Glassbloggen

Smarte vinduer med digital folie

Digital teknologi tar mer og mer plass i hverdagen vår nå, men akkurat vinduene dine har du kanskje ikke tenkt på som et potensielt område for digitalisering?

Vindusfolie for digital innsynsskjerming er den siste i rekken av glassteknologiske nyvinninger som gjør hjemmet litt smartere – og hverdagslivet litt enklere.

 

Digital folie gjør glasset smart

Ved å bruke digital folie i vindusglasset kan du med kan du forvandle selv det trausteste vindusglass til et smarthjem-produkt.

 

Slik fungerer det

Et digitalt foliesystem styres gjennom trådløs nettilkobling. Med enkelte av produktene kan du bruke en app på mobilen til å regulere innsynsskjermingen, mens i andre tilfeller kan du styre med fjernkontroll eller et styringspanel.

Folien blir laminert mellom to glass, og når du tilfører elektrisk strøm, går glassflaten fra å være gjennomsiktig til å bli frostet. På den måten kan du regulere hvor mye innsyn og transparens en glassflate skal ha.

Vindusfolie for digital innsynsskjerming kan tilpasses den størrelsen man trenger, og er dermed et alternativ på enda flere glassflater enn man først ser for seg.

 

Digital folie som energibesparende tiltak

Det første mange tenker på når de hører om denne typen digital folie for vindusglass og andre flater, er at den skal brukes til privatliv og skjerming. Folien er godt egnet til nettopp det, men den har også flere egenskaper.

Blant annet absorberer digital folie UV-stråling og reflekterer infrarødt lys, noe som gjør at man ved å legge folien på et vindu unngår at rommet innenfor blir overopphetet av sola. Dermed er bruk av digital vindusfolie et valg som kan spare energi og følgelig utgifter til temperaturregulering.

 

Projektorvegg med digital vindusfolie

Dersom du har en hel vegg eller en stor vindus- eller glassflate med digital folie, kan du ved å aktivere folien og gjøre flaten ikke-transparent, bruke den som projektorlerret.

Bruksområdene for digital folie er altså flere enn bare innsynsskjerming. Igjen er det rett og slett bare fantasien som setter grensene!

 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.