Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?
Utstillingsvinduer fanger dessverre ikke bare potensielle kunders øyne, men også én og annen innbruddstyv sine øyne. Sikring av varer og verdier blir stadig viktigere i en verden der tyver hele tiden får større teknisk kunnskap og bedre utstyr til å bryte seg inn og stjele det de er ute etter.
Det er ikke alltid at det lar seg gjøre å forhindre selve innbruddet, men med innbruddshemmende glass (laminerte sikkerhetsruter) får man kjøpt seg tid. Hvis innbruddstyven opplever at det tar for lang tid å bryte seg inn, risikerer vedkommende å bli tatt på fersk gjerning. Ofte avbrytes da innbruddsforsøket – derav begrepet ‘innbruddshemmende’.
Bruk av FG-godkjente trygghetsruter er en god måte å forhindre inntrenging gjennom dør eller vindu på.
FG (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) godkjenner produkter og foretak og ivaretar forsikringsbransjens interesser overfor myndigheter, sikkerhetsbransjen og andre organisasjoner. Et FG-godkjent installatørforetak eller sikringsprodukt gir begge parter i et forsikringsforhold visshet om at det installerte sikkerhetsutstyret holder tilfredsstillende kvalitet.
I noen tilfeller krever forsikringsselskapene FG-attest fra det FG-godkjente foretaket som dokumentasjon på at både utstyr og installasjon er av god kvalitet. Bruk av FG-godkjente produkter og foretak kan gi rabatt i prisen på forsikring, eller redusert egenandel ved skade.
Virksomheter selger varer som varierer sterkt i verdi, alt etter etterspørsel. Derfor er bedrifter i ulik grad utsatt for innbrudd. På de fleste næringsbygg er vinduer og dører med glassruter ofte det svakeste punktet. Trygghetsruter egner seg for vinduer i dører, utstillingsvinduer og andre faste vinduer, og gir en reell bedring av innbruddssikkerheten.
Avhengig av hvilken motstandsklasse trygghetsruten tilhører, beskytter den mot innbruddsforsøk med slegge, øks og til og med skudd.
FG deler inn virksomhetene i tre beskyttelsesklasser (B-klasser): B1, B2 og B3, etter stigende risiko. Mange bedrifter ønsker imidlertid å sikre sine bedrifter bedre enn minimumskravet. Disse bedriftene vil kunne sikre seg etter sikringskrav som gjelder for bedrifter i en høyere risikogruppe.
En forutsetning for at en vindusrute skal regnes som FG-godkjent, er at ruten er forsvarlig festet til karm. Her anbefaler FG at man følger produsentens anvisninger. Der det ikke finnes anvisninger, anbefales Retningslinjer for montering av trygghetsruter, som er Glass og Fasadeforeningens veileder for montering av sikkerhetsruter. Denne er utarbeidet i samarbeid med FG.
I FGs sikkerhetsforskrift for næringslivet (B-kravene – FG-112:7) er det alltid krav til rutens innfesting. Glasset må sikres, slik at det ikke kan demonteres fra utsiden. Vindu hvor glasslisten er festet innvendig med klips eller stifter, må tilleggssikres med skruer (ellers kan glasset presses løs fra utsiden).
FG Skadeteknikk og Glass og Fasadeforeningen har utarbeidet krav til selskaper som utfører montering, retningslinjer for montering av slike ruter. Merking av trygghetsruter, montering av dører med glass og vinduer – og dessuten utskifting av glass i eksisterende konstruksjoner – skal utføres med FG-sertifiserte produkter og av FG-godkjente bedrifter.
Bedrifter med FG-godkjenning har gjennomført Glass og Fasadeforeningens kurs «Krav til montering, dokumentasjon og merking av FG-godkjente trygghetsruter». I tillegg skal bedriftene fremlegge dokumentasjon på produktenes motstandsevne.
Flere av Glassfagkjedens medlemsbedrifter har FG-godkjenning for merking og montering av trygghetsruter, som for eksempel Riis Glass & Metall AS og Thermoglass AS. Naturligvis er også Pilkington Norge AS FG-godkjent.
Behovet for sikring av verdier og kravene til forsvarlig innbruddssikring er i kontinuerlig endring. FG-godkjente trygghetsruter med innbruddshemmende glass er per i dag virksomheters tryggeste kort mot tyver og vandaler.
Dugg kan oppstå både på innsiden og utsiden av glasset, men av helt forskjellige årsaker. Så hvorfor oppstår det? Og er det skadelig for vinduet?
Opplever du stadig at vinduene dine er dekket av dugg? Med riktig glass i vinduene trenger du ikke lenger irritere deg over fukt på vinduene og ødelagt utsikt.
Sollys er nærmest for en luksusvare å regne for oss nordmenn, og vi slipper omtrent alt vi har i hendene og valfarter ut av hus og hytter så fort sola titter fram. Nettopp derfor virker det kanskje unaturlig å kjøpe vinduer med solskjerming, vi vil jo ha mest mulig sollys?