Glassbloggen

FG-godkjente trygghetsruter – din bedrifts motstand mot innbrudd

Utstillingsvinduer fanger dessverre ikke bare potensielle kunders øyne, men også én og annen innbruddstyv sine øyne. Sikring av varer og verdier blir stadig viktigere i en verden der tyver hele tiden får større teknisk kunnskap og bedre utstyr til å bryte seg inn og stjele det de er ute etter.

Det er ikke alltid at det lar seg gjøre å forhindre selve innbruddet, men med innbruddshemmende glass (laminerte sikkerhetsruter) får man kjøpt seg tid. Hvis innbruddstyven opplever at det tar for lang tid å bryte seg inn, risikerer vedkommende å bli tatt på fersk gjerning. Ofte avbrytes da innbruddsforsøket – derav begrepet ‘innbruddshemmende’.

Bruk av FG-godkjente trygghetsruter er en god måte å forhindre inntrenging gjennom dør eller vindu på.

 

Hva innebærer en FG-godkjenning?

FG (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) godkjenner produkter og foretak og ivaretar forsikringsbransjens interesser overfor myndigheter, sikkerhetsbransjen og andre organisasjoner. Et FG-godkjent installatørforetak eller sikringsprodukt gir begge parter i et forsikringsforhold visshet om at det installerte sikkerhetsutstyret holder tilfredsstillende kvalitet.

I noen tilfeller krever forsikringsselskapene FG-attest fra det FG-godkjente foretaket som dokumentasjon på at både utstyr og installasjon er av god kvalitet. Bruk av FG-godkjente produkter og foretak kan gi rabatt i prisen på forsikring, eller redusert egenandel ved skade.

 

FG-godkjente trygghetsruter med motstand mot innbrudd

Virksomheter selger varer som varierer sterkt i verdi, alt etter etterspørsel. Derfor er bedrifter i ulik grad utsatt for innbrudd. På de fleste næringsbygg er vinduer og dører med glassruter ofte det svakeste punktet. Trygghetsruter egner seg for vinduer i dører, utstillingsvinduer og andre faste vinduer, og gir en reell bedring av innbruddssikkerheten.

Avhengig av hvilken motstandsklasse trygghetsruten tilhører, beskytter den mot innbruddsforsøk med slegge, øks og til og med skudd.

FG deler inn virksomhetene i tre beskyttelsesklasser (B-klasser): B1, B2 og B3, etter stigende risiko. Mange bedrifter ønsker imidlertid å sikre sine bedrifter bedre enn minimumskravet. Disse bedriftene vil kunne sikre seg etter sikringskrav som gjelder for bedrifter i en høyere risikogruppe.

 

Krav til FG-godkjente trygghetsruter

En forutsetning for at en vindusrute skal regnes som FG-godkjent, er at ruten er forsvarlig festet til karm. Her anbefaler FG at man følger produsentens anvisninger. Der det ikke finnes anvisninger, anbefales Retningslinjer for montering av trygghetsruter, som er Glass og Fasadeforeningens veileder for montering av sikkerhetsruter. Denne er utarbeidet i samarbeid med FG.

Generelt gjelder følgende krav til FG-godkjente sikkerhetsvinduer:

  • Vinduer skal være lukket og haspet eller låst.
  • Glass i vinduer og dører med underkant lavere enn fire meter over terreng, konstruksjon eller gjenstand som gir innklatringsmulighet, skal være festet slik at glasset ikke kan fjernes fra utsiden med lett håndverktøy.
  • For butikk gjelder i tillegg: Hengslede vinduer skal være låst med vinduslås, eller være skrudd fast til karm, når underkant av vinduene er lavere enn fire meter over terreng, konstruksjon eller gjenstand som gir innklatringsmulighet.

Forsvarlig innfesting

I FGs sikkerhetsforskrift for næringslivet (B-kravene – FG-112:7) er det alltid krav til rutens innfesting. Glasset må sikres, slik at det ikke kan demonteres fra utsiden. Vindu hvor glasslisten er festet innvendig med klips eller stifter, må tilleggssikres med skruer (ellers kan glasset presses løs fra utsiden).

 

Bedrifter med FG-godkjenning for merking og montering av trygghetsruter

FG Skadeteknikk og Glass og Fasadeforeningen har utarbeidet krav til selskaper som utfører montering, retningslinjer for montering av slike ruter. Merking av trygghetsruter, montering av dører med glass og vinduer – og dessuten utskifting av glass i eksisterende konstruksjoner – skal utføres med FG-sertifiserte produkter og av FG-godkjente bedrifter.

Bedrifter med FG-godkjenning har gjennomført Glass og Fasadeforeningens kurs «Krav til montering, dokumentasjon og merking av FG-godkjente trygghetsruter». I tillegg skal bedriftene fremlegge dokumentasjon på produktenes motstandsevne.

Flere av Glassfagkjedens medlemsbedrifter har FG-godkjenning for merking og montering av trygghetsruter, som for eksempel Riis Glass & Metall AS og Thermoglass AS. Naturligvis er også Pilkington Norge AS FG-godkjent.

 

Behovet for sikring av verdier og kravene til forsvarlig innbruddssikring er i kontinuerlig endring. FG-godkjente trygghetsruter med innbruddshemmende glass er per i dag virksomheters tryggeste kort mot tyver og vandaler.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.