Glassbloggen

Når er selvrensende glass ikke det naturlige valget?

Å ha vinduer som er selvrensende, er selvfølgelig noe de fleste ønsker, men det finnes også tilfeller hvor selvrensende glass ikke bør være det naturlige valget. Så når bør man benytte seg av en annen glasstype?

 

Når regnvannet ikke kommer til

Dersom en del av huset ditt ikke eksponeres for regnvann, er ikke nødvendigvis selvrensende glass det mest åpenbare valget på dette stedet. Glasset er nemlig avhengig av dagslys og vann for å fungere som det skal. Men du kan like gjerne bruke hageslangen for å skylle vinduet rent, noe som vil gi samme effekt som regn.

 

Når solen ikke kommer til

For å holde seg aktivert er selvrensende glass også avhengig av dagslys, eller UV-lys, for å være helt konkret. Av denne grunn gir det ingen mening å ha selvrensende glass på steder hvor dagslyset ikke slipper til. Du trenger riktignok ikke direkte sollys, for selv på overskyede dager vil glasset få all UV-strålingen det trenger.

 

Når en bygning utsettes for mye uorganisk smuss

Selvrensende glass bryter ned organisk smuss fra overflaten, men uorganisk smuss, som for eksempel sand, klarer det ikke å bryte ned. Glasset vil da fungere som et vanlig glass, som vil si at smusset forsvinner med vann, men ikke brytes ned. Med andre ord, selv om selvrensende glass kanskje ikke fremstår som det åpenbare valget på steder med høy forekomst av uorganisk smuss, vil det likevel fungere akkurat som et vanlig vindu mot disse partiklene.

Det skal sies at sementslam som siler ned fra betongkonstruksjon, er noe selvrensende glass ikke klarer å fjerne. Dette vil kunne få glasset til å korrodere, uansett om man benytter seg av vanlig vindusglass eller selvrensende glass.

 

I kystnære og marine miljøer

Siden salt klassifiseres som uorganisk smuss, vil ikke glasset klare å bryte dette ned. Ved lengre perioder med tørt vær kan det være behov for å skylle av overflaten. En tommelfingerregel er at hvis det nåværende glasset, som ikke er selvrensende, er kraftig utsatt for smuss og saltavleiringer, er det sannsynlig at det samme skjer hvis det settes inn nye selvrensende glass. Derfor bør de som bor i kystområder, vurdere dette nøye før produktet anskaffes.

 

Konklusjon

Selv om et selvrensende glass av ulike grunner ikke alltid er det naturlige valget, vil det trolig spare deg for masse tid på rengjøring – selv om regnvannet ikke kommer til, eller om det utsettes for uorganisk smuss. Det er kun når glasset ikke utsettes for UV-lys at det ikke gir mening å bruke selvrensende glass, siden den selvrensende funksjonen da ikke vil aktiveres.

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer 

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.