Glassbloggen

Pilkington Spandrel Glass – vakkert fasadeglass med mange egenskaper

Glass er blitt et av våre mest populære byggematerialer, også i byggfasader. Et moderne bygg må kunne oppfylle en rekke ulike funksjoner, blant annet evnen til å slippe inn kjærkomment lys og gi beskyttelse mot et værhardt klima her nord.

Med dagens mange teknikker og metoder for bearbeiding har fasadeglass fått egenskaper som gjør det til en uovertruffen klimaskiller. Vi kan gi glasset både form og farge, og dessuten styre i hvor stor grad glassoverflaten skal være gjennomsiktig, diffus eller opak.

Du kan velge å slippe lyset gjennom glassfasaden, eller stenge det helt ute. Uansett skaper du en glassfasade med sterk identitet. Glass som kledning betyr også en overflate så nær opptil det vedlikeholdsfrie som du kan komme.

Fasadeglass er som oftest et ugjennomsiktig glass som monteres som en lystett plate i et veggfelt. Hensikten er å skjule bakenforliggende konstruksjoner, som f. eks. etasjeskillere og nedsenkede himlinger.

 

Visste du at Pilkington tilbyr en egen serie med fasadeglass?

Pilkington Spandrel Glass er et utvalg av sikkerhetsglass, beregnet til å brukes som brystningsglass i fasader. Glass-serien kan brukes enten for å matche brystningsglasset med områdene med vindusglass i et bygg, eller for å skape en kontrast til vindusglasset.

Brystningsglassene kan matche både solbeskyttelsesglass og tradisjonelle kledningsmaterialer, ved bruk av gjennomfarget eller reflekterende glass. De finnes som enten emaljert eller belagt glass, og kan brukes både som enkeltglass eller isolerglassruter.

Pilkington Spandrel Glass brukes mest i fasader der det ikke ønskes gjennomsyn. Glasset tilbys i en rekke utførelser til bruk i påhengsfasader som gir inntrykk av helhetlig glasskledning.

Enkeltglass til brystningsfelt finnes i to varianter: emaljert fasadeglass (Pilkington Spandrel Glass Enamelled) og belagt fasadeglass (Pilkington Spandrel Glass Coated). De leveres herdet eller alternativt laminert i minst 8 mm tykkelse.

Fordeler med Pilkington Spandrel Glass

 • Kan gi en hel rekke visuelle effekter
 • Gir mulighet til å skape fasader med enhetlig utseende
 • Valg mellom forskjellige typer isolasjon for å møte ytelseskrav
 • Skjuler helt det som ligger bak
 • Ingen misfarging som følge av innvendig kondens eller væskeansamling
 • Ingen fargefalming
 • Blyfritt
 • Isolerte glasspanel kan leveres med et utvalg av innvendige overflater
 • Enkelt å installere
 • Tilgjengelig i herdet utgave
 • Motstandig mot korrosjon og kjemiske angrep
 • Behøver lite vedlikehold

 

Emaljert fasadeglass: Pilkington Spandrel Glass Enamelled

Det emaljerte fasadeglasset har en glasskeramisk farge på baksiden. Fargen brennes i herdeprosessen til en hard, holdbar overflate. Herdingen gjør at glasset tåler termiske påkjenninger godt.

Du kan velge mellom flere standardfarger fra RAL-skalaen. Siden glasset er opakt (ugjennomsiktig), kan det monteres som brystningsglass direkte mot isoleringen, eller med en luftspalte mellom.

 

Belagt fasadeglass: Pilkington Spandrel Glass Coated

En annen metode for matchende brystningsglass er å belegge vanlig klart glass med en dekkende metallfilm i ulike nyanser. De belagte fasadeglassene finnes i mange varianter, alle med betegnelsen Pilkington Spandrel Glass Coated, etterfulgt av en bokstav og tre tall.

Tidligere har Pilkington Spandrel Glass Coated blitt levert som herdet glass. Nå finnes det to nye varianter. Det ene med herdbart belegg som typebetegnes E, etterfulgt av en tresifret fargekode. Sifferkoden henviser til beleggfarge og samsvarende Pilkington Suncool™-glass.

Det andre er i laminert utførelse med typebetegnelse L. Dette belegges på det fargenøytrale glasset Pilkington Optiwhite™. Faren for termiske sprekker blir minimert, i og med at varmeabsorpsjonen blir så lav at man ikke behøver å herde fasadeglasset. Dette forbedrer estetikken, og risikoen for “rullebølger” under herdeprosessen elimineres.

Den laminerte varianten kan også kombineres med våre selvrensende glass, Pilkington Activ™, som da typebetegnes A.

For å oppnå godt samsvar med glass i vindu og brystningsfelt benyttes samme type glass mot utsiden. Som indre glass i brystningsfelt benyttes opakt fasadeglass. Dette glasset kan monteres direkte mot bakenforliggende isolering, eller alternativt med ventilert avstand.

 

Pilkington Spandrel Glass Laminated

Pilkington Spandrel Glass Laminated består av et klart glass og et belagt glass med mellomliggende plastsjikt (PVB). For å redusere risikoen for termisk brudd anbefales å vende det belagte glasset mot utsiden. Dette vil være i utførelse som Pilkington Optiwhite™ – et glass med redusert jerninnhold. Indre glass kan være et standardglass – Pilkington Optifloat™ Clear.

Den største fordelen med Pilkington Spandrel Glass Laminated er muligheten man har til å kombinere med andre isolasjonsmaterialer. Dessuten gir de mindre fare for brudd.

Naturligvis skader det heller ikke at fasader med Pilkington Spandrel Glass Laminated er vakre å se på!

 

Gratis e-bok

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [vinduer]
Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Hvor bør jeg kjøpe vinduer?

Når du skal ut og handle vinduer, finnes det flere tilbydere å velge mellom. Med lovnader om funksjon og kvalitet i hvert butikkvindu kan det være vanskelig å skille den ene forhandleren fra den andre. 


Hva gjør du når vinduet er punktert?

Hva gjør du når vinduet er punktert?

Et vindu har en levetid på 15 til 20 år. Når levetiden på vinduet nærmer seg slutten, kan du oppleve endringer i glasset. Hva du kan gjøre og hvordan du vet om vinduet er punktert får du vite her.


Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Dette er forskjellen på dyre og billige vinduer

Som forbruker vet du at det ikke nødvendigvis er slik at høyeste pris tilsvarer best kvalitet. Det er ikke sikkert du merker stor forskjell på om du kjøper den billigste eller dyreste pastasausen. Når det kommer til vinduene i hjemmet ditt, derimot, henger pris og kvalitet tett sammen.