Glassbloggen

Selvrensende glass til bolig - dette bør du vite

Det er ikke mange år siden tanken om selvrensende glass ville blitt ansett som science fiction. Nå er det en realitet.

Du kan få glass som renser seg selv, og den enda bedre nyheten er at dette glasset kan brukes flere steder enn til vinduer.

 

Hvordan fungerer selvrensende glass? 

Grunnen til at Pilkington Activ™ er så effektivt, handler om måten glasset er produsert på. Det selvrensende kjemiske belegget er lagt på i produksjonen av glasset, og denne integrasjonen gjør at belegget varer like lenge som glasset selv. 

Selvrensingsfunksjonen i glasset kommer i form av et kjemisk belegg, som ligger i det ytterste glasset, som blir utsatt for vær, vind og regn. Funksjonen i dette belegget aktiveres så fort glasset blir eksponert for dagslys, og det bidrar da med to funksjoner: Belegget bryter ned organiske avleiringer, i tillegg til at det lar regnvann og annen fukt fordele seg jevnt over hele glasset, slik at smuss og skitt blir vasket bort av regnet.

Når det oppstår flekker og skitt på glasset, er det vanligvis oppsamlinger av nitrogenoksid som forårsaker dette. Det selvrensende glasset Pilkington Activ™ bryter ned dette til nitrat, som er både ufarlig og lettløselig, dermed renner skitten av glasset sammen med regnet.

 

Gjør det selvrensende glasset hele jobben? 

Av og til kan det forekomme merker på glasset som ikke forsvinner med regnet eller ved at du spyler glasset med hageslangen. Finn en myk klut med litt rengjøringsmiddel på og gni forsiktig på flekken til den er borte. Det er viktig å unngå skarpe gjenstander her, slik at det kjemiske belegget ikke skades. 

Er det lange perioder med tørt vær, og du ikke får hjelp av regnet til å holde de utvendige glassflatene rene, kan du hente frem hageslangen og spyle over. Dette fungerer på samme måte som med regnvann, glasset renser seg selv, og belegget aktiveres igjen så fort det blir utsatt for UV-stråling.

 

Hvor kan jeg bruke selvrensende glass?

Det er ingen synlig forskjell mellom et vanlig glass og til et selvrensende. Det du vil legge merke til, er hvor rent Pilkington Activ™ til enhver tid er. 

Selvrensende glass kan i prinsippet brukes på alle slags glassflater. Umiddelbart er det lett å tenke at det er mest egnet for vinduer på husveggen, men også glasstak, glassflater i en vinterhage og vinduer i ytter- eller balkongdører er godt egnet. Ettersom Pilkington Activ™ kan legges på ulike typer vinduer og glassflater, er det uendelige muligheter for å finne flere egnede bruksområder for dette glasset i din bolig. 


Ta gjerne kontakt med din lokale glassleverandør for en prat om hvilke løsninger som passer best i ditt hjem. 

 

Oppfyll drømmen om perfekte vinduer

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Dugg på utsiden av vinduene? Løsningen er antikondens-glass!

Et tilsynelatende paradoks med moderne, høyisolerende vindusglass er at de øker risikoen for dugg på utsiden av rutene. Hvordan kan dette ha seg?


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om glassfasader - Del 2

Hva er det som påvirker hvordan en glassfasade blir seende ut til slutt? Og kan arkitektens og byggherrens visjoner for glassfasaden skape praktiske utfordringer?

Les mer i del to av intervjuet med glassekspert Tore Tronrud.


Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Tidligere ingeniør hos Pilkington, Tore Tronrud, forteller om Glassfasader - Del 1

Produkt- og teknologiutviklingen innenfor glassløsninger ser praktisk talt ingen grenser. I dag kan glass optimaliseres for å imøtekomme de strengeste krav til energibruk, solbeskyttelse, støydemping, brannvern og sikkerhet.