I likhet med mange kjente oppfinnelser ble sikkerhetsglass oppfunnet ved en feiltagelse.
Året er 1903, og den franske kjemikeren Edouard Benedictus skal hente noe ned fra en hylle. Idet han klyver opp i stigen, skubber han i vanvare til en flaske og hører den knuse mot gulvet.
Han kikker ned, og oppdager til sin forbauselse at glassbitene fortsatt henger i hop, i bortimot intakt form. Benedictus’ assistent kan fortelle at flasken hadde inneholdt en slags flytende plast som hadde fordampet og laget et tynt belegg på innsiden.
Og voilà, så var laminert glass oppfunnet!
Personsikret glass
I dag ser glassinnovasjoner dagens lys under litt mer kontrollerte former. Glass er et materiale som har vist seg å passe perfekt til den høyteknologiske tidsalder, da det nærmest ikke er grenser for hvilke smarte funksjoner moderne glass kan ha.
Uansett hvordan man benytter glassløsninger i hjemmet, er det ett overordnet prinsipp som trumfer alt annet: sikkerhet!
Overalt hvor glass brukes, må sikkerheten være førsteprioritet. Heldigvis oppfyller moderne sikkerhetsglass alle krav til personsikkerhet.
De siste årene har den rivende tekniske utviklingen av glassets egenskaper gjort det til et materiale som effektivt beskytter personer som ferdes i en bygning. Sikkerhetsglass sikrer mot alvorlige skjærskader ved sammenstøt eller fall mot glass / gjennomfall, og i form av nedfall ved brekkasje i f.eks. glasstak. Dessuten beskytter det mot flammer, røyk og strålevarme ved brann.
Men hva er egentlig sikkerhetsglass?
Herdet eller laminert glass
Sikkerhetsglass er herdede og/eller laminerte glass i ulike kombinasjoner, og listen over bruksområder er lang. Fasader, tak, gulv, dører, entrépartier, trapp- og balkongrekkverk, uteplasser, baldakiner, mellomvegger, speilvegger, dusjkabinett, innredninger til bad og kjøkken – dette er bare noen av mulighetene man har med sikkerhetsglass.
Sikkerhetsglass knuser ikke
Med sikkerhetsglass kan du trygt skape interiør med fri gjennomsikt og slippe inn rikelig med dagslys, selv på utsatte steder. Glass som brukes i personsikkerhetsruter, får et ufarlig bruddmønster når det knuses. Det vil si at glasset ikke fører til alvorlige personskader, i og med at glasset ikke knuser – det forblir intakt. Nærmere bestemt granulerer det, noe som betyr at glasset blir til mange småbiter uten skarpe kanter. Dermed blir det langt mindre risiko for å kutte seg på det.
Sikkerhetsglass skal brukes i
Les mer: Sikkerhetsglass og sikringsglass – hva er forskjellen?
Slik lages herdet sikkerhetsglass
Sikkerhetsglasset oppnår sin styrke ved at det varmes opp til ca. 650 °C, slik at det blir mykt og spenningsfritt. Deretter kjøles det raskt ned, slik at det oppstår trykkspenninger i glassets ytterkanter, og strekkspenninger i midtsonen.
Det er denne herdeprosessen som gjør at sikkerhetsglass er godt egnet å bruke der det ferdes mennesker, og der hvor glasset skal tåle store påkjenninger, som f.eks. når mennesker faller mot glasset eller utsetter det for harde spark/støt. Herdet glass er rundt fem ganger sterkere enn vanlig glass..
Naturligvis kan herdet sikkerhetsglass også gå i stykker hvis
- Spenningen i glasset ikke ligger i ytterkant
- Ytterkanten utsettes for slag eller riper
- Glasset utsettes for et slag med en spiss gjenstand
Les mer: Hva er laminert glass?
Finnes det noe mer allsidig og fascinerende byggemateriale enn glass? Med sikkerhetsglass kan du åpne for dagslys, gjennomsyn og åpen kommunikasjon uten å måtte gi avkall på din egen eller andres sikkerhet og trygghetsfølelse.