Glassbloggen

Hva er laminert glass?

Laminert glass brukes i sikkerhetsglass og beskytter deg mot kutt- og skjæreskader dersom uhellet er ute.
Men hva er egentlig laminert glass, og hvorfor gir det deg større trygghet når du går rundt på kjøpesenteret eller lener deg mot glassrekkverket på terrassen? Les videre, så får du svaret!

 

Hva er laminert glass

Laminert glass er to eller flere lag glass som lamineres sammen med plastfolier av polyvinylbutyral (PVB), i en sandwichkonstruksjon.
 
Lagene av glass og folielaminat varmes opp, slik at folien fester seg til glasset. Deretter settes hele glasset inn i et trykkammer, hvor folien under høyt trykk smelter sammen med glasset. Dermed blir det laminerte glasset seigt og vanskelig å forsere eller slå i stykker.
 

Benyttes i sikkerhetsglass

Når en laminert rute knuser, “knuses” den egentlig ikke. Den sprekker. Glassplintene blir hengende fast i PVB-folien, noe som minsker risikoen for kuttskader. Laminert glass absorberer eventuelle støt og sprer det over et større område. Dette gjør det mye vanskeligere å trenge gjennom en laminert glassrute. Derfor blir laminert glass (i kombinasjon med herdet glass) benyttet i sikkerhetsglass i banker og andre institusjoner som krever høy sikkerhet.
 
Laminert sikkerhetsglass er dessuten påbudt i frontruter på motorkjøretøyer. Tradisjonelt glass vil føre til livsfarlig glassprut ved en eventuell kollisjon. Lamineringen påvirker ikke glassets optiske egenskaper – glasset er like klart som om det ikke er folie på. Laminert glass beskytter dessuten mot UV-stråling, men slipper likevel inn godt med lys. Imidlertid øker glassets lyddempende egenskaper ved laminering.
 

Hvor skal du bruke laminert glass?

Risiko for kuttskader oppstår fremfor alt i områder der det ferdes mennesker, og derfor er det viktig og tenkte på dette når du velger glass. Vi er naturligvis glad for at glass blir mer og mer populært, som det fantastisk allsidige materialet det er. Men utvidet bruk av glass i rekkverk og trappeoppganger krever større fokus på valg av riktig glasstype (og ikke minst riktig montering.)
 
Ifølge SINTEF Byggforsk er det registrert mange tilfeller hvor glass har blitt knust og har falt ned fra relativt store høyder, for eksempel i kjøpesentre, ulike publikumsbygninger og boligblokker.
Laminert sikkerhetsglass brukes ved:
 

 

En god huskeregel: Bruk laminert sikkerhetsglass der mennesker oppholder seg, så er det langt mindre fare for at noen blir skadet dersom glasset knuser.
 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk, interiørglass, speil, glass på bad]
Selvrensende glass i glassrekkverk - dette bør du vite

Selvrensende glass i glassrekkverk - dette bør du vite

Det er mange fordeler med selvrensende glass, og de fleste som har sett hvor enkelt og effektivt det er, går ikke tilbake til vanlig glass igjen. Selv om det er lett å umiddelbart tenke på vinduer som beste alternativ for selvrensende glass, finnes det langt flere bruksmuligheter. I denne artikkelen forteller vi deg om selvrensende glass i rekkverk, enten det er i trappen eller på balkongen.


Inspirasjon: balkong i glass

Inspirasjon: balkong i glass

Balkongen er et område det er lett å glemme i de kalde, mørke periodene av året. Selv om balkongen din kanskje ikke måler så mange kvadratmeter, ligger det et stort potensial i dette uteområdet, både når det gjelder innredning, design og bruksmuligheter. I denne artikkelen gir vi deg noen forslag til måter du kan benytte glass for å optimalisere og utnytte balkongen din.


Trekk naturen og lyset inn på terrassen med glassrekkverk

Trekk naturen og lyset inn på terrassen med glassrekkverk

Siden poenget med et glassrekkverk er å beholde utsikten og samtidig slippe inn lys, har du kanskje ikke tenkt på selve rekkverket som et interiørelement? Med noen enkle grep kan du bruke glassrekkverket ditt til å skape en lun og innbydende atmosfære.