både bygg og infrastruktur.

Det resirkulerte glasset blir også til nye glassprodukter, som flasker og syltetøyglass. Slik fortsetter glass å gjenbrukes, så lenge vi forbrukere er flinke til å levere inn glasset. Er du usikker på hvor du skal levere glass til gjenvinning, kan du ta en titt på dette kartet fra sortere.no, og finne nærmeste leveringssted.

 

Glass blir kunst

Glass er et populært materiale for mange typer kunst og håndverk. Du kan finne det i glassmaleriene i Nidarosdomen, i utallige kunstgallerier, og som innslag i interiørmagasiner. Noen av disse dekorative produktene er laget av glass som ikke lenger kan brukes i sin originale form, for eksempel er glassflasker fra vin eller juice populært til denne bruken. Med lim og maling kan selv den gamle karaffelen som gikk i gulvet bli glasskunst som kan henge i vinduet eller i taket.

Det finnes mange måter du kan bruke gammelt glass på, og selv det som er knust kan brukes som råmateriale i kunstprosjekter. Vil du se hvordan du selv kan bruke gammelt glass, har vi skrevet en artikkel med ideer til gjenbruk av gamle glasselementer.

Kunstnettstedet Kunzt.no har laget en reportasje fra galleriet S12 i Bergen. I dette galleriet driver de utelukkende med glasskunst, og kunstnere fra hele verden kommer hit for å jobbe med eksperimentell glasskunst. Galleriet har også kurs, både for profesjonelle, amatører og barn, og tilgjengeliggjør og fremmer dermed glassets rolle i kunsten.

Pilkington Norge leverte glass til Baptiste Demombourgs installasjon Raging Dreams på S12 Galleri og verksted. Disse bildene er tatt av fotograf Pål Hoff.

 

Fotograf: Pål Hoff, artist: Baptiste Debombourg på S12 Galleri og verksted.

E-bok: Glassordbok

 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.