Glassbloggen

Når er selvrensende glass ikke det naturlige valget?

Å ha vinduer som er selvrensende, er selvfølgelig noe de fleste ønsker, men det finnes også tilfeller hvor selvrensende glass ikke bør være det naturlige valget. Så når bør man benytte seg av en annen glasstype?

 

Når regnvannet ikke kommer til

Dersom en del av huset ditt ikke eksponeres for regnvann, er ikke nødvendigvis selvrensende glass det mest åpenbare valget på dette stedet. Glasset er nemlig avhengig av dagslys og vann for å fungere som det skal. Men du kan like gjerne bruke hageslangen for å skylle vinduet rent, noe som vil gi samme effekt som regn.

 

Når solen ikke kommer til

For å holde seg aktivert er selvrensende glass også avhengig av dagslys, eller UV-lys, for å være helt konkret. Av denne grunn gir det ingen mening å ha selvrensende glass på steder hvor dagslyset ikke slipper til. Du trenger riktignok ikke direkte sollys, for selv på overskyede dager vil glasset få all UV-strålingen det trenger.

 

Når en bygning utsettes for mye uorganisk smuss

Selvrensende glass bryter ned organisk smuss fra overflaten, men uorganisk smuss, som for eksempel sand, klarer det ikke å bryte ned. Glasset vil da fungere som et vanlig glass, som vil si at smusset forsvinner med vann, men ikke brytes ned. Med andre ord, selv om selvrensende glass kanskje ikke fremstår som det åpenbare valget på steder med høy forekomst av uorganisk smuss, vil det likevel fungere akkurat som et vanlig vindu mot disse partiklene.

Det skal sies at sementslam som siler ned fra betongkonstruksjon, er noe selvrensende glass ikke klarer å fjerne. Dette vil kunne få glasset til å korrodere, uansett om man benytter seg av vanlig vindusglass eller selvrensende glass.

 

I kystnære og marine miljøer

Siden salt klassifiseres som uorganisk smuss, vil ikke glasset klare å bryte dette ned. Ved lengre perioder med tørt vær kan det være behov for å skylle av overflaten. En tommelfingerregel er at hvis det nåværende glasset, som ikke er selvrensende, er kraftig utsatt for smuss og saltavleiringer, er det sannsynlig at det samme skjer hvis det settes inn nye selvrensende glass. Derfor bør de som bor i kystområder, vurdere dette nøye før produktet anskaffes.

 

Konklusjon

Selv om et selvrensende glass av ulike grunner ikke alltid er det naturlige valget, vil det trolig spare deg for masse tid på rengjøring – selv om regnvannet ikke kommer til, eller om det utsettes for uorganisk smuss. Det er kun når glasset ikke utsettes for UV-lys at det ikke gir mening å bruke selvrensende glass, siden den selvrensende funksjonen da ikke vil aktiveres.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.