Glassbloggen

Hva er laminert glass?

Laminert glass brukes i sikkerhetsglass og beskytter deg mot kutt- og skjæreskader dersom uhellet er ute.
Men hva er egentlig laminert glass, og hvorfor gir det deg større trygghet når du går rundt på kjøpesenteret eller lener deg mot glassrekkverket på terrassen? Les videre, så får du svaret!

 

Hva er laminert glass

Laminert glass er to eller flere lag glass som lamineres sammen med plastfolier av polyvinylbutyral (PVB), i en sandwichkonstruksjon.
 
Lagene av glass og folielaminat varmes opp, slik at folien fester seg til glasset. Deretter settes hele glasset inn i et trykkammer, hvor folien under høyt trykk smelter sammen med glasset. Dermed blir det laminerte glasset seigt og vanskelig å forsere eller slå i stykker.
 

Benyttes i sikkerhetsglass

Når en laminert rute knuser, “knuses” den egentlig ikke. Den sprekker. Glassplintene blir hengende fast i PVB-folien, noe som minsker risikoen for kuttskader. Laminert glass absorberer eventuelle støt og sprer det over et større område. Dette gjør det mye vanskeligere å trenge gjennom en laminert glassrute. Derfor blir laminert glass (i kombinasjon med herdet glass) benyttet i sikkerhetsglass i banker og andre institusjoner som krever høy sikkerhet.
 
Laminert sikkerhetsglass er dessuten påbudt i frontruter på motorkjøretøyer. Tradisjonelt glass vil føre til livsfarlig glassprut ved en eventuell kollisjon. Lamineringen påvirker ikke glassets optiske egenskaper – glasset er like klart som om det ikke er folie på. Laminert glass beskytter dessuten mot UV-stråling, men slipper likevel inn godt med lys. Imidlertid øker glassets lyddempende egenskaper ved laminering.
 

Hvor skal du bruke laminert glass?

Risiko for kuttskader oppstår fremfor alt i områder der det ferdes mennesker, og derfor er det viktig og tenkte på dette når du velger glass. Vi er naturligvis glad for at glass blir mer og mer populært, som det fantastisk allsidige materialet det er. Men utvidet bruk av glass i rekkverk og trappeoppganger krever større fokus på valg av riktig glasstype (og ikke minst riktig montering.)
 
Ifølge SINTEF Byggforsk er det registrert mange tilfeller hvor glass har blitt knust og har falt ned fra relativt store høyder, for eksempel i kjøpesentre, ulike publikumsbygninger og boligblokker.
Laminert sikkerhetsglass brukes ved:
 

 

En god huskeregel: Bruk laminert sikkerhetsglass der mennesker oppholder seg, så er det langt mindre fare for at noen blir skadet dersom glasset knuser.
 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk, interiørglass, speil, glass på bad]
Dette er forskjellen på innendørs og utendørs glassrekkverk

Dette er forskjellen på innendørs og utendørs glassrekkverk

Glassrekkverk kan brukes både inne og ute, og har mange ulike bruksområder. Det hender vi får spørsmål om hva forskjellen på innendørs og utendørs glassrekkverk er, og i denne artikkelen gir vi deg svaret på det. 


Glassrekkverk kan øke verdien på boligen din

Glassrekkverk kan øke verdien på boligen din

Enten du planlegger å selge boligen din i nærmeste fremtid eller ikke, er du kanskje nysgjerrig på hvor mye den er verdt? SSB registrerte 247 257 flyttinger mellom kommuner i Norge i 2020, og vi nordmenn flytter i snitt 7-8 ganger i løpet av et liv. Om du ikke skal flytte på deg akkurat nå, kan det være fordelaktig for lånevilkårene dine dersom verdien på boligen øker.

De fleste vurderer oppussing av bad og kjøkken når de skal ta grep for å øke verdien på boligen sin, men hva med et glassrekkverk? 


Hvor trygt er glassrekkverk?

Hvor trygt er glassrekkverk?

Glassfagkjedens glassmestere får stadig spørsmål om et rekkverk i glass faktisk er solid og trygt nok til å benyttes der folk ferdes. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor svaret på det er et udelt ja.