Glassbloggen

Sikkerhetsglass og sikringsglass – hva er forskjellen?

Glassets grunnleggende funksjoner er å slippe inn dagslys, gi fri gjennomsikt og beskytte mot vær og vind. Imidlertid kan glass fylle en rekke andre behov ut over det å fungere som klimaskiller.

De siste årene har den rivende tekniske utviklingen av glassets egenskaper gjort det til et materiale som effektivt beskytter og sikrer personer, verdier og gjenstander, mot skade, angrep eller andre uønskede hendelser.

Men visste du at sikkerhetsglass og sikringsglass ikke er helt det samme?

 

Personsikkerhet og verdisikring

Det finnes et variert tilbud i markedet av glass som gir personsikkerhet og sikrer verdier. Denne typen glass deler vi normalt inn i to hovedkategorier:

  1. Sikkerhetsglass
  2. Sikringsglass

Nesten alle isolerglass med sikkerhets- og sikringsglass kan også oppfylle funksjoner som energisparing, solavskjerming og lydisolering.

Men hvorfor skiller vi egentlig mellom begrepene ‘sikkerhet’ og ‘sikring’?

Kort forklart: Sikkerhetsglass dreier seg (hovedsakelig) om personsikkerhet, mens sikringsglass dreier seg om verdisikring. På engelsk heter det henholdsvis ‘safety glass’ og ‘security glass’, noe som illustrerer funksjonsforskjellen godt.

 

Sikkerhetsglass

Sikkerhetsglass er herdede og/eller laminerte glass i ulike kombinasjoner for fasader, tak, gulv, dører, entrépartier, trapp- og balkongrekkverk, uteplasser, baldakiner, mellomvegger, speilvegger, dusjkabinett, innredninger til bad og kjøkken, m.m.

Glass kan anvendes som sikkerhetsglass på flere måter for å beskytte personer som ferdes i en bygning – fra å sikre mot alvorlige skjærskader ved sammenstøt eller fall mot glass, og mot gjennomfall, til å beskytte mot flammer, røyk og strålevarme ved brann.

Med sikkerhetsglass kan du trygt skape interiør med fri gjennomsikt og slippe inn rikelig med dagslys, selv på utsatte steder. Glass som brukes i personsikkerhetsruter, får et ufarlig bruddmønster når det knuses. Et ufarlig bruddmønster vil si at glasset ikke fører til alvorlige personskader, i og med at glasset forblir intakt, eller granulerer til små biter.

Les mer: FG-godkjente trygghetsruter – din bedrifts motstand mot innbrudd

 

Sikringsglass

Sikringsglass (også kalt innbruddshemmende glass) sikrer verdier mot hærverk, innbrudd/tyveri, våpenskudd og til og med eksplosjon, men slipper samtidig inn dagslys og åpner for kommunikasjon.

Sikringsglass er laminert og herdet/laminert glass i ulike kombinasjoner, alt etter hva det skal sikre mot, og hvor effektiv sikringen skal være. På grunn av styrken og seigheten i folien mellom glassene vil glasset være vanskeligere å trenge gjennom. Et innbrudd vil ta lengre tid, og det vil kreve verktøy for å komme gjennom.

Det er viktig at rett glass monteres i rett karm, og at innfestingen gjøres riktig, slik at glasset ikke faller ut når noen prøver å komme seg gjennom.

Sikringsglass klassifiseres i tre motstandsklasser, noe du kan lese mer om i dette innlegget.

 

For et fantastisk byggemateriale glass er! Ikke bare åpner det for dagslys og gjennomsyn, men beskytter også liv, helse og verdier, og gir trygghet og sikkerhet.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, glassvegg, Glass på kjøkken, glass på bad]
Stuetrender du bør følge med på i 2020

Stuetrender du bør følge med på i 2020

Lunt og behagelig er blant stikkordene som går igjen for stuetrendene i 2020. Bort med minimalismen, inn med inspirasjon fra naturen, mer farge og flere identitetsmarkører. Nå skal det synes hvem som bor i huset, og som et naturlig samlingspunkt, er stua godt egnet til å vise frem hvem dere er. Dette kan gjøres på mange måter, og her gir vi deg noen tips fra de største stuetrendene for 2020.


5 fordeler med et stillerom i hjemmet

5 fordeler med et stillerom i hjemmet

De fleste av oss forholder oss til støy utenfra som kommer inn i hjemmet vårt. Jo tettere bebodd et område er, desto mer støy oppstår. Støy er et økende problem, og dersom du går og irriterer deg over uønsket lyd over tid, vil det ha uheldige konsekvenser både for helse og relasjonen til de rundt deg. Støy fra trafikk, naboer og lignende kan du redusere betydelig ved å bruke et glass som Pilkington Optiphon™.


Dette er baderomstrendene 2020

Dette er baderomstrendene 2020

Skal du pusse opp et helt hus, vil badet ofte vise seg å bli det mest kostbare rommet. Av den grunn er det heller ikke et område vi oppgraderer like ofte som yttergangen eller gjesterommet. Heldigvis trenger du ikke bytte ut hele badet ditt for å henge med på trendene, det kan holde med noen enkle grep.