Glassbloggen

Slik bruker du speil som designelement i stuen

Et speil har mange bruksområdet, og det å henge speil i stuen er kanskje ikke noe du har tenkt på som en mulighet. Men ved å bruke speil,  kan du øke romfølelsen og fremheve ting du er glad i, eller hente litt av det som er utenfor vinduet inn i stuen. 

Her finner du inspirasjon til hvordan et speil kan bli et dekorativt designelement i stuen din.

Hvor skal speilet henge 

Noe av det første du bør tenke gjennom, er hvor i stuen det vil gjøre seg med et speil.

Har du peis kan et speil som enten står på peishyllen eller som henger på pipeløpet over peisen, være et fint blikkfang. Et avlangt speil kan gjøre seg over sofaen istedenfor bilder. Henger du speilet på veggen bak spisebordet, kan det gi inntrykk av at man er flere til bords enn man egentlig er, og det gir spisestuen et eksklusivt preg. 

Det er lurt å huske på at det ikke er likegyldig hvilken høyde speilet henger i. 

Kan du møte ditt eget blikk i speilet, eller kuttes du av ved halsen? Hvis du tenker at dette skal være et speil man kan speile seg i, er dette viktig. Hvis det er en annen effekt du er ute etter, må du kanskje tenke at speilet skal henge høyere opp. Du kan også vurdere om speilet vil gjøre seg best stående på gulvet? Det trenger ikke å være et stort speil av den grunn. Setter du en vase med noen blomster i foran et lavt speil nede på gulvet, vil det speile blomstene så det virker som om det er flere av dem. 

….og hva viser det? 

Uansett plassering kan det være lurt å tenke over hva som vil synes i speilet. Dette vil så klart være avhengig av hvor i rommet man står, men hvis du stiller deg opp der speilet skal henge, vil du få et inntrykk av hva som kommer til å synes i speilet. Det kan også være lurt å få noen til å holde opp speilet for deg, slik at du kan prøve ut akkurat hva som er den beste plasseringen. 

Plasserer du speilet i nærheten av et vindu, vil det hente inn lys og stemninger utenfra. På denne måten kan du hente inn litt av det som er utenfor, enten det dreier seg om bygninger, busker og trær eller himmelen.  

Tenk over størrelsen på speilet

Speil kan skreddersys på mål og tilpasses akkurat den funksjonen du ønsker at det skal ha. Flere speil med samme form satt i mønster kan gi en morsom effekt, mens det å ha et stort speil vil øke romfølelsen og gjøre rommet lysere. 

Speil kan også brukes som romdelere, og til å skjule ting du ikke vil at andre skal se - for eksempel kan du skjule TV´n bak glass som ser ut som speil når den ikke er i bruk, men som viser skjermen når du skrur på TV´n. 

Les mer om skjerm bak speil

 

Ramme eller ikke ramme?

Hvilken ramme speilet du velger har er heller ikke likegyldig for hva det bidrar med til rommet. Et speil uten ramme som kanskje dekker en hel vegg eller deler av en vegg, gir et helt annet inntrykk enn en minimalistisk ramme i mørke farger. For et mer overdådig inntrykk, kan du velge et speil med en forseggjort ramme i gull eller sølv. Eller hva med et New York Style - speil for å hente inn den populære stilen fra industribygg gjort om til leiligheter? Et slikt speil med smijernsramme kan du få laget på mål hos en glassmester, og det kan enkelt settes på gulvet opp mot en vegg.

Med god planlegging og litt kreativitet, kan du gi stuen din et helt nytt inntrykk ved hjelp av speil. La kreativiteten slippe løs, for bare fantasien setter grenser når du trekker speil inn som designelement i stuen din!

*Foto: Ragnar Hartvig

Kopirettigheter: TMM Produksjon

Interiørglass vol. 2

Relaterte blogginnlegg


Thomas - [interiørglass, speil]
Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

Forleng utesesongen på terrassen med levegg i glass

De varmeste sommerdagene er forbi, og vi går mot kaldere tider. I den forbindelse er det mange som ønsker å forlenge utesesongen. Det finnes måter å tilrettelegge for best mulig utnyttelse av uteområdet ditt, også i høst sesongen.


Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Smijernsdør (i New York Style) på budsjett

Har du lyst på en New York style smijernsdør, men synes det blir for dyrt? Det finnes enklere og mer prisgunstige løsninger.


Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skyvedører i glass – et hav av valgmuligheter

Skjer det at du irriterer deg litt over at plassen bak en åpnet dør i hjemmet ditt er nærmest ubrukelig og egentlig bare samler masse rot? Eller kanskje du rett og slett ønsker å ta bort en vegg, men likevel beholde rominndelingen? Da kan en skyve- eller foldedør i glass være midt i blinken for deg.