Glassbloggen

Hva er laminert glass?

Laminert glass brukes i sikkerhetsglass og beskytter deg mot kutt- og skjæreskader dersom uhellet er ute.
Men hva er egentlig laminert glass, og hvorfor gir det deg større trygghet når du går rundt på kjøpesenteret eller lener deg mot glassrekkverket på terrassen? Les videre, så får du svaret!

 

Hva er laminert glass

Laminert glass er to eller flere lag glass som lamineres sammen med plastfolier av polyvinylbutyral (PVB), i en sandwichkonstruksjon.
 
Lagene av glass og folielaminat varmes opp, slik at folien fester seg til glasset. Deretter settes hele glasset inn i et trykkammer, hvor folien under høyt trykk smelter sammen med glasset. Dermed blir det laminerte glasset seigt og vanskelig å forsere eller slå i stykker.
 

Benyttes i sikkerhetsglass

Når en laminert rute knuser, “knuses” den egentlig ikke. Den sprekker. Glassplintene blir hengende fast i PVB-folien, noe som minsker risikoen for kuttskader. Laminert glass absorberer eventuelle støt og sprer det over et større område. Dette gjør det mye vanskeligere å trenge gjennom en laminert glassrute. Derfor blir laminert glass (i kombinasjon med herdet glass) benyttet i sikkerhetsglass i banker og andre institusjoner som krever høy sikkerhet.
 
Laminert sikkerhetsglass er dessuten påbudt i frontruter på motorkjøretøyer. Tradisjonelt glass vil føre til livsfarlig glassprut ved en eventuell kollisjon. Lamineringen påvirker ikke glassets optiske egenskaper – glasset er like klart som om det ikke er folie på. Laminert glass beskytter dessuten mot UV-stråling, men slipper likevel inn godt med lys. Imidlertid øker glassets lyddempende egenskaper ved laminering.
 

Hvor skal du bruke laminert glass?

Risiko for kuttskader oppstår fremfor alt i områder der det ferdes mennesker, og derfor er det viktig og tenkte på dette når du velger glass. Vi er naturligvis glad for at glass blir mer og mer populært, som det fantastisk allsidige materialet det er. Men utvidet bruk av glass i rekkverk og trappeoppganger krever større fokus på valg av riktig glasstype (og ikke minst riktig montering.)
 
Ifølge SINTEF Byggforsk er det registrert mange tilfeller hvor glass har blitt knust og har falt ned fra relativt store høyder, for eksempel i kjøpesentre, ulike publikumsbygninger og boligblokker.
Laminert sikkerhetsglass brukes ved:
 

 

En god huskeregel: Bruk laminert sikkerhetsglass der mennesker oppholder seg, så er det langt mindre fare for at noen blir skadet dersom glasset knuser.
 

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [glassrekkverk, interiørglass, speil, glass på bad]
Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Kan jeg montere rekkverket mitt selv, eller bør dere som fagfolk montere det for meg?

Når du skal montere rekkverk, kan det være fristende å gjøre det til et gjør-det-selv-prosjekt, og spørsmålet “Kan jeg montere rekkverket mitt selv?” dukker raskt opp. 


Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Store prisforskjeller på glassrekkverk: Hvorfor er det slik?

Glassrekkverk har blitt stadig mer populært i moderne arkitektur og design. Både i næringsbygg og i private hjem skaper et rekkverk i glass et elegant uttrykk samtidig som det gir mer lys og bedre utsikt. 


En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

En sammenligning av stolperekkverk og helglassrekkverk: Hva bør du velge?

Rekkverk spiller en viktig rolle i å sikre tryggheten til personer som ferdes i ulike områder. Viktig å huske på at rekkverk er i utgangspunktet ett sikkerhetsprodukt og det er derfor viktig å velge godkjente rekkverk.