Glassbloggen

Når er selvrensende glass ikke det naturlige valget?

Skrevet i vinduer

Å ha vinduer som er selvrensende, er selvfølgelig noe de fleste ønsker, men det finnes også tilfeller hvor selvrensende glass ikke bør være det naturlige valget. Så når bør man benytte seg av en annen glasstype?

 

Når regnvannet ikke kommer til

Dersom en del av huset ditt ikke eksponeres for regnvann, er ikke nødvendigvis selvrensende glass det mest åpenbare valget på dette stedet. Glasset er nemlig avhengig av dagslys og vann for å fungere som det skal. Men du kan like gjerne bruke hageslangen for å skylle vinduet rent, noe som vil gi samme effekt som regn.

 

Når solen ikke kommer til

For å holde seg aktivert er selvrensende glass også avhengig av dagslys, eller UV-lys, for å være helt konkret. Av denne grunn gir det ingen mening å ha selvrensende glass på steder hvor dagslyset ikke slipper til. Du trenger riktignok ikke direkte sollys, for selv på overskyede dager vil glasset få all UV-strålingen det trenger.

 

Når en bygning utsettes for mye uorganisk smuss

Selvrensende glass bryter ned organisk smuss fra overflaten, men uorganisk smuss, som for eksempel sand, klarer det ikke å bryte ned. Glasset vil da fungere som et vanlig glass, som vil si at smusset forsvinner med vann, men ikke brytes ned. Med andre ord, selv om selvrensende glass kanskje ikke fremstår som det åpenbare valget på steder med høy forekomst av uorganisk smuss, vil det likevel fungere akkurat som et vanlig vindu mot disse partiklene.

Det skal sies at sementslam som siler ned fra betongkonstruksjon, er noe selvrensende glass ikke klarer å fjerne. Dette vil kunne få glasset til å korrodere, uansett om man benytter seg av vanlig vindusglass eller selvrensende glass.

 

I kystnære og marine miljøer

Siden salt klassifiseres som uorganisk smuss, vil ikke glasset klare å bryte dette ned. Ved lengre perioder med tørt vær kan det være behov for å skylle av overflaten. En tommelfingerregel er at hvis det nåværende glasset, som ikke er selvrensende, er kraftig utsatt for smuss og saltavleiringer, er det sannsynlig at det samme skjer hvis det settes inn nye selvrensende glass. Derfor bør de som bor i kystområder, vurdere dette nøye før produktet anskaffes.

 

Konklusjon

Selv om et selvrensende glass av ulike grunner ikke alltid er det naturlige valget, vil det trolig spare deg for masse tid på rengjøring – selv om regnvannet ikke kommer til, eller om det utsettes for uorganisk smuss. Det er kun når glasset ikke utsettes for UV-lys at det ikke gir mening å bruke selvrensende glass, siden den selvrensende funksjonen da ikke vil aktiveres.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer 

Relaterte blogginnlegg


Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Reduser strømregningen og miljøavtrykket med energispareglass

Vinduets opprinnelige funksjon er å slippe inn dagslys samtidig som det skal beskytte mot vær og vind. I dag kan man oppnå så mye mer med flere glass i kombinasjon. Med en målsetting om at vinduer skal sørge for best mulig inneklima og lavest mulig miljøpåvirkning, er energispareglass er godt valg. 


Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Utnytt regnværet - bytt til selvrensende glass

Med de nedbørsmengdene vi forholder oss til her til lands, skulle man tro de fleste nordmenn er godt vant med regn, og at vi forblir nokså upåvirket av værforholdene. Tvert om virker det som mange nordmenn blir såkalt værsyke, og opplever at dagen blir like grå som den regntunge himmelen utenfor husets vegger. En gladnyhet er det jo da at du kan dra fordeler av regnet på måter du kanskje ikke har tenkt over.


Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Med støydempende glass kan du bo hvor som helst

Valget av bolig handler som kjent om “location, location, location”. De fleste av oss har en forestilling om hva slags nærmiljø vi ønsker oss og trives best i, men det er ikke alltid mulig å forene dette ønsket med realiteten. Mange bor derfor nært trafikkerte veier, i leilighet med felles bakgård eller midt i en travel handlegate.